…om skollunch

En sak som är fantastisk i Sverige är att barnen får mat på förskolan och i skolan. Det är väl inte alltid bra mat, men på det stora hela skulle det kunna se betydligt värre ut.

Här skickar man med barnen lunch hemifrån. Det innebär att man som förälder kan se till att barnet får mat som man själv tycker är bra, och mat som man vet att hen äter, om det nu skulle vara så att man har ett kräset barn (inte är det väl bara vi som har en matvägrare hemma…?). Det ger en känsla av kontroll och ansvar.

Men det lägger också lunchkostnaden på familjerna istället för på skolan. Har man det svårt ekonomiskt så kan det göra det ännu svårare. Klasskillnader i matvanor slår igenom starkare, både när det gäller kostnaden generellt, men också när det gäller vilken sorts mat man äter och hur hälsosam den är.

I Sverige så vittnar familjer med knapp ekonomi om att skolluncherna är extra viktiga för deras barn. Ett ordentligt, lagat mål mat per dag. Gratis.

I Sverige lär man sig också att äta ‘allt’, och jag tror att det är lättare för barnen att prova nya saker när klasskompisarna äter samma sak. Om alla de andra barnen äter köttbullar så är det troligare att även barnet som aldrig velat smaka dem hemma faktiskt testar. 

Här är det lätt att snegla i kompisens lunchlåda. Och det är nog inte så kul att se en chokladbit där när man själv har med sig morotsstavar, kan jag gissa. Det kan skapa konflikter alldeles i onödan.

Däremot serverar vårt dagis frukost och mellis. Frukosten är bra – i fredags fick han bacon, mandarin och quesadilla. Knappast ekologiskt, men ändå ganska näringsrikt och betydligt bättre än sockrade flingor, till exempel. (Mandarinen kom i och för sig från deras eget träd, så den var nog helt obesprutad i alla fall.)

Men mellanmålen måste vi nog prata med dem om.

Ofta får de frukt, kex och ost. Det är okej tycker jag.

Men när jag kom och hämtade igår så satt några barn utomhus i en ring och sjöng, och för varje sång fick de en m&m. Godis! Och när Fabian var ledsen när jag lämnade för någon vecka sedan frågade de honom om han ville ha en kaka. Nej tack, sa han som tur var, och det var inte riktigt läge att prata mer om det just då, men det är verkligen inte okej. Någon födelsedag här och där kan de gärna äta cupcakes eller liknande, men att muta ledsna barn med kakor klockan nio på morgonen känns inte som en särskilt vettig strategi.

Därför tycker jag ändå att det för oss just nu är bra att vi kan skicka med Fabian mat som vi själva tycker är bra (i den mån han nu äter den…). Det är lättare än att försöka jobba för att förändra vad dagiset serverar. Vi slipper förhandla med dem om vad han ska äta till lunch. Istället är det upp till oss. Samtidigt så hade en sådan förhandling kring luncherna förstås också gagnat de andra barnen som går där, som också hade kunnat få bättre mat.

Imorgon ska vi i alla fall ta diskussionen om kakorna och godiset. Jag ser inte fram emot det.

Share

440 thoughts on “…om skollunch

 1. Ja, lycka till. Det är alltid lite jobbigt det där men jag måste nog hålla med dig om att kakor och godis kan man käka hemma. I Sverige är det ju snarare tvärtom. Inget alls. Någon gång. Dessutom slår ju föräldrar bakut om ungarna äter godis innan tre års ålder och fler än en gång i veckan. Jisses. Det kan också vara lite tröttsamt. Lycka till!

 2. Spännande det där med hur saker funkar i ett annat land! Men såklart att det inte känns ok att ens barn blir mutade med kakor. Vågar inte personalen ta en konflikt? Eller varför måste man ta till kakor?
  Hoppas verkligen att de lyssnar på dig!

  Att ta med egen mat kan i och för sig vara jättebra. Då kan man slippa sönderprocessad mat som knappt innehåller näring och istället få bra mat. Men som du säger, alla kanske inte har råd. Alla kanske inte ens vet vad bra mat är? När barnen blir större finns alltid en risk att de byter sin matlåda mot någon annans som verkar mer spännande…

  Det finns för- och nackdelar med nästan allt! :)

  • Vad ‘lunch’ är för något ser också olika ut i olika kulturer. Tittar jag på vad de andra barnen får med sig så är det ganska stor skillnad mot vad vi skickar med. Just nu spelar det kanske inte så stor roll, men jag tror att det blir svårt när Fabian blir lite äldre och börjar säga att han vill ha sånt som de andra får.

