Det handlar inte om att imponera med svåra recept, utan om att få en anledning att laga dem. Det känns mer meningsfullt när man får dela med sig av maten. När man sitter med grillad lax och ett glas chardonnay, så glider bekanta över till att bli vänner. Och det är verkligen trevligt.
Jag har en känsla av att veckan kommer att bli lite hektisk, med min partner borta från tidig morgon till sen kväll. Därför börjar jag redan nu tänka på desserter till fredagsmiddagen. Det kan också vara så att jag är hungrig. Kanske.
Hur som helst, jag tror att jag kommer att göra chokladkrämen vi hade på nyår. Den var inte bara god, utan också otroligt enkel att förbereda. En spritspåse i kylen tills det är dags, och sedan bara spritsa upp. Så här går det till:
Chokladkräm med olivolja och flingsalt (4 portioner, originalrecept härifrån)
- 100 gram mörk choklad (vi använde Marabou 70%)
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk mörkt muscovadosocker
- 2 äggulor
- Olivolja
- Flingsalt
- Krutonger: vitt bröd och smör att steka i
- Bär till dekoration
Börja med att finhacka chokladen och lägg den i en stor skål. Koka upp grädden och rör ner sockret i den. Häll sedan gräddblandningen över chokladen och rör om tills den smält. Vispa ner äggulorna sist. Låt krämen stå kallt i kylen i minst en timme. Fyll en spritspåse och låt den ligga i kylen tills det är dags att servera. Den håller sig i flera dagar.
Krutonger kan också förberedas i förväg. Jag brukar steka tärningar av vitt bröd i en generös mängd smör och låta dem svalna på ett galler. Lite salt på dem gör susen. Senast använde vi ett lantbröd, vilket passade utmärkt, men använd det bröd ni har hemma.
Vid servering: spritsa eller skeda upp krämen i en liten skål, droppa över lite olivolja och strö på några flingor salt. Dekorera med krutonger och kanske ett eller två bär.
Åh, jag ser redan fram emot att få njuta av en sådan skål.
Du kanske också gillar…
- …att fira sina framgångar
- …återhämtning och reservdesserter
- …Hela Familjen Bakar
Zemanta