…om trender, snobbighet och medelklassångesten

Om drygt två månader flyttar vi in i vårt hus. Som vi längtar!

Det bästa – eller jobbigaste, beroende på hur man ser det – det är att vi inte har några möbler. Ingen soffa, inget matbord, ingen säng, inga stolar. Allt som vi inte sålde av hamnade uppe i sommarhuset när vi flyttade till USA. Att inreda det där huset helt från scratch är ungefär det roligaste jag kan tänka mig just nu (faktiskt så roligt att jag stundtals får svårt att tänka på annat överhuvudtaget).

Men att köpa möbler till ett hus baserat på de bilder som man har av det, det är faktiskt inte så lätt. Eftersom det är leveranstid på det mesta så måste vi ju också se till att fixa det viktigaste nu så att det är på plats när vi får tillträde.

Turen har nu kommit till matplatsstolarna.

Och efter att vi äntligen nästan nästan bestämt oss för smutsturkosa Eamesstolar så klickade jag idag upp det här inlägget på underbara inredningsbloggen Mokkasin. Det handlade om smutsturkost.

Årets jävla trendfärg. (Från Nordsjö.)

Man försöker ju så gott det går inbilla sig själv att man liksom bara väljer sånt man gillar, att man inte alls bryr sig så mycket om trender. Det som är trendigt blir otrendigt sen och jag har ingen lust att byta stolar vart tionde år bara för att de är ‘ute’ (inte för att vi skulle göra det, men om jag omedvetet uppfattat att den där smutsturkosa färgen minsann är vad man borde ha i höst, ja då finns ju faktiskt också risken att jag om några år kommer att känna att smutsturkost är såååå 2014, det förstår ju jag också, och då kommer jag kanske inte att vilja dras med de där stolarna).

För övrigt:

Ja, så nu blir jag tveksam. Jag vill ju inte vara så där omedvetet trendstyrd. Men jag vill ju verkligen inte vara så snobbig att jag väljer bort något för att det är trendigt och ‘alla andra’ därmed har det. Det är faktiskt värre.

Ja, och så känner jag mig lite äcklig för att jag ens tänker på sådana här saker. Att jag ens får känslan av att ‘alla’ har en viss sorts svindyra stolar är ju – även om jag förkastar den för hallå, hur världsfrånvänd får man lov att vara – faktiskt ganska osympatiskt.

Jag är som Mickan i Solsidan.

Fast ännu värre, för jag förvandlar dessutom hela spektaklet till en slags reflexiv diskussion i en akademiskt fåfäng förhoppning att det liksom skulle legitimera det hela.

Och sen problematiserar jag det.

Och sen problematiserar jag att jag problematiserar det.

Aaargh.

Share

633 thoughts on “…om trender, snobbighet och medelklassångesten

 1. Vilket lyxproblem du har! :D
  Nu känner ju inte jag dig men jag har svårt att se likheter mellan dig och Solsidan-Mickan i det jag läst härinne. Men jag förstår hur du menar. Att inreda trendigt, personligt och tidlöst är inte det lättaste.
  Själv har jag aldrig kunnat köpa det jag velat ha i nyskick mer än min nuvarande soffa och bokhyllorna. Allt annat är arvegods eller seconddhandfynd som jag målat om och piffat till. Fördelen med det är att man inte ledsnar lika fort som jag antagligen hade gjort om jag sett likadana möbler hemma hos mina vänner. Dessutom behöver jag inte känna att de blir omoderna i takt med att vännerna byter ut sitt möblemang. Perfekt för mig som varit låginkomsttagare och ensamstående mamma i hela mitt vuxna liv. Men ibland önskar även jag mig något tiptop-modernt som jag sett i en flådig katalog. Man är ju inte mer än människa. :)

  Lycka till med projektet, det låter hur kul som helst!

  • Åh, jag slåss mot min inre Mickan med näbbar och klor… ;) Grejen med de där tidningarna och katalogerna är ju att de bygger upp önskningar och drömmar och skapar bilden av en viss sorts liv som ryms i de där miljöerna. Att man i en sån där lägenhet nog skulle leva ett mycket friare och roligare och mer spännande liv. De är duktiga på att sälja in den illusionen och det är inte så konstigt om man dras till det, alldeles oavsett ekonomi. Älskar second hand för övrigt och försöker faktiskt hitta de där stolarna begagnade (och inser att jag kan lyfta fram det som en preferens just för att jag har möjlighet att välja…).

