…om zombiehe-roes

Vi ser ju Walking Dead, ni vet. Varje kväll.

Och jag gillar det, det gör jag. Fast jag inte kan sova sen.

Men de skulle ha behövt någon slags genuskonsult kan jag konstatera. Det här att alla hjältarna som räddar de andra är män, att männen är typ superhjältar som inte missat ett enda headshot, och att de alltid tar besluten, det stör mig.

Kvinnorna har gjort typ två saker hittills som gagnat gruppen. Tvättat kläder och fiskat i solen. Efter att ha dragit upp ett gäng fiskar till middag (de metade alltså, det var inte så att de dök under vattnet och harpunerade fiskarna eller nåt annat avancerat – att meta är ändå sånt som småbarn klarar av) – så är de andra förvånade: kan ni sånt! Vem har lärt er det? Och vem tror ni har lärt dem? Min pappa.

De skulle ha behövt en läkare i gruppen, konstaterade vi för några avsnitt sen. Där har de ju en bra chans att få in en kvinna på en viktig, central position, funderade vi vidare.

I avsnittet vi såg igår träffade de så en läkare (eh, okej, en veterinär).

En äldre man.

Share

4 thoughts on “…om zombiehe-roes

  1. Mina elever skrev dikter idag, rimdikter, och av någon anledning lyckades flera få sina dikter att handla om kvinnor alternativt funktionsnedsatta som misshandlades/våldtogs av män. Fräscht? Nej. Men undrar varifrån de fått det…? Inte så svårt att gissa.

    Walking dead verkar inte vara något för mig, jag är extremt livrädd och kan fortsätta tänka på otäcka tv-ögonblick i flera år – kalla kårar varje gång.

    • Oj. Det är då man verkligen vill ha mer tid med eleverna så att man hinner gå igenom dikterna mer på djupet och problematisera dem. Fundera över vad dikterna säger om samhället (ett samhälle där det är ‘normalt’ att skriva den typen av dikter i skolan bara så där är ett samhälle där könat våld är närvarande och tydligt, tänker jag), och om man kan skriva dem på ett sätt som gör att det framgår att man inte glorifierar eller stöder den sortens våld. (Det klassrummet skulle jag vilja vara med i!)

  2. Jag har aldrig sett Walking dead och tycker inte det låter som något för mig (skulle inte kunna sova efteråt) :) Men jag stör mig också på hur normer och stereotyper bekräftas i media, där kvinnor är hjälplösa och tillgängliga medans männen är dem som står för de respektingivande uppdragen i samhället. De liksom rycker in och räddar världen, de har repliker medans kvinnorna bara är någon form av dekoration eller omhändertagande anonyma människor.
    Jag träffade på en grej inom sjukvården igår, som jag bloggat om. Läs gärna mitt inlägg och kommentera. Jag vet inte om retar upp mig i onödan eller…vad tycker du?

    • Precis. Samtidigt så kan jag inte säga att det är helt orealistiskt, som världen ser ut nu, tyvärr. Men det vore bra om starka, viktiga kvinnor kunde få vara med och rädda världen också, så att bilden av att det är en möjlighet sprids. När man ska slåss mot zombies så blir ju fysisk styrka också rätt viktigt, men det är intressant i den här serien att det faktiskt inte bara handlar om det. Ska titta in hos dig! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>