Vi försöker ofta ha måndagsmys för att kickstarta veckan på ett bra sätt. Lite som fredagsmys, men utan På Spåret. Idag tillagade vi vildfångad lax med en wokad blandning av grönsaker från vår utflykt till bondens marknad i lördags. Till detta serverade vi en fräsch citrussås.
Vildfångad lax är rikare på omega 3 jämfört med odlad lax. Ungefär 200 gram per person känns lagom. Laxen, alltså, inte omega 3.
Det är förstås inget måste att köpa lokalt odlade, ekologiska grönsaker, men om man har möjlighet så varför inte? Just nu har vi dokumentär om ekologisk odling på i bakgrunden. ”Bra mat ska vara en rättighet, inte ett privilegium,” säger de. Idag valde vi bok choy, paprika och sockerärtor.
Eller ja, ”vi” kanske är lite felaktigt. Jag satt mest och tittade på medan Lisa stekte grönsakerna i en stor panna med olja. Sedan tillsatte vi (det låter bättre med ”vi”, eller hur?) lite färdigköpt teriyakisås med sesamolja och ingefära, och avslutade med ett stänk sesamfrön.
Jag (ingen ”vi” här) gjorde en kall sås på crème fraîche och lime (både saft och zest).
Det blev riktigt gott!
Du kanske också gillar…
…om pesto
…om veckomenyer
…om måndagsmys