 3. Otroligt att de vågar servera m&m med tanke på allergirisken. Trodde jordnötter var den största av no nos i alla pedagogiska verksamheter, särskilt i ett land där man riskerar stämning på jättebelopp…

  • Har jag inte ens tänkt på! I och för sig har vi ju skrivit på papper där vi också angett allergier, så de vet ju att inga av barnen är allergiska mot just det, men ändå.

 4. I New York tillagas lunch på skolan, dom hade dessutom en snack-bar, visserligen fick man betala för sin lunch men ingen hade med sig lunchlåda. I Tyskland förekom inte lunch överhuvudtaget.

  • Jo, det brukar ju också finnas lunch att köpa när man blir lite äldre. Men även där blir det ju en fråga om familjens ekonomi. Plus vad som faktiskt serveras, vilket ju kan vara både bra och helt bedrövlig mat. Vad serverades till lunch där du pluggade i NY?

 5. Jag har en dotter som är drygt ett år, så jag har inte kommit in i förskolevärlden än. :) Men det där med att trösta barnet med kakor känns inte okej i min värld. Man ska ju inte vänja sig vid att tröstäta. /Caroline

  • Nej verkligen inte! Och det motsatta – att äta godis eller kakor som belöning – känns ju också som en rätt dum taktik (även om jag förstår att det funkar på barnen). Tröst-/belöningsätandet plus ‘tvånget’ att alltid äta upp allt på tallriken även om man är mätt, det är vanor som många verkar ha fått med sig hemifrån och som ställer till det för dem i vuxen ålder.

 6. Det gick bra, förresten! De blev inte alls sura, men sa att de inte alls satt i system att ge barnen kakor och godis, utan att det var undantagsfall vi råkat se. Och är det så, så tänker jag inte bråka om det. Vi har ändå förmedlat vad vi tycker och jag tror att det kan göra att de gör det ännu mindre. De tyckte att det var bra att vi ifrågasatte i alla fall! :)

 7. Video Converter Pro is an easy-to-use tool that enables you to convert the files. Once the conversion starts, you may specify the output format (e.g. AVI, MKV, MP4, WMV), source resolution, whether or not you want to apply audio conversion, or do a clean conversion.
  The selection of output format is also a function of the internal codec, which may vary from one movie file to another, but it can always be modified http://webhosting-wmd.hr/index?URL=https://risolunews.weebly.com

  6add127376 auseir

 8. This Poul Anderson cover is one reason why I think he’s underrated! His story
  notes are usually some of the most interesting things, and it’s fun to give
  this Sherlock Holmes tribute more attention. Plus, the art is pretty dang
  great, yes?

  We’re joined by Kieran from Our Picture Book World. We have a
  great discussion of Sherlock Holmes and how he came to be one of our favourites http://www.bellolupo.de/url?q=https://ratoksihard.weebly.com

  6add127376 kafgian

 9. Since the application delivers structured data format, it comes with a built-in email application that can import data to your preferred email service/client.

  This is a fun fast paced course with 7 amazing Spanish speaking teachers that will teach you the most basic phrase in Spanish the Pronier, and how to make friends and maybe even date a girl or a boy in Spain!
  Learn to understand and complete a conversation with these phrases in Spanish. Taught by some of the most entertaining and fun https://meifealdaari.weebly.com

  6add127376 chetala

 10. Unencrypt the content that is encrypted
  It is important to note that the program does not fail to process your encrypted PDFs if you have them in your server, however, it isn’t capable of extracting the content that is encrypted since it is the task of the encrypted files to grant such access in the first place. Even when you receive the encrypted file from the sender, the application is likely to fail when it comes to extracting the content because it may be deemed encrypted and thus cannot be https://diodinmave.weebly.com

  6add127376 luljai

 11. The following feature roundup is a list of the latest and greatest extensions, tools, and other small software utilities that I have came across for Chrome. Some are extremely helpful to me on a daily basis, so I’ve included a couple of them that I’ve come to use often.
  Whilst these are not all essential for Firefox users, some of them are likely to work superbly alongside, or even replace Firefox extensions that I use. Chrome extensions are all the more https://newspynotla.weebly.com

  6add127376 martgal

 12. In addition to that, the program also provides detailed descriptions of each tutorial, making it even easier to find the one that suits you best.
  If you want to try out the program yourself, find it on the App Store right now for US$9.99.