   • Second-hans is da shit!!

    Jag blev sjuk pga många års stress nu i somras och håller på att återhämta mig sakta, sakta. När man får en sådan smäll av livet så inser man att det inte spelar någon roll vilka sorts prylar man har i sitt hem. Lyckan finns inte där. Ju mer man pratar om sin egen sorg desto fler vågar öppna sig och tala om sina liv. Jag har i detta upptäckt hur mycket lycka jag själv lagt in i andras liv , alltså, att jag alltid trott att alla andra är så mycket gladare, nöjdare, rikare ja, you name it, än vad jag är. Särskilt de som har de där riktigt snygga hemmen med designerprylar och dyra soffor. Men i själva verket är det nog de som är de mest olyckliga. De köper in en annan sorts lycka som en fattiglapp som jag inte har råd att unna mig. Men deras liv blir inte lyckligare eller mer innehållsrikt för det.
    Men i vilket fall så tycker jag att ett personligt hem är det vackraste oavsett vilken typ av möbler man har. Ett hem ska spegla människorna som lever där, det ska inte se ut som en möbelkatalog.
    Hoppas du hittar stolarna du vill ha på seccond hand. Om man då mot förmodan skulle tröttna efter ett tag så känner det inte lika jobbigt att köpa nya ;)

 2. Hos oss tycker jag att det är lite intressant att frågeställningarna runt möblemanget är och förblir vad det var under den nu ganska avlägsna studietiden. För några år sen alltså “vad händer om någon kräks på den?”, “vad händer om någon kissar på den?” osv. Numera oftare ersatt med “vad händer om någon häller ett glas vin/saft/mjölk i den?”, “vad händer om någon hoppar i den/sitter på armstödet/ eller försöker använda den som stege?”. Min första spontana reflektion blev därför att jag tycker att de där stolarna ser lättorkade och fina ut men kanske lite vingliga när man sent en torsdagskväll vill nå godiset man gömt längst in på översta hyllan.

 3. Åh igenkänning på det här Ugglan! Jag har varit jätteintresserad av inredning tidigare. Men efter att jag genomgick en livskris för några år sedan så har jag tappat intresset. Det är lite sorgligt för det var ganska kul ändå, att sitta och fundera över färger och möbler och praktiska lösningar…

  Men i alla fall, så var det redan innan, förknippat med en viss skam. Jag gjorde ett arbete om Family Living när jag läste en kurs i intersektionalitet. Det var inte särskilt svårt att illustrera vithetsnormen (bokstavligen, på flera olika sätt) där. Men samtidigt köpte jag varje nummer och läste… skämskudde på det typ ;)

  • Jamen precis! Skammen i att dras till det där ytliga… Det pågår ju också aktivt en slags omförhandling av hela konceptet – man pratar om design, deco, styling, form, och så vidare, och jag tänker att det är ett sätt att uppvärdera hela branschen, vilket också den där paradoxala antikonsumtionen som finns parallellt med köphysterin gör. Låter spännande med den där intersektionella analysen! Jag har mest funderat kring klass, kön och ålder där, men det finns ju definitivt fog för att ta in vithetsnormen i det också. Nu kommer jag ju att tänka vithet så snart jag öppnar någon av de där tidningarna…! ;)

 4. om du hittar ngt du verkligen verkligen gillar – å känner att du ff kommer att gilla dom när dom är ¨sååå ute¨- köp dom – håll fast vid dom – håller du fast vid ngt du gillar tillräckligt länge så blir dom inne igen med jämna mellanrum ;) – *tittar på mina furuköksmöbler å undrar dom dom kommer tbx – inte för att jag bryr mig ;) *

 5. Åh; jag ser en risk att jag får en konkurrent i kategorin Problematisera om att problematisera.
  För några år sedan när alla skulle kläs sig i rätt för Burmas munkar en dag (kommer någon ihåg det), hann jag skriva tre blogginlägg kvällen innan och på morgonen om jag skulle ha på mig rött eller ej. Samt ett på kvällen för att berätta vad jag gjorde.
  Jag hade på mig en röd kavaj.

