…om bilder av moderskapet

Jag vill ha en chocolate mother! ropar tvååringen i falsett.

Jag tror att han försöker säga chocolate lobster, men helt säker kan man förstås inte vara. I en tvåårings värld är en chokladhummer kanske en bild av det goda moderskapet som är så god som någon.

Söt, med smal midja och vassa nypor, och smälter om man håller henne i handen en stund.

När man blir mamma så är det som en våg av förväntningar rullar in över en. Moderskapsnormerna.

Det finns en bild av hur en mamma är. Man behöver knappast ens prata om en ‘bra mamma’, för faller man utanför normen så utmanas moderskapet i sig. Man är då inte bara en mamma som inte är tillräckligt ‘bra’, utan det ifrågasätts om man överhuvudtaget är någon riktig mamma.

Under graviditeten och alldeles senast i samband med förlossningen så förväntas man nämligen bli en annan. Någon som vill andra saker, tänker på ett annat sätt, känner annorlunda. Som en slags förvandling utan återvändo.

Det låter som någon Frankensteinhistoria, de där förväntningarna på en transformation.

Apropå det så är ett annat svårt ord monster. Eller, åtminstone tror jag att det var det han försökte säga när han såg den här bilden…

 

…och skrek that’s a mother, that’s so scary! 

Share

2 thoughts on “…om bilder av moderskapet

  1. Förväntningar finns det alldeles för många av både hos en själv och hos andra… Men viktigast av allt är väl att inte glömma bort att man först och främst är en människa med egna tankar och behov. Behov som kanske inte alltid faller andra i smaken.
    För mig var det helt naturligt att bli mamma. Det kändes rätt. Men när man plötslig förstod att man även var förälder, det var då det blev skrämmande på riktigt. Ordet förälder har så mycket mer ansvar och plikter inbakat i sig än ordet mamma. I min lilla värld är det i alla fall så. :)
    Och det känns fortfarande (20 år senare) mycket lättare att vara mamma än att vara förälder.

    • Intressant! Jag känner nog tvärtom tror jag. Hmm. Det tål att funderas mer på, det där med ‘mamma’, ‘pappa’ och ‘förälder’…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>