…om tillsammanstid och en Skärmfri Söndag

När vi är tillsammans, är vi verkligen tillsammans då?

Jag vill inte att mina barn, när de tänker tillbaka på sin barndom, ska minnas mig från näsan och upp:

Vi lever en allt större del av våra liv framför skärmar.

Laptop, surfplatta, mobiltelefon. Tv:n har ironiskt nog blivit den skärm som man tittar på minst. (Kanske delvis för att man samtidigt som man tittar på tv även twittrar via mobilen eller läser bloggar på ipaden.) Och jag vet inte hur många gånger som jag sett föräldrar leka med sina barn ungefär så här:

Eller sitta och mysa tillsammans så här:

Sett och sett, förresten. Som om inte jag också gör så lite oftare än vad jag egentligen tycker är okej.

Jag tror att de allra flesta skulle behöva en liten skärmdetox, inte bara vi som har barn. Tänk efter hur du umgås med vänner, med din partner, med släkten. För många, många innebär sådant umgänge en smartphone i handen. Och det är väl okej, ibland. Men vad händer med våra nära relationer när det nästan aldrig räcker att bara vara tillsammans?

Jag slår upp laptopen det första jag gör på morgonen, och sedan står den på köksbänken eller soffbordet, tills att jag går och lägger mig igen. Inte så att jag aktivt använder den hela tiden, men lite så där i förbifarten, när jag går förbi.

Mycket skärmtid blir det, totalt.

Men skärmdetox – bara tanken skrämmer mig. Som en missbrukare som inte insett vidden av sina problem så slår jag bakut. Inte behöver väl jag? Men jo. Det gör jag nog. Så jag tänkte att vi skulle testa en dag utan skärmar, en gång i veckan.

En Skärmfri Söndag.

Okej, inte heeela dagen kanske. Lite mejl och nyheter på morgonen kan väl vara okej, men sedan slå igen skärmen. Och inte öppna den igen förrän på kvällen. Inga smartphones. Ingen ipad. Ingen tv.

Vad säger ni?

Share

33 thoughts on “…om tillsammanstid och en Skärmfri Söndag

 1. Å men visst. Visst är jag skärmberoende. Mina barn kommer att minnas sin barndom just så där… men inte enbart för att jag jobbar med bloggen utan också faktiskt för att jag studerar mycket just bakom datorn. När jag studerar hemma sköts i princip alla studier just vid datorn och barnen tror många gånger att jag bara “latar mig” då.

  • Så blir det ju när datorn är ens viktigaste arbetsverktyg! Och precis så är det för oss också. (Fast jag har fått höra från vuxna också att jag ju ‘bara spelar dator’ (?!) när jag jobbar…)

 2. Först vill jag bara säga; Hej och vad kul att du skrev ett par rader inne hos mig. Hur kunde jag glömma Donuts på mitt spaningsuppdrag, gaahh ;)

  Ajdå, skärmdetoxa? Näe, vad ska det vara bra för. Sååå mycket sitter jag väl inte vid datorn, iphonen, teven. Gulp! Jo, tänk att det gör jag och dessutom gör mina ungar likadant. Nu är de visserligen 12 respektive 19 år och har hunnit uppleva en mamma som verken hade blogg eller touchmobil för ett par år sen, skratt men ändå! En skärmfri dag låter som en bra idé men vilket ramaskri det ska bli här hemma, skratt. Tål att funderas på……Hmm, vilken dag passar bäst. Söndag är det Bones, måndag är det Dicte, tisdag Bygglov, onsdag……hahahaha. Inser att det nog behövs en detox på mig i allafall.
  Det är bra att bli “väckt” ibland. Ha en fin dag! Milla/ Motvalls Kärring

 3. Hahaha, Ja vem är inte skärmberoende :) Jag ser just nu film och kollar in bloggar samtidigt . och precis som du börjar jag morgonen med att öppna laptopen som ligger på sängbordet när jag sover. Och studierna sköter jag till stor del via skärmen, Vi har fått ett nytt sätt att umgås via sociala medier – på både gott och ont. För när man verkligen träffar någon IRL vill man ju ha all uppmärksamhet, det är ju inte vidare kul om vännen sitter med näsan i skärmen…

  • Ja, det är ju just det – att det är både och liksom. Sociala medier är fantastiska, och spela roll om man sitter framför en dator stora delar av dagen. Men just när det egentligen är meningen att man ska vara tillsammans (och inte bara fysiskt närvarande), då tror jag att det är en idé att låta bli allt som har en skärm, någon gång ibland åtminstone.

 4. I’m not sure why but this weblog is loading incredibly slow for me.

  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 5. Greetings I am so thrilled I found your blog page, I really found you
  by error, while I was browsing on Google for something else, Regardless
  I am here now and would just like to say thank you
  for a marvelous post and a all round thrilling blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have saved it
  and also added your RSS feeds, so when I have time I will be
  back to read a lot more, Please do keep up the fantastic work.

 6. This is the right web site for anyone who would like to find out about this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I personally would
  want to…HaHa). You definitely put a brand new
  spin on a subject which has been written about for decades.
  Great stuff, just excellent!

 7. I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed
  about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>