…om portvinsglögg med apelsin

I helgen provade vi en ny variant av glögg med sherry och citrusskal. Jag måste erkänna att jag fortfarande är mer förtjust i den tidigare versionen vi testade, men denna blev ändå helt okej, och det var kul att experimentera med nya smaker.

Sherryglögg med citron

  • 2 dl sherry
  • 1/2 flaska rödvin
  • 1 kanelstång
  • 5 kryddnejlikor
  • 3/4 dl brunt socker
  • Skal av 1 citron (använd endast det yttersta, det vita på skalet kan göra glöggen besk)

Blanda ihop allt i en kastrull med lock, värm upp hastigt (utan att koka) och låt sedan kastrullen stå med locket på så att kryddorna får dra över natten. Det kan vara bra att smaka av efter några timmar för att se så att citrussmaken inte blir för framträdande – om du tycker att smaken är lagom kan du ta bort skalbitarna då.

En annan sak att tänka på med vinglögg är att den inte har så lång hållbarhet. Vin i öppnad flaska försämras ganska snabbt, även om kryddorna döljer en del av smaken. Så häll gärna upp i så liten flaska som möjligt och se till att försluta den ordentligt. Gör inte för stora satser; det är bättre att göra mer när det behövs. När vi drack det sista av den tidigare glöggsatsen vi gjorde, märkte vi definitivt att smaken hade blivit sämre, och då hade den bara stått i en vecka.

Du kanske också gillar…
– …en riktigt god sherryglögg
– …att testa en romglögg
– …alkohol

Zemanta