Jag har en tvååring som äter nästintill uteslutande korv, bagels och röda äpplen. Och smoothies, förstås. Röda smoothies.
Att försöka få små barn att äta något de inte vill ha är sällan en framgångsrik strategi. Men man kan vara lite smartare än så.
Jag gör jordgubbssmoothies och smyger ner blomkål, zucchini, pumpa och andra grönsaker som han vanligtvis skulle undvika. Sen klipper jag sugröret så att det passar perfekt i ett litet barnglas, och på nolltid har han slukat hela glaset.
Smoothies är en av de där sakerna som man egentligen inte behöver ett exakt recept för. Man mixar bara ihop frysta bär eller frukt, yoghurt och vad man nu vill ha i. Lite juice, lite mjölk, en skvätt grönsaker, kanske lite honung.
Enkelt, eller hur? Man smakar av, och är det gott, så är det klart. Om det inte smakar bra, så blandar man bara i lite mer tills det blir rätt.
Här är receptet på den luriga jordgubbssmoothien jag fixade idag, om jag minns rätt.
Lurig jordgubbssmoothie (två små glas eller ett stort)
- 5 frysta jordgubbar
- 4 frysta små blomkålsbuketter
- 4 frysta tärningar zucchini (eller annan squash/pumpa)
- 0,5 banan
- 1,5 dl fet grekisk yoghurt
- 0,5 dl mjölk
Mixa alla ingredienser och häll upp i glas.
Jag känner mig inte helt modig ännu, men jag har planer på att testa med ägg, kokosolja, spenat och fiskolja. Kanske lite väl ambitiöst?
Du kanske också gillar…
- …lax med teriyakisås
- …familjefrukostar och kokospannkakor
- …musslor i kokosmjölk