…om en sista måltid

Imorgon lämnar hon oss. Jag ska inte påstå att det kommer att bli tomt. Med två små barn är det alltid livligt, och tystnaden är något vi sällan upplever. Men det kommer att kännas lite tristare, jobbigare och, ja, kanske lite tystare också. Och jag misstänker att maten kommer att bli mindre spännande.

Ikväll lagade hon en sista middag till oss.

Vi bad om pilgrimsmusslor till förrätt, eftersom det var alldeles för länge sedan vi njöt av det. Till dem fick vi en blomkålspuré med tryffelolja, en rotfruktspytt bestående av rotselleri, palsternacka, morot, schalottenlök, portobello och citronzest, samt serranochips. Allt detta ackompanjerades av en chardonnay. Det var så gott att vi nästan svimmade av njutning och konstaterade att vi borde äta så här oftare, men vi vet att det kanske inte blir av. Om hon inte kommer tillbaka snart, förstås.

Sedan åt vi en boeuf bourguignon som hade puttrat på spisen hela eftermiddagen. Den smakade precis som en boeuf bourguignon ska; koncentrerat mustig och rustik, men ändå med en elegant touch. Det fick mig att undra hur Julia Childs version smakar. Kanske borde vi ge oss ut på jakt efter receptet och prova någon gång. Men den här kan väl knappast överträffa den vi just ätit.

Nu är det snart dags för ost och portvin. Vi tillbringade eftermiddagen med att provsmaka dessert- och portviner hos några vinproducenter i stan. Självklart köpte vi med oss några flaskor hem.

Det är trots allt november. Portvin passar bra i november.

Du kanske också gillar…
…en riktigt god portvinsglögg
…att överleva
…måndagsmys