  FantasticZEN is an iPad App for you to learn from more than 50 of the best Photoshop Tutorials from YouTube and other sources.
  It covers various categories including Design, Photography, Portraiture, https://meetingreview.com/language?language=nl&redirect=https://nutdubinma.weebly.com

  6add127376 vartbra

 13. dhIMG Instagram is simple to use and free. Additionally, the software is quick to locate the media within your account. You do not need to have any knowledge of a specific web browser.
  This tool does not require advanced features. Moreover, it is compatible with all web browsers. The software allows you to save the media content to a folder on your computer, then access it from your preferred web browser.
  Free to download
  dhIMG Instagram is a lightweight and simple-to https://soutylile.weebly.com

  6add127376 sarjnev

 14. It’s a total cost project. Looking for more advice or…

  About LubbockFence

  We are here to provide all of you with guides and e-books. We want to help you with whatever questions you may have about using or building fences. Whether you are interested in an old-fashioned picket fence, a privacy fence that covers a large area, a chain-link fence or some stucco walls to keep the lions out, we have what you need. http://cse.google.jo/url?sa=t&url=https://wersmumbtreman.weebly.com

  6add127376 dawnalod

 15. Diablo II Resurrected Character Editor or D2CE does indeed make changes, yet it’s not as steady as what we are used to, since it’s very buggy for a developer’s efforts. As you can see, some options are still unavailable, despite having set everything right. Nevertheless, the ability to alter your character’s looks is a very nice and original way to make do with the restrictions imposed by the game settings.
  To sum up, Diablo II Resurrected https://cse.google.com.vc/url?q=https://itchefquinarth.weebly.com

  6add127376 zanuins

 16. Download Remote Access Quarantine Agent

  Remote Access Quarantine Agent is a tool for managing a quarantine network and testing security for clients that are setting up a virtual private network (VPN). This tool executes in simple text mode and can have a command line interface.Right-wing media has been up in arms since the National Security Agency (NSA) revealed last week that its surveillance of U.S. citizens “encompasses” the collection of emails, messages, instant messaging https://worklibatta.weebly.com

  6add127376 eduafur

 17. Yatse – Video Converter for Windows

  Yatse Audio Converter is the best audio converter for audiobooks and video segments with absolutely no quality loss. With a simple interface, Yatse provides a single place for all your actions. Once it is installed, you can finish the conversion process only by choosing the desired output folder and finish. If you’d like to check the results before saving, the application displays a preview window for each file. There’s no menu http://16gimn.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=https://lodelole.weebly.com

  6add127376 odyfyn

 18. Admin users can create their own user accounts.

  If you still don’t want to use any third party programs, you can try this “reconfigure” command in windows command prompt.

  BK5347, this command should do the trick. You don’t need to restart system afterwards.

  To update error list, you need to download the “sfi_extract” program. Sfi is short for SmartFTP External. To make a note, you should https://images.google.si/url?q=https://betodobdest.weebly.com

  6add127376 yessjand

 19. ShowHide Expand View Details Specifications X10 Controller is an activeX control which will allow you to manage your x10 devices through any programming language that supports ActiveX. Using a superb graphical interface, you can control all of your X10 devices with the click of a mouse OR using your voice. X10 Controller comes with Voice Recognition technology built in. X10 Controller also includes a Web Interface (running on any port you wish, e.g. 80, or 8080 or 12 https://midiario.com.mx/upload/files/2022/05/VXT8qyQxenembZaX4IpF_19_76db67f4b41cddd1067c91331424de22_file.pdf 05e1106874 ivojarv

 20. This utility also proves to work without causing any disturbances to the system.

  AppLocker is just an add-on for windows Defender and allows to put windows Firewall on and off on every configured folder and show the list of running processes on the device, and define if they can access file and do database queries, etc.
  Wanted levels
  With AppLocker, you can create meaningful system values to change the potential harm. Create needed “user”, “secure https://yaapoo.com/upload/files/2022/05/qktfrG1T3KcwA5IPATFd_19_d35e3fef57a0c915aad130eaad5c3076_file.pdf 05e1106874 hanfalmi

 21. To install or remove the license, simply double-click the setup file on your desktop. If asked to restart Windows, please do so. The app will now be installed.

