När jag var barn fanns det främst två typer av äpplen i butiken. Röda och gröna. De gröna var ofta Granny Smith, även om äppelutbudet under tidigt 80-tal nog inte var så varierat att många brydde sig om namnen. I alla fall inte där jag växte upp.
Kanske var det bara jag som inte hade koll, men jag var ju bara några år gammal. Jag gillade i alla fall Granny Smith, trots att jag inte visste att det var deras namn. De skulle vara så syrliga att man nästan fick en rysning i tungan.
Och det är nog just det som är grejen med den här salladen. Det syrliga, friska och krispiga. Kombinationen av dill och äpple är verkligen överraskande god.
Äppelsallad (4 portioner som tillbehör till förrätt)
Originalrecept från Systembolaget
- 1 Granny Smith, med skalet kvar
- 1/2 dl gröna ärtor
- 1 msk kallpressad rapsolja
- 1/2 pressad citron
- Salt och peppar
- Färsk dill
Så, börja med att skiva äpplet så tunt du kan, helst med en vass kniv (jag har åtgärdat min slö kniv nu). Strimla sedan skivorna så jämnt som möjligt. Blanda äppelstrimlorna med ärtorna i en skål, salta och peppra, och häll över rapsolja och citronsaft. Tillsätt dillen sist; den ska plockas i små bitar från stammen, inte hackas. I originalreceptet stod det ”2 kvistar”, men det är inte så noga. Plocka på tills det ser och känns lagom ut.
Vi åt salladen tillsammans med grillade pilgrimsmusslor, citronbakade potatisfondanter, parmesanaioli och levainchips. Eftersom vi bara var vi på nyårsafton blev det en del över (det kändes lite onödigt att halvera receptet). Dagen efter rörde jag ner resterna i en coleslaw, vilket gav en extra syrlighet.
Du kanske också gillar…
- …att hitta anledningar för att göra potatisfondanter
- …om högtider som sammanfaller
- …att planera för nyår
Zemanta