…om svenskar i världen

Jag saknar inte Sverige jättemycket.

Men jag saknar svenskar. Jag saknar de gemensamma kulturella referensramarna, att alla ser samma tv-program och läser samma tidningar och det är helt självklart att man bjuder på kaffe när någon kommer och hälsar på.

Det är en sådan där sak som det brukar skojas om. Att vi svenskar reser ut i världen, och sedan umgås vi mest med varandra. Kanske är det så. Jag vet inte.

Vi har inte umgåtts med andra svenskar här alls. Utom med varann, förstås. Men nu vill jag det allt mer, känner jag. Förra veckan hade vi svenskplaydate och ikväll drack jag vin med Swea (som är en svensk damförening), och det var så skönt – hemtamt, välbekant, fastän vi egentligen inte kände varandra alls.

Det handlar om språk, men inte om huruvida vi pratar svenska eller engelska utan snarare om att vi pratar på samma sätt. Vi ställer samma sorts frågor, ger samma sorts svar. Vi gillar Ikea och lösviktsgodis och Polarn o Pyret. Vi köper Astrid Lindgren-filmer till våra barn när vi åker till Sverige, och vi bakar semlor och lussekatter och så har vi smala jeans och diskreta, svarta jackor.

Det finns en trygghet i det.

Share

7 thoughts on “…om svenskar i världen

    • Ja, jag generaliserar rätt grovt så klart. Kan tänka mig att det är stor skillnad på Uppsala och Enköping, Uppsala är ju hyperakademiskt på så många plan så det är klart att det ger avtryck.

    • Ja inte här kanske. Jag har faktiskt ingen jacka utan brukar nöja mig med en kofta. Men hade jag en så hade det nog varit en svart, enkel sak med rent snitt och utan ryschpysch och mönster…

  1. Du satte verkligen ord på precis hur jag känner, utan att jag förstått det själv! Jag saknar inte heller Sverige, men jag saknar svenskar (inte alla, och kanske inte i grupp). Att man kan säga “vad är väl en bal på slottet” och folk ba “amen eller hur?” istället för “häh?”.

  2. Det är precis det här jag känner att jag kommer att sakna (och har saknat när jag varit utomlands under längre perioder tidigare)! Att känna sig förstådd, bara så där!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>