  Overview

  After purchasing, D.G. Net Meter 2.0 Launcher is installed and enabled by default on all Registered Machines and Laptops under license. The serial number of the license is available only to you as an administrator. The launcher is scheduled to be auto-enabled at 1am ( https://wakelet.com/wake/v8Xkvt_t303EDOR-RYr4I 8cee70152a garabr

 22. The program is multi-platform-independent, easy to use for beginners.The new Oracle database does not allow tables to be added by users or in dialog boxes. TDB Converter has a large database converter allowing the user…

  Speed CRM for enterprise is a cross platform CRM that includes features designed to foster teamwork among team members and help automate processes in an organization. Speed CRM features include organization functions like database file management, client billing, reports, project management and customer… https://wakelet.com/wake/RgsBxrs5QcsIfkN2C3yX_ 8cee70152a yaniquyn

 23. LiJ is a freely available tool that can potentially be used by students, instructors and enthusiasts of concurrent and distributed programming.

  Licence and distributions

  LiJ is licensed under the GNU General Public License.
  It is free software published under this license, distributed either as downloadable packages or as an online library.

  The source code can be downloaded from

  See also

  Lightweight Concurrent Java (LiConJ)
  Concurrent Java, a related https://www.jimjamwigwams.co.uk/profile/boebothogsetali/profile
  66cf4387b8 slavnaki

 24. Windows users will find it at the official web site.
  Price: 4.8/5 (3 votes)

  Strengths

  Captures Flash video files

  User-friendly interface

  Bugs: Some issues that need to be resolved so that the program runs more efficiently.

  January 27th, 2007

  iVideoCrew – Movie Tab – You can add comment, bookmark and access your settings.
  You can capture the movie information from the web pages and https://www.thomaspainesociety.org/profile/Facile-Caisse-Full-Crack-TOP-TOP/profile
  66cf4387b8 elodfer

 25. Because of this application is smaller than other similar tools, it is also highly recommended for Windows Web Tablet users.
  I also have to mention, from a technical point of view, that the application works with a non-registry installation without changing system settings or registry hives. There is no startup page for the user except the usual one seen from other apps.
  More importantly, in order for a user not to miss an important update, you can manually review or subscribe to updates. You can https://www.nwacenterforplasticsurgery.com/profile/Devious-Maids-Season-1-Complete-1080p-WEBDLDD51-CARG-REPACK/profile
  66cf4387b8 ethefyn

 26. Lynden Rose III is a player, filmmaker and writer living in Los Angeles. He first became involved in gaming in 1975 when he was given an expensive TI-99/4A home computer for his 9th birthday. Being chronically and terminally ill, many things came to a screeching halt but gaming found a way to work through the crisis. His second computer arrived while in college where he quickly fell into PC gaming. It had a nasty habit of going into a never-ending https://quiet-dusk-73880.herokuapp.com/mardis.pdf
  ec5d62056f margert

 27. Thanks to its extremely intuitive user interface, WebTouch is an innovative product: no tools are needed for navigation or interaction with information.

  Public address stations and the latest news:
  The WebTouch browser has many useful functions: one of the most useful is the fact that it integrates many web sites, and the function of news portals; there are city guides, information for immigration, police and fire. In addition, it integrates and the main tourist sites, and the function for finding locations from the https://monarch.calacademy.org/checklists/checklist.php?clid=2760
  ec5d62056f zebakafl

 28. What’s more, the myriad options have been clearly designed to allow you to conduct a thorough analysis of your files.
  Popular Stories

  Spell-Check is one of those utilities which users often overlook but soon wish they had used more frequently. Most files come with some sort of a spell-checker built into the software that is used to check the spelling of text as you are writing/typing it. There are…Read more…

  When it comes to photo https://dewaoption.com/wp-content/uploads/2022/06/benorle.pdf
  ec5d62056f emaneri