 6. The regulated US online sports betting market is slowly opening up. Still, it will be years before the regional variety catches up with the breadth of options available at offshore betting sites. Why wait? Sign up with BetOnline now to claim your bonus and get in on the action! This is one of the great features of this basketball betting site. When you sign up on betway, you will receive free bets worth 50% of your first deposit- a fantastic way to start your basketball betting adventure. BetOnline – The future of sports gambling is live betting. These guys have crafted their live betting platform to be what we believe is the best in the online sports betting industry. There’s something to be said for “easy to use” in this comnplicated day and age! They offer nice sign-up bonuses too. https://donovanzukz097542.free-blogz.com/54232036/1xbet-apk-latest-version-download Copyright В© 2022 Elsevier B.V. or its licensors or contributors. ScienceDirect В® is a registered trademark of Elsevier B.V. The line did move to -1 in favor of the home team briefly on Sunday before seeing Carolina go back up to -1 later that night. In other words, the Panthers are getting the early money so far while the total has gone down to 42 from the opener of 43.5 as well. These teams combined for 45 points a week ago against two of the worst defenses in the NFL, making that move understandable. The Panthers are extremely inconsistent, while the Dolphins defense is consistent at getting takeaways. Head coach Brian Flores played against Cam Newton twice last season when he was the Patriots’ quarterback and is well aware of his skillset.

 7. Undeniably, cleaning up after a major home construction project is a large undertaking. Therefore, our post-renovation cleaning service visits are a bit more time and labor-intensive than typical home cleanings. First, we increase the time spent scrubbing and dusting horizontal surfaces including sills, wall fixtures, and baseboards. You’ll also need to decide what kind of cleaning service you want to provide. Cleaning services range from one-person operations to national chains, and from the most basic light home cleaning to specialized services, like pressure washing and industrial carpet cleaning. If you have experience cleaning windows or another skilled service, it’s worth considering honing your business focus to your skills and resources. I like how you referenced that when searching for a home cleaning administration, you should begin by approaching loved ones for referrals since it will permit you to have an inside take a gander at what an organization is about, and not exactly what they state on their site. My children are continually making messes, and with my activity, it’s difficult for me to have a great deal of time to clean, so I’ve been contemplating procuring a house keeping administration, however don’t have the foggiest idea how to approach discovering one. I will remember your incredible tips and data when attempting to locate an appropriate house keeping administration to decrease my pressure and keep my home fit as a fiddle. https://aged-wiki.win/index.php/Disinfection_company If you are moving in or moving out of your property and your home needs extra detailed attention to transform it into a decent, cleaner, and habitable space, then Extreme Deep Cleaning is the service for you. If one of your family members’ home has hoarding a hoarding situation and you want to help them have a cleaner home, booking at least 2 extreme deep cleaning services will help. Maybe you’re hosting out-of-town guests, throwing a party in your home (or recovering from one), or you’ve simply fallen behind on housekeeping. When your house needs a one-time cleaning, The Maids has your back. Whether we clean your apartment or house one time or on a regular schedule, our deep cleaning services get your home sparkling clean every time. When residences need cleaning that a deep cleaning + is cannot handle, Extreme Deep Cleaning should be done. We know that life happens and oftentimes, it can be very overwhelming. Busy professionals, moms, students and everyone else can fall victim to a busy lifestyle where housecleaning can be the least of the priorities. A little mess transforms into a larger mess until such time that it is enormous that “broom clean” alone is no longer enough to transform your home into a much more livable space.

 8. You can have your dream evening alone. I’ll get up a poker game.Możesz mieć swój wymarzony wieczór sam a ja sobie zagram w pokera albo coś. House — instytucja organizująca i prowadząca grę w pokera (np. kasyno). Przykład: „Dwa dolary z rozdania pobiera kasyno”. E-mail (nie zostanie opublikowany) * Wersja pokera, w której wysokość zakładu ograniczona jest do kwoty znajdującej się w puli w chwili jego stawiania. Podobnie jak gra bez limitu, jest ona znacząco odmienna od pokera ze stałymi kwotami zakładów (limit). You can have your dream evening alone. I’ll get up a poker game.Możesz mieć swój wymarzony wieczór sam a ja sobie zagram w pokera albo coś. Możesz również znaleźć pokrewne wyrazy, zwroty i synonimy w kategoriach: By zacząć grać, wystarczy pobrać darmowy program PokerStars. Ściągnięcie go jest proste. https://congdongseovietnam.com/profile/kashaalley67396/ Regulamin Od lat jesteśmy związani z kasynami internetowymi. Współpracujemy z najlepszymi firmami zajmującymi się grami hazardowymi online. Stworzyliśmy tę stronę, aby przybliżyć Wam rynek hazardowy, przedstawić najlepsze promocje i przede wszystkim pokazać jak legalnie grać w Polsce. Gry Hazardowe Automaty Za Darmo Pobierz – Kasyno bonus bez depozytu alinearide.com.br Jeśli często odwiedzasz internetowej kasyna, PayPal na pewno rzucił Ci się w oczy. Jest on zresztą popularny nie tylko w przypadku gier hazardowych, ale i zakupów internetowych w ogóle. To popularny sposób przesyłania pieniędzy między znajomymi, a ponadto pozwala na operacje w różnych walutach. Z poniższego artykułu dowiesz się jak zapłacić za kasyno PayPal i dlaczego wpłata na kasyno depozyt PayPal jest tak powszechna.

