…om frysboxkulturen

När vi för många år sedan flyttade in i vår första lägenhet, var det en frysbox som blev vårt första inköp. Den fick bo i klädkammaren i några år, men när vi renoverade köket och installerade två frysskåp, blev det dags för den att flytta ut. (Vem behöver inte två frysskåp i sitt lägenhetskök?)

Jag har alltid haft en förkärlek för frysboxar.

Förra veckan gjorde mina föräldrar ett intressant val och köpte en halv nötboskap och två får. De ville fylla frysen inför vintern. Och jag vill också. Jag vill ha kött, fisk, bär och hembakat bröd så att jag skulle klara mig i flera månader om det skulle behövas. Och kakor, jag skulle hemskt gärna vilja ha kakor i frysen.

Det finns en speciell frysboxkultur på landsbygden. Där plockar man bär, fiskar och bakar bröd i gemensamma utrymmen, och man har alltid kakor redo för besök. Att förbereda för vintern handlade en gång i tiden om överlevnad. Idag handlar det nog mest om bekvämlighet och att tänka ekonomiskt. Men jag tror att det främst handlar om känslan av att ha något, att samla på sig. Glädjen i att fylla på med påsar och burkar, skriva ”älgfärs” på vita etiketter och organisera allt i facken. Det ger en känsla av ordning, förutom längst ner i botten, och när man öppnar locket möts man av ett välorganiserat överflöd.

Och vem uppskattar inte ett välordnat överflöd?

Med tiden använde vi vår frysbox allt mindre. Vår planering sträckte sig bara några dagar framåt, och mer behövdes inte. Mataffären bara femtio meter bort hade så stora frysskåp att vår egen kändes överflödig. Stadens bekvämlighet tog över, och vi trodde att det var enklare så.

Men är det verkligen enklare? Och är det bättre?

Om man vill ha mat som kommer från skogen, sjön eller gården, snarare än från fabriken på andra sidan landet, så kanske man behöver förbereda sig. Det är fortfarande ganska komplicerat att få tag på sådan mat. Men det blir lite lättare om man kan lagra maten själv istället för att förlita sig på mataffärens stora frysar. Den maten borde få plats, om man bara flyttade på den frysta pizzan och den färdiga pyttipannan. Men den finns sällan där.

Och på något sätt har moderniteten kommit tillbaka till utgångspunkten. I jordkällare och frysboxar.

Kanske handlar det till och med om överlevnad igen.


Du kanske också gillar…

  • …att spara smaker
  • …hel mat och ett trasigt system
  • …överlevnadsstrategierna

Zemanta