 29. It makes recording audio on your computer a breeze and saves you lots of time that you can invest on learning new things and doing what you like.
  The internet is filled with all sort of applications and programs that you could use in order to record audio on your computer. One of them is Audacity which is free and comes with a comprehensive sound editor.
  Audacity is a powerful digital audio editor that is simple to use and comes without a complicated setup that you would need to complete before you can https://powerful-temple-02083.herokuapp.com/Jack_h_off_2_baby_j.pdf
  ec5d62056f coleedw

 30. A full list of system features can be found at the features page.

  We have good news for the fans of NVIDIA and the GeForce GTX 600 series, with new and improved The Witcher® 2 PC Game from CD Projekt RED. The game is completely optimised and is compatible with the newest SKU of NVIDIA’s GeForce GTX 600 series cards, including the GeForce GTX 660 Ti. The update will be available tomorrow, June 15, in all regions, for $54. https://vumview.com/upload/files/2022/06/Xs9TLky8PLBmkLbpYtlK_04_1492b739f3342b7273967c64da29d931_file.pdf
  ec5d62056f gloyav

 31. Features:
  * Search for text characters in the library
  * Create new characters in the library
  * Load Library, save to or create image file

  XIM, is a simple, yet powerful, image converter. With XIM you can search through the registry for fonts and convert them to images. You can also convert PNG, GIF and BMP formats of any size to a wide variety of image formats: JPG, JPEG, PCX, BMP, PNG, TIFF https://partfetumodesi.wixsite.com/credinrugo/post/facebook-account-hacker-v-5-1-password-link
  ec5d62056f kareleo

 32. It’s a program at the same level as a child’s gadgety timer.
  The tool may be a bit light weight so it performs a heavy task without incorporating tons of features. If you are looking for a good enough solution for the measurement task then SmallMeasure may be useful enough.

  Fam, or Family – is a tool that allows Windows users to find a missing or an existing device. It recognizes all USB buses and Wi-Fi networks and is able to http://steamworksedmonton.com/hyper-mesh-software-with-crack-torrent-verified-download/
  ec5d62056f deetclo

 33. There are a lot of options with the plugin to customize it to your needs. It’s really easy to use and extremely customizable. I hope you like it.
  How to use it:
  1) Download the plugin archive and unzip it.
  2) Copy the autocomplete.jar to your jEdit plugin directory (From the jEdit menu select Preferences…–>Plugins–>Click the “Installation” button and paste the autocomplete.jar in the plugins/ directory on https://fennylaw.com/adobe-premiere-rush-cc-v1-2-13-crack-__link__-apk-mod-2020/
  ec5d62056f schverl

 34. Web TrackerAny instrument used to record the value of a tree. Treeofthemonth measures the growing conditions of your tree and tells you how well it is performing in different conditions. Treeoftheyear tells you which weeks are best to harvest if you want to get the highest value for your tree. Treeoftheyear also tells you the length and shape of your tree. Treeoftheyear 3 is the solution you need for planting trees of all sorts. It is designed to analyze the shape https://propertynewspk.com/windows-embedded-ce-6-0-c6g-work-download-16/
  ec5d62056f bendae

 35. It can search for multiple hosts using one command.
  Provides information about the various fields.
  Exposes vulnerabilities and their corresponding penetration points
  If you would like to evaluate your web application, JHijack is a very useful tool. It can help you predict how the penetration of your applications can be carried out and how it will be possible for an attacker to leverage them.

  References

  Category:Cryptographic attacks
  Category:PhishingIntroduction

  My programming career https://csvcoll.org/portal/checklists/checklist.php?clid=8434
  ec5d62056f idanar

 36. Regardless, if you’re looking to perform some basic operations with your bitmap images, this is the tool to check. With a small amount of work you can easily manage even the most complex files and open them with their specific applications.

  Cons:

  Restricted to BMP

  Disclaimer: Screenshots used in this review were rendered in-game.

