…om att hitta ursäkter för att göra potatisfondanter

Nyår handlar för mig om god mat. Utmärkt vin. Vänner och familj. Och så ännu mer mat.
Det känns som vi alltid behöver en anledning för att ägna en hel dag åt att handla, hacka och steka. Sådana aktiviteter som vi verkligen uppskattar, särskilt när vi gör dem tillsammans, men som ofta hamnar i skymundan i småbarnslivet.
Nyår är den perfekta anledningen för detta.
Självklart måste jag dela med mig av alla recept här, om inte annat så för att jag ska kunna hitta dem senare – för herregud, vad gott det blev. Men vi lagade en hel del, så jag börjar med en rätt i taget. Först ut är potatisen vi serverade som förrätt.

Potatisen?

Kanske låter det inte så imponerande. Men ni har nog inte provat den. För det första – den är riktigt vacker. Snygga potatisar är inte direkt vardagsmat. Och så är den god, på ett lite annorlunda sätt. Inte åttiotalsannorlunda som hasselbackspotatisarna vi hade till huvudrätten (även om de också är fina på sitt sätt), utan dessa potatisar är både fräscha och smakrika, tack vare att de bakats i citronolja.
Är ni redo? Okej.
[Paus för en klunk champagne. Det är ju ändå nyårsafton vi pratar om här.]

Citronbakade Potatisfondanter (4 portioner, som tillbehör till förrätt)

Originalrecept från Svenskt Vin

  • 5 dl neutral olja (vi använde raps)
  • 2 bakpotatisar
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • Rosépepparkorn, vi använde 10 korn
  • Färsk timjan
  • Flingsalt

Skär potatisarna i kuber – skär bort kanterna på varje potatis så att de blir stora kuber, och dela sedan varje kub i åtta lika stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form. Häll över oljan så att den täcker potatisarna helt – om formen är för stor kan det behövas mer olja, så välj en lagom stor form för mängden potatis. Halvera en tvättad citron och pressa saften över potatisen. Skiva citronen tunt och lägg ner skivorna i formen. Mortla rosépeppar och timjan, och lägg ner i formen. Salta.

Sätt in i ugnen på 225 grader. Baka i cirka 30-45 minuter, eller tills potatisen är genomgräddad. Ta ut potatisen och låt den svalna.

Vi serverade potatisen tillsammans med pilgrimsmusslor, äppelsallad, parmesanaioli och levainchips, precis som i originalreceptet. En perfekt kombination som passade riktigt bra med champagnen. Nästa gång tror jag att vi provar dem med någon typ av fisk.
Beroende på vad vi hittar på för anledning, förstås.

Du kanske också är intresserad av…

… en äppelsallad
… att planera för nyår
… högtider som överlappar
Zemanta