En regnig eftermiddag
En gråmulen eftermiddag är perfekt för att laga mat under en längre tid, där dofterna sprider sig och fönstren blir dimmiga.
För att fira att mina citroner äntligen har blivit klara…
…och att min rosmarinbuske har kommit tillbaka…
…bestämde jag mig för att marinera en benfri lammstek i olivolja, citronsaft och rosmarin. Jag gjorde små snitt i köttet där jag tryckte in skivor av vitlök. Sedan fick den stå i ugnen i två och en halv timme på 165 grader. Vilken doft…
Det ser kanske inte ut som mycket, men det är en fin början. En bra sådan. Jag fräste några schalottenlökar och en grovhackad morot i lite ankfett, och hällde på ungefär en halvflaska rödvin. Så i med lite fond, som jag hade kvar från när jag kokade fläsklägg sist. Färdig fond på flaska fungerar också, men var försiktig så att det inte blir för salt.
Jag slängde också i lite överbliven glögg och en skvätt fikonbalsamico. Allt fick koka i ungefär en och en halv timme. Jag brukar låta det koka utan lock tills såsen reducerats lite och sätter sedan på locket.
Matlagningsvin, det är vinet man dricker medan man lagar maten, eller hur?
Butternutpumpa, sötpotatis och brysselkål passar utmärkt till lamm. Jag steker brysselkålen i lite smör, det är verkligen det godaste. Tänk på att ge den tid så att den blir genomstekt.
Pumpan och sötpotatisen skar jag i bitar och ugnsbakade med salt, smör och lite hackad mandel i ungefär en halvtimme på 200 grader. Mot slutet smulade jag över lite chèvre.
Så här fint blev lammet.
Jag njöt verkligen av varje tugga. Med ett glas pinot noir från Alma Rosa till, var fredagskvällen perfekt.
Nu tänker jag unna mig lite choklad och försöka läsa ‘Femton nyanser av honom’. Jag har inte hört så många bra omdömen, men en bok som säljer så bra måste man ju ge en chans, bara för att se vad alla pratar om…
Har ni läst den? Vad tyckte ni?
Du kanske också gillar…
…att utforska nya smaker
…äventyr i naturen
…färgglada stadsdelar, hemliga restauranger och kombucha