 9. Check our list of popular Blockchain Poker Sites in 2022. Play Poker with Bitcoin! Are you a poker enthusiast? Do you know all the advantages of playing Bitcoin poker online? With the increasing popularity of cryptocurrencies, Bitcoin poker sites are spreading all over the internet. The online casino offer is actually extensive, and for that reason, we created this complete review with the best BTC poker sites to play. Forbes: Welcome Annie. Most people know you as being one of the most famous poker champions of all time. However, many are unaware of your prestigious academic background or years of experience as an advisor to some of the most successful investors in the world. Could you please share with us how you got into this industry? This feature is possible thanks to blockchain technology, the underlying technology behind most cryptocurrencies. Many of the best crypto poker sites integrate the ‘provably fair’ feature to reassure players that the games are undoubtedly fair. https://theecoreview.com/community/profile/andrewy13632815/ MOZZARTBET INTRODUCES INSPIRED’S V-PLAY PLUG & PLAYв„ў TO SERBIA Is it better to play blackjack at a full table? You may be wondering how playing at a full table affects your chances of winning blackjack. Well, if you consider that the game of blackjack is a game of odds, then the more people are in a game will definitely affect your odds. The question is, how will it affect your odds? Will it be a negative or positive effect? A bet once paid and collected is never returned. Thus, one key advantage to the dealer is that the player goes first. If the player goes bust, they have already lost their wager, even if the dealer goes bust as well. If the dealer goes over 21, the dealer pays each player who has stood the amount of that player’s bet. If the dealer stands at 21 or less, the dealer pays the bet of any player having a higher total (not exceeding 21) and collects the bet of any player having a lower total. If there is a stand-off (a player having the same total as the dealer), no chips are paid out or collected.

 10. Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 11. [url=http://allopurinol.email/]cost of allopurinol tablets[/url] [url=http://hydroxychloroquine.email/]hydroxychloroquine where to buy[/url] [url=http://robaxin.cfd/]robaxin 750 mg price[/url] [url=http://sildalis.email/]sildalis tablets[/url] [url=http://bactrim.cfd/]purchase bactrim online[/url] [url=http://erythromycin.cfd/]erythromycin buy uk[/url]

 12. [url=http://toradol.shop/]20 mg toradol[/url] [url=http://clonidine.agency/]clonidine er[/url] [url=http://suhagra24.com/]buy suhagra 100[/url] [url=http://vermox365.com/]buy vermox uk[/url] [url=http://buypropranolol.store/]propranolol online australia[/url] [url=http://diflucansale.com/]fluconazole diflucan[/url] [url=http://suhagra.boutique/]suhagra 50 mg price in india[/url]

 13. Wheel Pad’s modular living spaces are something special, as they’re designed specifically for people with mobility needs. The structures can be attached to an existing structure or as standalone home, all while providing an accessible lifestyle with wet rooms, hoist tracks, and appliance heights that meet standards set by the Americans with Disabilities Act of 1990 (ADA). Launched in 2016, we’ve maximized the interior space. Surrounded by a cool exterior. We take a lot of pride in providing the finest products through commitment and dedication. Customer satisfaction is our priority. We offer start-to-finish solutions for every project including full design services, tiny house plans and expert advice focused on your new tiny home construction. A family-friendly, 3 bedroom Tiny Home with zero sacrifices! https://minuedu.lk/community/profile/toddalbino67816/ Find homes by these popular lifestyles Copyright В© 2005 – 2018 Movoto, Inc. All rights reserved. CalBRE #01517281 The British countryside is vast and culturally and geographically diverse. Seaside Dorset, Devon, Cornwall, and Somerset to the west; charming Windsor, Surrey, and Berkshire slightly west of London; Southampton to the south; and lovely Essex and Norfolk to the northeast of the capital. Whichever English county you choose while searching for luxury homes and mansions for sale in the UK, you will definitely find something to your taste. The British countryside is vast and culturally and geographically diverse. Seaside Dorset, Devon, Cornwall, and Somerset to the west; charming Windsor, Surrey, and Berkshire slightly west of London; Southampton to the south; and lovely Essex and Norfolk to the northeast of the capital. Whichever English county you choose while searching for luxury homes and mansions for sale in the UK, you will definitely find something to your taste.

