…om torsdagsärtor 2.0

Igår var det torsdag, och på torsdagar ska man äta ärtsoppa. Har jag hört.

Men det är ju rätt äckligt.

Fast sån här ärtsoppa, på gröna ärtor istället för gula, och med asiatiska smaker och fisk och räkor, det skulle jag gärna äta vareviga torsdag.

Så här gör man:

Grön ärtsoppa med chili, ingefära och lime
(4 portioner)

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
½ röd chili.
1 tsk Sambal oelek
2 cm färsk ingefära
600 g frysta ärtor
1 burk kokosmjölk
Saft och zest av 1 lime
300 g vit fisk
250 g färdigkokta räkor
En kruka färsk koriander. Eller två. Ta två.

Fräs schalottenlök och vitlök i rapsolja. Blanda i frysta ärtor, hackad chili, sambal oelek, riven ingefära och kokosmjölk. Fyll upp kokosmjölksburken med vatten och häll i. Låt koka i ca 10 minuter. Mixa soppan slät. Riv över det yttersta av limeskalet och pressa över saften. Smaka av med salt och späd eventuellt med mer vatten för en lite tunnare soppa. Lägg ner fisken, skuren i tärningar, och låt koka med någon minut. Ta av från plattan, lägg i räkorna och strö över rejält med hackad koriander.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>