Julhälsningens tidslinje
”God jul och gott nytt år” är den traditionella svenska hälsningsfrasen som inleder julfirandet från första advent. Denna hälsning används främst till personer man vet att man inte kommer att träffa innan årets slut. Från julaftonsmorgon blir ”god jul” den dominerande hälsningen, även om kulturhistorikern Edward Blom anser att detta egentligen är den första korrekta tidpunkten att använda frasen.
Efter juldagen övergår hälsningarna till ”god fortsättning på julen”, som används fram till den 30 december. Den 30-31 december kan man välja att säga ”gott slut”, men detta är ett helt valfritt uttryck som inte alla använder.
Nyårshälsningens konst
Från tolvslaget på nyårsafton är ”gott nytt år” den givna hälsningen. Det är dock accepterat att börja använda denna fras redan från den 27 december till personer man vet att man inte kommer att träffa innan nyår. Efter 2 januari kan man säga ”god fortsättning på det nya året” fram till trettonhelgen.
Januari är en övergångsperiod där ”god fortsättning” fortfarande kan användas när man träffar personer man inte sett sedan föregående år. Detta gäller särskilt i arbetslivet när kollegor återvänder från julledigheten.
Internationella hälsningar
I våra nordiska grannländer liknar hälsningarna de svenska. Norge använder ”god jul og godt nytt år”, medan Finland säger ”hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta”. Den engelskspråkiga världen använder ”merry Christmas and a happy new year”, och i Tyskland säger man ”frohe Weihnachten und ein glückliches neues Jahr”.
Moderna kommunikationsformer
Digitaliseringen har förändrat hur vi förmedlar våra julhälsningar. Sociala medier och digitala kort har blivit lika vanliga som traditionella julkort. I företagsvärlden kombineras ofta julhälsningen med praktisk information om verksamheten under mellandagarna.
Trots att kommunikationsformerna förändras består de traditionella hälsningsfraserna. De fungerar som sociala markörer som förenar människor under högtiderna och skapar en känsla av gemenskap i det svenska samhället.