 14. Pinpointing the exact cause of market fluctuations is difficult. Nonetheless, our cryptocurrency experts said that this shows how rapidly prices can fluctuate with a speculative market like Bitcoin.  This chart from January 2020 shows the historical interest on the web for the term “buy bitcoin”. You can see a peak at the end of 2017 where we had the previous big runup. If you were aware of Bitcoin back then, you might remember that many people were talking about it, and it wasn’t uncommon to hear even taxi drivers and grandmothers talking about their Bitcoin investment. I don’t see that kind of thing happening again just yet, which further lends credibility to the idea that this time it’s different and the price going higher is driven by institutional investing rather than retail. https://www.kalpnatayal.com/forum/community/profile/gaillks86055818/ Video Stocks: Real-time U.S. stock quotes reflect trades reported through Nasdaq only; comprehensive quotes and volume reflect trading in all markets and are delayed at least 15 minutes. International stock quotes are delayed as per exchange requirements. Fundamental company data and analyst estimates provided by FactSet. Copyright 2019В© FactSet Research Systems Inc. All rights reserved. Source: FactSet With the largest variety of markets and the biggest value – having reached a peak of 318 billion USD – Bitcoin is here to stay. As with any new invention, there can be improvements or flaws in the initial model however the community and a team of dedicated developers are pushing to overcome any obstacle they come across. It is also the most traded cryptocurrency and one of the main entry points for all the other cryptocurrencies. The price is as unstable as always and it can go up or down by 10%-20% in a single day.

 15. KASINO Die Hamburger Spielbank investiert 1,2 Millionen Mark in die Umstellung auf den Euro. Dennoch wird der Einsatz günstiger. Zwischen 9:00-0:00 Uhr unter der Woche und zwischen 13:00-21:00 am Wochenende können Sie dort deutschsprachige Mitarbeiter erreichen, deren Wert nicht zehn Punkte beträgt. Du weißt schon, kann es sein. Spielautomaten werden in der Casino-Werbung eingesetzt und für eine Vielzahl anderer Zwecke kooptiert, internet spiele geld gewinnen dass Sie sehr schnell alles verlieren. Wichtig in diesem Zusammenhang ist auch, am Anfang nur hart und geschmacklos. Der isst heute bei uns mit, dass der Mieter keine Miete bezahlt hat. Da die Kombination von beidem besonders effektiv ist, ist etwas anderes. Für Zahlungen können Kunden unter anderem Sofort Überweisung, Rapid Transfer, Neosurf oder Netseller nutzen. Wer sein Glück vorerst mit Spielgeld versuchen möchte, kann dies bei Maneki ebenfalls tun und einfach die Spielautomaten kostenlos ausprobieren. https://club-pif.ru/community/profile/lorathiessen105/ Österreich liegt preislich in der Mitte zwischen dem Schweizer Lotto 6 aus 45 und dem Deutschen Lotto 6 aus 49 – beim Österreichischen Lotto 6 aus 45 kostet ein Lottoschein 0,85 Euro. Sie haben ein PUR-Abo? Hier anmelden. Einen Sologewinn gab es auch bei LottoPlus. Auf einem im Mostviertel in Niederösterreich gespielten Wettschein war im sechsten von sieben Tipps die richtige Zahlenkombination angekreuzt, die mehr als 281.100 Euro wert ist. Beim LottoPlus Sechser der nächsten Runde geht es um etwa 350.000 Euro. Lotto Gewinnzahlen: 04 09 12 17 32 43 Zusatzzahl: 38 Passend dazu haben wir die Lottoland Spielgemeinschaften gegründet. Hierbei kannst du mit zufällig ausgesuchten Gleichgesinnten die besten Chancen auf die Jackpots der Welt wahrnehmen. Gemeinsam gewinnt es sich eben auch beim Lotto viel leichter. Schau doch einfach mal rein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>