…om att testa en konjaksglögg

Jag är nästan lite glad över att jag inte kan köpa någon glögg här i USA. För det har varit riktigt kul att testa lite olika glöggrecept (det här, och det här) för att se vilket som kvalificerar sig till julafton. Jag är nog lite för lat bekväm för att göra egen glögg när jag faktiskt tycker bra om den man kan köpa på systemet.

För drygt två veckor sedan (eller tre?) påbörjade jag den här glöggen. Den första blandningen skulle stå i en vecka, var det tänkt. Men, ja, jag glömde förstås bort den där den stod i ett skåp. Note to self: ställ inte undan på alltför hemliga ställen i framtiden.

Men det gick bra ändå. Det är ju sprit, liksom.

Den här glöggen är alltså en lite alkoholstarkare variant, med både konjak och portvin i. Den var god, men jag tycker nog ändå bättre om glögg som inte är spetsad – en smaksak, förstås.

Konjaksglögg med portvin

2 dl russin
2 dl konjak
2 dl portvin
10 kardemummakärnor
1 kanelstång
1 kryddnejlika

Ovanstående ingredienser blandas ihop i en flaska eller burk med lock, och får sedan dra i en vecka. Därefter silas kryddor och russin av, och vätskan rörs ihop med:

1,5 dl farinsocker
1 flaska rött vin

Värm upp glöggen och servera med mandel och nya russin (inte de som silats bort, de är goda att äta men kommer inte till sin rätt i glöggen – de bör däremot funka utmärkt att använda i en fruktkaka eller liknande).

Nu blir det en kopp av den här tillsammans med lite nybakade lussekatter.

I sängen. Med en film.

Åtminstone första halvtimmen av en film.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>