Jag känner mig faktiskt lite lättad över att det inte finns något glögg att köpa här i USA. Det har varit riktigt roligt att prova olika glöggrecept (det här och det här) för att se vilket som kan få äran att stå på julaftonens bord. Jag är nog lite för bekväm för att göra egen glögg när jag gillar den som finns att köpa på systemet.
För ungefär två veckor sedan (eller var det tre?) satte jag igång med den här glöggen. Den första blandningen skulle dra i en vecka, men som vanligt glömde jag bort den i ett skåp. Notera till mig själv: förvara inte saker på alltför hemliga ställen nästa gång.
Men det blev bra ändå. Det är ju sprit, efter allt.
Den här glöggen är en något starkare variant, med både konjak och portvin. Den smakade bra, men jag föredrar nog ändå glögg utan extra sprit – en smaksak, såklart.
Konjaksglögg med portvin
- 2 dl russin
- 2 dl konjak
- 2 dl portvin
- 10 kardemummakärnor
- 1 kanelstång
- 1 kryddnejlika
Blanda ihop ovanstående ingredienser i en flaska eller burk med lock och låt dra i en vecka. Sila sedan bort kryddorna och russinen, och blanda vätskan med:
- 1,5 dl farinsocker
- 1 flaska rött vin
Värm upp glöggen och servera med mandel och nya russin (inte de som silats bort, de är goda att äta men passar inte riktigt i glöggen – de går däremot utmärkt att använda i en fruktkaka eller liknande).
Nu ska jag njuta av en kopp av detta tillsammans med lite nybakade lussekatter.
I sängen. Med en film.
Åtminstone de första 30 minuterna av filmen.
Du kanske också gillar…
- …en riktigt god portvinsglögg
- …portvinsglögg med apelsin
- …Hela Familjen Bakar