…om berusning och vita jular

IOGT-NTO:s kampanj ‘En vit jul’ har dykt upp i min facebookfeed flera gånger den här veckan. Poängen är att få vuxna att avstå alkohol (över 2,25%) under julhelgen, för barnens skull.

Och jag antar att de främst tänker på familjer där det finns missbruksproblem. Jag blir ledsen i hela mig när jag tänker på de barnen. Det är förstås inte bara under julen som det är synd om dem, men just under den högtid som vi allra mest ser som barnens så blir det extra tydligt att vuxna i deras närhet väljer bort dem för att istället bli fulla. Och faktiskt, jag tror att ett barn med alkoholiserade föräldrar ändå känner kärleken i att de avstår just under julen, även om de super alla andra dagar. Det är också möjligt att den vita julen kan vara den där lilla knuffen som får en alkoholist att sluta dricka helt.

Och visst ser jag en poäng i att en massa människor som inte har några alkoholproblem också skriver under den där listan och delar den där länken. För alltid är det någon som ser, som verkligen behövde se. Och som kanske tänker till en gång extra.

Men jag tänker faktiskt inte lova att inte dricka någon alkohol under julen.

Inte för att jag inte skulle kunna avstå helt, men jag tror helt enkelt inte att en kopp glögg eller ett litet glas portvin är något som mina barn tar skada av. Jag tror inte att det är alkoholen i sig, utan berusningen, som är det stora problemet utifrån barnens perspektiv. (Det finns förstås också en socialisationsaspekt i det hela, där barnen lär sig att vuxna dricker öl till maten och det riskerar att bli en del av hur vuxenblivandet senare manifesteras hos barnen.)

Ska vi prata gränsdragningar så tänker jag att det viktiga är att inte bli berusad. Som förälder så har man alltid ett ansvar för sina barn, oavsett om det är jul eller midsommar eller firmafest eller 40-årskalas. Det ansvaret handlar både om att inte utsätta dem för obehaget att se en förälder vara ‘konstig’ och ‘inte sig själv’, och att faktiskt vara i skick att ta hand om dem. Att kunna åka med dem till sjukhuset om det skulle behövas, att kunna bära ut dem ur ett brinnande hus, eller bara att kunna stiga upp med dem klockan fem och lägga pussel. Och när de blivit lite äldre – att kunna köra och hämta dem när de redan borde legat i sina sängar men inte gör det. Den gränsen gäller alla dagar, alla dygnets timmar.

Och då kan man faktiskt dricka lite glögg på julafton, ändå.

Share

5 thoughts on “…om berusning och vita jular

  1. Pingback: …om Vit jul-kampanjen, ett sexpack lättöl och två sexor vodka | fråga ugglan

  2. Pingback: Om det där med alkohol och föräldraskap | Hit och dit och tillbaka igen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>