…om torsdagsärtor 2.0

I går var det torsdag, och tydligen är det tradition att äta ärtsoppa just den dagen. Jag har hört att det är en grej. Men ärtsoppa kan vara rätt trist, eller hur?

Men om man gör den på gröna ärtor istället för gula, och kryddar med asiatiska smaker samt lägger till fisk och räkor, då skulle jag definitivt kunna tänka mig att njuta av den varje torsdag. Här är mitt recept:

Grön ärtsoppa med chili, ingefära och lime (4 portioner)

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • ½ röd chili
  • 1 tsk Sambal oelek
  • 2 cm färsk ingefära
  • 600 g frysta ärtor
  • 1 burk kokosmjölk
  • Saft och zest av 1 lime
  • 300 g vit fisk
  • 250 g färdigkokta räkor
  • En kruka färsk koriander. Eller två. Ta gärna två.

Så här gör du:

  1. Fräs schalottenlök och vitlök i rapsolja tills de blir mjuka.
  2. Tillsätt de frysta ärtorna, hackad chili, sambal oelek, riven ingefära och kokosmjölk. Fyll kokosmjölksburken med vatten och häll i.
  3. Låt allt koka i cirka 10 minuter.
  4. Mixa soppan slät. Riv över limeskalet och pressa i saften. Smaka av med salt och späd eventuellt med mer vatten om du vill ha en lite tunnare konsistens.
  5. Lägg i fisken, skuren i tärningar, och låt koka med i ett par minuter.
  6. Ta bort från värmen, lägg i räkorna och strö över rikligt med hackad koriander.

Andra recept du kanske gillar:

  • Pesto
  • Musslor i kokosmjölk
  • Lax med teriyakiwok

Njut av din soppa!