…om Hela Familjen Bakar

I helgen stod jag och min lilla hjälpreda, Max, i köket och bakade kakor. Resultatet blev verkligen fantastiskt. Jag har en känsla av att han har talang för bakning, den killen. Receptet vi använde hittade vi här, men våra kakor blev inte riktigt som de ursprungliga. Här är i alla fall hur vi gjorde:

Citruskakor

  • 6 och 3/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g mjukt smör – kom ihåg att ta ut det ur kylen i god tid
  • 3 och 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk vaniljextrakt
  • Zest och saft från en stor citron
  • Strösocker att rulla kakorna i

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter.

Vår ugn är inte den bästa, så vi fick grädda dem lite längre. Så kan det bli.

Först går du ut i trädgården och plockar en citron.

Börja med att blanda ihop de torra ingredienserna. Det är bra att försöka undvika att få mjöl över hela köksgolvet.

Sedan rör du ihop smör och socker. Det är en härlig blandning.

Riv av det yttersta på citronens skal med ett fint zestjärn. Och med fint menar jag smått, inte nödvändigtvis snyggt. Fast visst, det kan gärna vara snyggt också. Pressa sedan ur all citronsaft, vilket bör bli ungefär 4 matskedar. Rör ner detta i smörblandningen tillsammans med vaniljextraktet och ägget.

Häll mjölblandningen i smörblandningen. Försök att inte spilla på golvet igen. Det är verkligen jobbigt att städa upp.

Smaka av. Det är alltid viktigt att smaka.

Forma smeten till bollar och rulla dem i strösocker, lägg dem på en plåt (med bakplåtspapper) och grädda. Tänk på att inte lägga dem för tätt, eftersom de flyter ut i ugnen. Och försök att inte äta dem förrän de är klara. Jag vet, det är svårt.

Kolla in hur fina de blev! Nu är det dags att njuta av dem.

Lägg kakorna i en fin burk. (Obs! Det är viktigt.)

Du kanske också gillar…

…om pepparkakor
…om Supermom cupcakes
…om brun lemonad
Zemanta