…om Vit jul-kampanjen, ett sexpack lättöl och två sexor vodka

Jag reagerade på IOGT-NTO:s julkampanj dels för att jag inte tycker att det är så farligt att dricka små mängder alkohol. Så länge man inte blir berusad av det.

Men jag reagerade också på hur själva kampanjen är formulerad.

För grejen är den att det ju faktiskt är viktigt, det de försöker göra. Att dricka lite glögg eller en julöl utan att bli berusad är inte något som alla klarar av, eller vill göra. Och det bör ju vara dessa personer som man framför allt vill påverka, eftersom det är här problemet finns.

Därför tror jag att den övre gräns som kampanjen ställer upp – att man inte ska dricka något som innehåller mer alkohol än 2,25% – kan ställa till det för dem som verkligen har problem. Samtidigt gör den sannolikt kampanjen mindre effektiv eftersom den inte får stöd bland dem, som jag, som hellre dricker vinglögg än saftglögg på julafton, och det ger en mindre spridning. Det blir således fel i båda ändarna och de som nås av kampanjen blir i första hand de som ändå inte hade tänkt dricka någon alkohol under julen. Ungefär lika paradoxalt som när hyrfilmer har reklam mot fildelning före filmen börjar – det är de som betalar för filmen som tar del av reklamen, inte de som faktiskt fildelar illegalt (för det är bortklippt på de flesta filmer som delas). Funktionen blir därmed snarare att stärka den egna gruppen med hjälp av moraliseringen: ‘vi’ som är laglydiga ställs mot ‘dem’ som inte är det. ‘Vi’ som inte dricker alkohol ställs mot ‘dem’ som gör det.

Att fokusera på dryckens alkoholhalt snarare än den totala mängden alkohol som man får i sig riskerar att leda fel, samtidigt som den där procentgränsen för vad som ‘är okej’ är en förenkling som snarast fördummar dem som tar del av kampanjen.

Om någon dricker två små flaskor lättöl (totalt 66 cl) med en alkoholhalt på 2,25%, vilket är den gräns som organisationen förespråkar, så innebär det att den personen får i sig strax under 1,5 cl alkohol. Om man istället dricker vin med en alkoholhalt på 10% så får man  bara dricka 15 cl för att få i sig samma mängd alkohol. Det motsvarar ett litet glas. Med den logik som ställs upp i kampanjen så är mängden alkohol okej i det ena fallet, men inte i det andra.

Jag förstår att det finns en pedagogisk poäng i att använda sig av 2,25 som gräns. Lättglögg, lättöl, lättbegripligt, osv. Det är inte det. Men problemet är att ett fokus på alkoholhalt istället för alkoholintag dels öppnar upp för tolkningar som leder fel (som att ett sexpack små lättöl är okej, trots att det innehåller 4,5 cl ren alkohol – lika mycket som tre små glas vin, eller nästan två sexor vodka). Risken är också att den som verkligen har alkoholproblem tänker att hen kan ta en lättöl till maten, eller kanske två, okej, det blev tre, och sen är det för sent och den där flaskan längst in i skafferiet åker fram ändå.

Genom gränsen på 2,25 så signalerar IOGT-NTO att kampanjen inte alls riktar sig till personer med missbruksproblem. För det är klart att de vet att även små mängder alkohol kan bli problematiska för den gruppen. Hade de riktat sig till dessa personer i kampanjen så hade ingen övre gräns alls varit att föredra, då hade noll varit rimligare.

Riktar man sig till dem som förvisso inte är alkoholiserade, men som gärna ‘tar sig en’ vid högtider och kalas, så tror jag att en aningens mer detaljerad retorik hade kunnat fungera bättre. För det handlar ju om att få dessa att tänka om kring var gränsen bör gå, inte med avseende på vad som står på flaskan, utan med avseende på alkoholhalten i blodet. Risken är ganska stor att kampanjens budskap avfärdas, ungefär som jag gjorde i mitt förra inlägg, just för att den där gränsen är så motsägelsefull.

Och det är faktiskt himla synd.

Share

One thought on “…om Vit jul-kampanjen, ett sexpack lättöl och två sexor vodka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>