…om musslor i kokosmjölk

Det går inte att sticka under stol med att musslor är alldeles underbara. För det första är de oerhört smakliga, och de där glansiga skalen har en vacker blå nyans. Att laga musslor känns alltid som en festlig tillställning. Visst, det kan vara lite jobbigt att skrubba dem, men i övrigt är det en enkel process.

Jag säger detta som vanligtvis sitter vid köksön med ett glas vitt vin i handen och bara njuter av att titta på.

Nyligen gjorde vi en thailändsk inspirerad rätt med kokosmjölk, chili, citrongräs och koriander. Resultatet blev fantastiskt gott.

Musslor i kokosmjölk (4 portioner, om serveras som förrätt räcker det till dubbelt så många)

  • 50 blåmusslor (ungefär 12-13 per person, men ta gärna fler om du vill)
  • 2 citrongrässtjälkar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 röd chili
  • 3/4 flaska vitt vin
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1 lime (saft)
  • 1 kruka koriander

Gör så här:

  1. Skrubba musslorna noggrant och ta bort skägget. Kassera de som har trasiga skal och de som inte stänger sig när du knackar på dem. (I förpackade nät kan det ibland vara en del som måste slängas, så det kan vara värt att köpa musslorna från en fiskaffär där de plockar ihop näten för varje kund.)

  2. Hacka schalottenlök och chili fint och fräs dem snabbt i olivolja i en stor kastrull, tills de blir lite glansiga.

  3. Tillsätt musslorna, häll på vinet och lägg på ett lock. Det är viktigt att det finns tillräckligt vin kvar i flaskan för den som sitter vid köksön och tittar på.

  4. Ta upp musslorna när de har öppnat sig (det tar några minuter) och lägg dem i en skål.

  5. Häll i kokosmjölk i soppan som är kvar i kastrullen.

  6. Slå citrongräset mot bänken så att det öppnar sig lite (det ger mer smak). Du kan även bryta sönder det något. Lägg ner det i kastrullen.

  7. Låt soppan koka ihop under lock (lite på glänt) i cirka 20-30 minuter.

  8. Smaka av med pressad lime och eventuellt lite salt om det behövs.

  9. Stäng av värmen och lägg tillbaka musslorna.

  10. Tillsätt hackad koriander och blanda runt.

Servera genast med ett gott vitlöksbröd och ett glas vitt vin, gärna Riesling eller Gewürztraminer.

Otroligt gott, som sagt.

Du kanske också gillar…

  • …om torsdagens ärtor 2.0
  • …om spännande smoothies
  • …om lax med teriyakiwok

Zemanta