…om små, varma tomater för frusna själar

Vi brukar ofta grilla med vänner och det är nästan alltid ett lagarbete när det kommer till maten. Alla bidrar med något, vilket gör att ingen får för mycket att göra. Dessutom får man möjlighet att prova nya rätter, upptäcka nya smaker och bredda sin egen matlagningsrepertoar. Och så klart, äta mer.

I lördags tog vi med oss dessa ugnsbakade körsbärstomater. Vi ville ha ett varmt (eller åtminstone ljummet) grönsakstillbehör till grillmaten, och dessa tomater går enkelt att förbereda hemma för att sedan värmas upp i ugnen eller på grillen. Eller så kan man servera dem kalla, om man föredrar det. Men vi ville ha dem varma.

De här små delikatesserna värmer verkligen själen.

Ingredienser

  • 750 g körsbärstomater (3 lådor) – det ser extra fint ut om de är i olika färger
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl balsamvinäger
  • 2-3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 msk muscovadosocker, eller 2 om balsamvinägern är väldigt syrlig
  • 1 kruka färsk timjan
  • Flingsalt och svartpeppar

Instruktioner

  1. Börja med att hälla alla tomater i en fin ugnsfast form.
  2. Blanda ihop olivolja, balsamvinäger, vitlök och muscovadosocker i en skål och häll blandningen över tomaterna.
  3. Tillsätt lite nymald svartpeppar och flingsalt.
  4. Sätt in formen i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.

Du kan antingen njuta av dem direkt eller låta dem stå och marinera lite längre – de blir bara godare om de får stå till sig!

Du kanske också gillar…

  • …att bevara smaker
  • …överraskande smoothies
  • …att prova en konjaksglögg

Zemanta