  To read a review about this game, visit http://practicea.com/?p=1795
  ec5d62056f benotai

 37. Just sit back and relax during the day and you’ll enjoy the sight of the dancing digits on your computer monitor. This screensaver contains absolutely no installation needed on your PC, so just follow the steps below to enable it, and then it’s totally live:

  Save As…
  In the left window, you’ll see the main categories: The first, “System,” and the second, “Screensavers and Wallpapers.” http://www.chandabags.com/wp-content/uploads/2022/06/nandshen.pdf
  ec5d62056f benfin

 38. One-tap media management.
  Multitasking and full screen support.
  Beautiful player controls with multi-color themes.
  Opening multimedia files up to 7 times faster.

  Read more on the Screenshots tab.

  *********************************************

  *******************Features**********************

  New in Version 1.4.1.23

  - Improved playback of HD MP3 audio formats and XviD multimedia files.

  - Data rates of up to 5 Mbps https://travelingkitty.com/phpchess-widget-free-latest/
  50e0806aeb hawlnerv

 39. BFS

  Our Mission is to Provide – Fair pricing? Easy Payment options? On time Delivery? With our Packaging? – You get it all.

  We Also Take Credit Card Payments

  What happens when you come upon a movie or TV series that is not only something different and innovative but makes you think and have fun at the same time? You bookmark it, and then several years go by and during that time you notice that no one else seems to know about the movie https://mywaterbears.org/portal/checklists/checklist.php?clid=3768
  50e0806aeb aloberg

 40. Dim Sky

  NLS

  630

  ML Control Stick

  1.2 MB

  1003567

  ML Microphone

  1.2 MB

  1003567

  The Perfect Microphone

  In today’s world, we all consume music of different kinds: from pop to jazz, rap to rock, all genres have their own share of characteristics, and we can’t help but love them all.
  Sounds are important, in fact; they make us feel alive, and they go a very long way towards making us feel warm when we’re sad https://lechemin-raccu.com/wp-content/uploads/2022/06/Old_School_Icon_Pack.pdf
  50e0806aeb tarjarr

 41. The application is very simple to use, as it automatically updates the page with the changes that you have made on your product, allowing you to create a fully automated webpage.
  As CoffeeCup Shopping Cart Creator can generate all the webpage content, you do not have to worry about making changes, or being dependent on hosting providers.
  The application has a simple interface that only requires you to select a web shop theme and domain name, so it is truly a hassle-free solution for anyone who https://sendiios.com/now-playing-list-activation/
  50e0806aeb olymgar

 42. It costs just 39,95 EUR, but you can get a 30-day free trial period.

  [Macworld, Mullafin]
  Paranoid Android is, by design, a super-modified ROM of Android 2.3.4 that will not allow third-party applications to access any data at all on an Android device.
  The ROM adds protections, including built-in virus checks and a highly-secure kernel, to prevent data loss, even when a malicious app http://launchimp.com/email-encryption-client-crack/
  50e0806aeb calnass

 43. Since this application is usually featured as a gadget in the Windows taskbar, you can easily manage it and either adjust various features or see the power consumption of your processor.
  The best thing about this gadget is that it does not affect the performance of your system, so it’s safe to say that using it won’t raise the need for a separate monitoring interface like the one in Ryzer.Maternal milk, tears and the threat of maternal death.
  The authors’ aim is to discuss https://touten1click.com/index.php/advert/photomatix-pro-crack-registration-code-free-download-updated-2022/
  50e0806aeb jacyur

 44. Advanced parallel processing architectures commonly using S/PDIF output are more suited to processing video inputs as they naturally provide a constant data rate.

  The Filter V3 Chromeum Waterman RVC External PGA also works as a color corrector (Temporal processing / filtering) to boost the chrominance (C) and darken the luminance (Y) bands. It provides a look of lightness with an increased visibility of colours.

  The Filter V3 Chromeum Waterman http://www.shpksa.com/pe-explorer-crack-activation-free-x64/
  50e0806aeb sadoray

 45. What sets it apart from other random-nickname generators is that it comes with no ads and no extra features other than the ones you’d find in every other random name-generator.
  Related Software of Nick Generator

  KSlick is a small, fast, user-friendly and totally free database program for creating a small personal database. Instead of developing
  it from scratch, i decided to use the old good Microsoft Access 2000 IDE as a storage medium
  and baked in all the https://psychomotorsports.com/wp-content/uploads/2022/06/435ed7e9f07f7-273.pdf
  50e0806aeb reaxil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>