…om en sista måltid

Sista kvällen med Syster Yster. Imorgon far hon.

Jag ska inte säga att det blir tomt. Med två små barn blir det aldrig riktigt tomt, och definitivt aldrig tyst. Men det kommer att bli tråkigare, och jobbigare, och, ja, lite tystare blir det nog också. Och mindre god mat, misstänker jag.

Ikväll lagade hon en sista måltid till oss.

Vi önskade oss pilgrimsmusslor till förrätt, för det var alldeles för länge sen, som vanligt. Till det fick vi en blomkålspuré med tryffelolja, en rotfruktspytt (på rotselleri, palsternacka, morot, schalottenlök, portobello och citronzest), och serranochips. Och så en chardonnay till det. Och det var så gott att vi dog lite grann och sa det här borde vi äta oftare, men det kommer vi ju inte att göra. Om hon inte kommer tillbaka, snart.

Och sen åt vi en boeuf bourguignon som stått på spisen hela eftermiddagen. Och den smakade precis som en boeuf bourguignon ska göra, så där koncentrerat mustigt och lantligt men ändå elegant. Och det fick mig att undra lite över hur Julia Childs boeuf bourguignon smakar. Kanske borde vi leta rätt på receptet och testa, någon dag. Men den kan väl knappast smaka bättre än den här, ändå.

Nu blir det snart ost, och så portvin till det. Vi spenderade nämligen eftermiddagen med att prova dessert- och portviner hos några vintillverkare nere på stan. Och så köpte vi med oss några flaskor, så klart.

Det är ju ändå november.

Portvin hör till i november.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>