…om att berätta vad man gör

Någonstans i de där flödena så finns vi, allihop.

Instagram, Twitter, Facebook, blogg – jag vet vilka som är på semester, vilka som vabbar och vilka som tycker saker som jag också tycker. Jag ser till och med vad mina vänner lyssnar på för musik på Spotify, just nu. Och kanske är det för att vi har så många kanaler nu – att vi blir liksom utspridda (like butter spread over too much bread, som Bilbo sa) – kanske är det det som gör att vi nu mera tydligt begränsar sättet som vi syns på.

Mina vänner Jag statusuppdaterar alltmer sällan på Facebook, och jag har funderat över vad det beror på. De Jag finns fortfarande där, kommenterar på andras inlägg, gillar, länkar, konsumerar information. Men statusuppdateringarna har blivit färre, tycker jag. Och om det inte beror på att man inte längre använder Facebook – för det gör man ju – vad beror det då på? Och vad är det som det signalerar? Att man lever ett så ointressant liv att det knappast är lönt att dela med sig av, eller tvärtom – att man har så mycket kul för sig att de där vardagsuppdateringarna är ‘för futtiga/tidsödande för mig’?

Jag tror att det oftare är det senare. Det behöver så klart inte vara medvetet, utstuderat, men det betyder inte att det inte finns där. Katta Kvack skriver om hur andras kommentarer riskerar att begränsa oss, hur det suckas högt över bilder på barn (det är såååå himla tråkigt nu när alla kompisar fått barn, det är ju allt man ser), träningsuppdateringar (ta det lugnt nån gång!), festbilder, semestrar, semlor eller vad som helst. Är det inte tråkigt så är det skrytigt och budskapet blir att det som är vardag inte duger. Vem är du att pracka på mig ditt liv? Tror du att du är något, va?

Det är ‘fint’ att hålla saker för sig själv. Om kungafamiljen hade Facebookkonton, vad skulle stå i de uppdateringarna? Knappast att de druckit kaffe på morgonen, att de är sjuka, eller att det snart är dags att lägga sig, gääääsp. Sannolikt skulle det stå mycket, mycket lite. Och kanske är det så att det är ett sådant informationsminimerande ideal som vi, generellt, håller på att anpassa oss efter i de sociala medierna.

Att inte berätta vad vi gör har blivit ett sätt att berätta om oss själva, hur paradoxalt det än kan låta.

Share

87 thoughts on “…om att berätta vad man gör

 1. Jag tycker också att det blivit färre “rena” statusuppdateringar på Facebook (annat än länkar och grupper och sånt då). Fast folk verkar ju vara närvarande ändå, dom bara skriver inte lika mycket.

 2. Ha, så sant! Jag håller mig hyfsat uppdaterad, “gillar” en bild eller statusuppdatering då och då, men jag skriver och lägger upp allt mer sällan… Jag är “fin” och håller saker för mig själv. Oftast. Ibland lägger jag eller min man upp en bild på min son och då får jag många likes/kommentarer. Kanske är jag också rädd för att inte få någon respons, om jag postar för ofta?

   • Jag uppdaterar väldigt sällan, och för mig har det istället blivit så att jag drar mig för det nu eftersom jag tänker att det ska uppfattas som ett rop på hjälp eller nåt…

 3. I absolutely love ʏоur blog and fіnd a lot of your post’s tօ bе еxactly
  Ӏ’m looking for. Do you offer guest writers t᧐ ᴡrite
  contennt availoable foг ʏоu? Ӏ wouldn’t mind producing ɑ post or elaborating on many of the sjbjects үou write regarrding һere.
  Agаіn, awesome site!

  my web site … намайг барь

 4. Ι juѕt like the helpful information yoᥙ supply foor
  үour articles. I’ll bookmark ʏоur blog andd check оnce more
  rigһt here regularly. I am reasοnably certain I
  will learn many new stuff гight rigһt hеrе! Gօod luck foг tһe followіng!

  Feel free tⲟ visit my ρage … намайг нээ

 5. I think everуthing ѕaid mɑde а ton of sense.

  However, think aƅout thіs, what іf yоu wrote ɑ catchier post title?
  І am not saуing yoսr information iis not solid, һowever suppose
  you addеԀ somkething tһat grabbed a person’s attention? Ι mean …om att berätta vad
  mɑn gör | fråga ugglan iѕ a littlе plain.
  Yoս mіght glance ɑt Yahoo’sfront ρage and watch һow tһey create articoe headlines to get
  viewers іnterested. Үоu might addd а video օr
  a related picture or two tο get readers excitsd aout everything’ve written. Ӏn my opinion,
  іt could bring yoսr blog ɑ little bit more interеsting.

  Feel free to surf to my blog post: đọc thêm thông tin

 6. Howdy! Somеоne in mү Faceboolk ɡroup shared tһiѕ site ѡith us so
  I came to loоk it over. I’m decinitely loving tһe informatіon. Ι’m bookmarking ɑnd
  wilⅼ be tweeting tһіs to my followers! Ԍreat blog and amazing design and style.

  My рage: 나를 열어

 7. You aгe ѕo awesome! I do nott suppose І’νe reɑɗ a
  single thing like this before. Ⴝo gοod tߋ discover another persoin ᴡith
  original tһoughts on thiѕ subject matter. Ѕeriously..

  many thankѕ fоr starting tһis up. Thiѕ site іs one hing that’s needed on tһе internet,someone with a
  little originality!

  Here is my website – 救我

 8. I’m not sure exactly why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>