…om att vilja ha fredag nu

Middagsbjudningar är mitt bästa.

Det handlar inte om att imponera med komplicerade recept, det handlar om att få en ursäkt att laga dem. För att det känns mer värt när man får dela med sig. Över grillad lax och chardonnay så blir bekanta till vänner. Och det är fint, det.

Eftersom jag anar att veckan blir lite tuff, med partnern i en annan stad från tidigt till sent, så funderar jag på desserter till fredagsmiddagen redan nu.

Det kan också ha att göra med att jag är hungrig.

Möjligtvis.

Hur som helst så tror jag att det blir chokladkrämen som vi åt på nyårsafton. För att den var god, men mest för att den var så galet enkel att förbereda. Spritspåse i kylen tills det är dags och sedan bara spritsa upp. Så här:

Chokladkräm med olivolja och flingsalt
(4 portioner, originalrecept härifrån)

100 gram mörk choklad (vi körde på Lindt 86%)
3 dl vispgrädde
1 msk mörkt muscovadosocker
2 äggulor
Olivolja
Flingsalt
Krutonger: vitt bröd och smör att steka i
Bär till dekoration

Först finhackar man chokladen och lägger i en stor skål. Så kokar man upp grädden och rör ut sockret i den. Därefter hälls gräddblandningen över chokladen och så rör man om tills den smält. Sist vispar man ner äggulorna. Sedan ska krämen bara stå kallt i kylen i minst en timme. Därefter fyllde jag en spritspåse som fick ligga färdig i kylen i väntan på serveringen. Där höll den sig i flera dagar.

Krutonger kan man också göra klart i förväg. Jag brukar bara steka kuber av vitt bröd i lite (det vill säga mycket) smör, och sedan låta dem svalna på ett galler. Lite salt på dem skadar inte heller. Sist använde vi ett surdegsbröd och det passade bra, men man tar vad man råkar ha hemma.

Vid serveringen: spritsa eller skeda upp krämen i en liten skål, häll på lite olivolja och sedan några flingor salt. Dekorera med krutonger och kanske ett bär eller två.

Åh. Jag längtar redan efter en sådan där skål, jag.

Share

72 thoughts on “…om att vilja ha fredag nu

  1. Du verkar alltid laga så god mat :) Mums vad gott det ser ut! Vad enkel den verkar vara att göra. Blir den bra med bara 1 msk socker ? ,,, ju mindre socker desto bättre i och för sig :)

    • Ja, jag tyckte det räckte med sockret. Beror på hur sött man vill ha det förstås. Grädden är ju också rätt söt, egentligen, och med en lite ljusare choklad så blir den ju inte lika bitter heller, om man vill ha den ‘sötare’ utan att tillsätta mer socker. Det är nästan så att jag är sugen på att testa utesluta sockret helt nästa gång, men just på fredag har vi gäster så då passar det inte så bra att experimentera förstås.

  2. I’m writing on this topic these days, baccarat online, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

  3. The assignment submission period was over and I was nervous, slotsite and I am very happy to see your post just in time and it was a great help. Thank you ! Leave your blog address below. Please visit me anytime.

  4. I have been looking for articles on these topics for a long time. safetoto I don’t know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>