…om små bebisar på dagis

Harry har ju börjat på dagis, som ni vet.

Han är snart nio månader nu och det går finfint. Det är ett litet familjedrivet dagis med barn mellan noll och fem år. De tar in barn från tre månader, men just nu är Harry yngst.  Jag tror de är tolv barn totalt, men de är inte så många varje dag, så det är ändå hyfsat litet. Det är två personer som jobbar där, och så brukar föreståndarens man och äldre barn vara där på eftermiddagarna och hjälpa till (de bor i en del av huset). De brukar oftast dela upp barnen så att de stora till exempel pysslar eller ‘har skola’ medan de små är ute, eller så är de stora ute medan de små är inne och leker själva. Vi skickar med mat (puréer, frukt, pumpad mjölk) och så brukar jag åka dit mitt på dagen och amma honom.

Jag trodde väl aldrig att det skulle bli något problem med Harry, han trivs liksom med det mesta, men lite konstigt kändes det ändå att han skulle börja när han var så pass liten. Jag började i och för sig på dagis när jag var nio månader, men nuförtiden går inte det i Sverige, nu måste man vara minst ett år.

De kommer båda att gå på förskola när vi flyttar till Sverige också och det känns skönt att ha det fixat. Samtidigt känns det obehagligt, lite på samma vis som när barnen skulle börja här, men med några ytterligare lager. Det låter lite konstigt, men jag tycker faktiskt att det känns jobbigare att han ska gå i svensk förskola som ettåring, än jag tycker att det känns att han går på dagis här nu, när han inte ens är nio månader.

Det är nog mest det att vi inte kunnat åka dit och titta i förväg, prata med personalen och se att allt ser bra ut. Det skulle vi ju egentligen velat göra innan vi tackar ja till en plats.

Men sen så jämför vi så klart inte amerikanska dagis och förskolor generellt med de svenska. Snarare jämför vi vårt lilla dagis med en slags generaliserad schablonbild av de svenska förskolorna, och det är klart att det inte blir helt rättvist.

Åtminstone hoppas jag det. För den schablonbilden är inte så särskilt positiv. Men visst måste den väl vara överdriven? Inte är de svenska förskolorna att likna vid kontrollerande institutioner som fängelser, väl?

Share

11 thoughts on “…om små bebisar på dagis

 1. Skönt att det går bra för Harry.
  Vi har varit väldigt nöjda med barnens förskolor. För stora barngrupper visserligen, men i övrigt nöjda med den utomhuspedagogik som genomsyrar hela skolan – i alla fall upp till och med lågstadiet som jag märkt.

  • Är det ett sån där förskola där barnen är ute hela tiden? Jag tycker att de verkar himla bra. Utomhus blir kanske också stora grupper ett mindre problem tänker jag. Vårt dagis har ganska små lokaler. Tillräckligt stora för verksamheten, men de dagar det regnar och de är inne hela dagen så märks det att det blir lite väl hög ljudnivå.

 2. Härligt kan jag tycka när dom börja på dagis hehe =) får lite egen tid men samtidgt saknad =)
  ha en bra dag. kram
  / My two pennies worth!

 3. Nu var det länge sedan mina gryn var så små att de gick på dagis, men min syster har en ettårig son på förskola och de tycker att det fungerar utmärkt. Men som med allt annat så beror det på i vilken kommun och vilket område man bor – vissa förskolor har alldeles för många barn i förhållande till personal men så finns ju de där idyllerna. Hoppas att ni kommer till idyllen – den finns. Att jämföra förskolorna med fängelser är nog att ta i. Ska kolla in din länk.
  Ha det fint!

  • Jo, jag hoppas att det blir bra! Det som känns lite jobbigt är att inte veta liksom, att inte kunna kolla in stället ordentligt innan. Men det ordnar sig! Det går ju alltid att byta också. Och läs gärna artikeln i länken, fast var beredd på att bli lite arg… ;)

 4. De värsta fängelserna är äldreboenden, gamlingarna får komma ut en gång i kvartalet om de har tur. Någon borde starta ett Ur och Skur för seniorer. Lycka till med flytt och förskola!

  • Ja usch. Med våra barn tar vi ansvar, väljer och kräver, men det pratas inte alls lika mycket om äldreboenden. Jag får ont i magen när jag tänker på det, faktiskt. Sen tror jag att vi allihop skulle må bra av att vara utomhus mer… Att äldreboendena liksom ‘kommer undan’ med det beror säkert i någon mån också på att det för många inte är självklart att spendera en stor del av dagen ute.

 5. Vår lilla dotter ska börja på förskola i augusti, när hon är ca 1,5 år. Det kommer att kännas oerhört konstigt och säkert jobbigt att lämna henne hos andra. Kan erkänna att jag bävar lite för det. Självklart kommer det att gå bra, det gäller bara att komma över tröskeln. Hehe. Er förskola låter ju bra och trevlig! Små grupper är ju ingen nackdel. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>