…om överlevnadsstrategierna

Så jag googlade lite, för att få fler tips på vad man kan göra för att få vardagslivet att gå ihop. Detta är ungefär vad jag fick upp:

- Färdighackad lök i frysen
- Tärnad potatis i frysen
- Ha alltid korv eller färdiga pannkakor hemma

Okej, jag överdriver lite. Det var inte bara halvfabrikat som kom upp. Även t.ex.:

- Kolla upp om du har utmattningssyndrom
- Kolla upp om du har underproduktion av sköldkörtelhormon
- Kolla upp om du har ADHD

Mm.

Det ska liksom vara antingen små, industriellt tillhandahållna strategier sådär på marginalen, eller så är det något fel på dig? Inte att förringa den hackade löken (och är man sjuk är det så klart bra om man kollar upp det), men jag skulle snarare vilja läsa om hur människor organiserar sina liv så att färdighackad fryst lök inte behövs.

Jag gillar ju att laga mat. Jag vill inte minimera den tiden. En av de saker som jag längtar allra mest efter är ju att ägna en hel dag åt att laga och baka. Hey, jag skulle till och med kunna tänka mig att städa om jag fick göra det i lugn och ro, utan skrik och bråk och ‘hjälpa till’. Jag har en sådan där gigantisk kitchenaid stående på köksbänken och jag har inte bakat ett enda bröd sedan förra sommaren. Inte ett. Jag ser framför mig hur det skulle vara (mjöl – överallt, och deg – överallt), och – nej. Nej.

Vi har synkat våra kalendrar. Vi ska börja göra matlistor igen. Vi ska fixa appar för alla olika kategorier av kom-ihåg-listor. Vi ska fundera lite mer på schemaläggning och rutiner, framför allt för barnen men också för träning. Vi ska göra allt det där och säkert en massa fler saker.

Men jag tror att det viktigaste vi kan göra just nu är att försöka hitta en bra barnvakt som kan hjälpa till ibland, så att vi emellanåt kan få göra just de där sakerna som folk tycks vilja undkomma. Fast i lugn och ro.

Japp. Så får det bli.

Share

6 thoughts on “…om överlevnadsstrategierna

  1. PS. Det här skrev jag på lunchen. Sen på eftermiddagen kom jag hem och A hade lagat boeuf bourguignon med potatismos och öppnat en flaska franskt. Så till strategierna kan tilläggas: ät boeuf bourguignon lite oftare. Works like a charm!

  2. Nu har jag inga barn än men när jag tittar mig omkring bland alla kompisar med barn så verkar dom flesta bo för långt från släkten för att få hjälp där men ändå tänker dom inte att dom kan försöka hitta en barnvakt som kan hjälpa till. Man ska göra allting själv verkar normen vara. (Tror du har skrivit om det någån gång förut?) Okej att många inte har råd men många har faktiskt det dom bara tänker inte ens på att man kan. Intressant sak att fundera kring tycker jag!

    • Jo, jag har skrivit om det några gånger. Normen att göra allt själv tror jag ställer till det för fler än man tror. Sen behöver det ju inte kosta pengar. Har man inte släkt där man bor, eller så nära vänner att de blir någon slags släktsubstitut, så kan man ju försöka hitta någon annan familj att byta med, gärna någon granne. Att ett eller två barn till i samma ålder som ens egna kommer över och leker några timmar spelar inte så himla stor roll om man ändå är hemma med sina egna barn. Så kan deras föräldrar få något gjort, eller bara få andrum. Och nästa gång är det ens egen tur. Jag hoppas kunna hitta någon sådan modell så småningom, men eftersom vi bara bor där vi bor temporärt så orkar jag inte riktigt ta tag i det just nu…

  3. Boef bourgignon är gott. Och vin.

    Dags för Flylady kanske? Many people swear by this. Jag har aldrig pallat. Handlar dock mest om städning.

    • Å, jag trodde det bara var jag i Sverige som kände till Flylady! Jag har aldrig nånsin i hela mitt liv haft det så rent och organiserat och med sådan lätthet som när jag körde Flylady-metoden. Min bloggadress anspelar till och med på den, jag är en liten “flybaby”, haha! Ja jösses, jag borde nog ta upp den igen, den är räddningen för oorganiserade städhatare som jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>