…om äktenskapet

Foto: Andreas Lestander

Det är den trettonde januari idag och jag blir både varm och kall i hjärtat på samma gång. Jag inser att vår bröllopsdag var för tio dagar sen. Och ingen av oss kom ihåg den. Vi kom inte ihåg den dagen efter heller, eller dagen efter det.

Tio dagar efter. Då minns jag, äntligen.

Och det värsta är inte att vi glömde i år. Utan att vi har glömt den vartenda år. Det är fjärde året i rad som vi glömmer, som vi inte gör något särskilt alls för att fira.

Inte för att jag tycker att bröllopsdagar är de märkvärdigaste av dagar, egentligen. Det är ju vardagarna som är viktigast. Det är dem man väljer att gå igenom tillsammans. Det är där kärleken finns, och det är där det både gnistrar och gnisslar. Varje dag väljer vi varandra och det kan man ju fira vilken tisdag som helst.

Äktenskap är ju praktiskt och bra av många skäl. Arvslagar och amerikavisum till exempel, och att man kan boka bord på fina restauranger och säga it’s our anniversary så att de kanske bjuder på ett glas champagne eller åtminstone säger congratulations när man sätter sig till bords.

Men det revolutionerar inte livet precis, det där med att vara gift.

Inte nuförtiden.

Jag minns när jag skulle skära upp tårta hemma hos min farmor, någon gång i begynnelsen. Och den ville inte stå, tårtbiten. Nu blir jag inte gift, konstaterade jag. Och hon kontrade med att gift, det är inget man blir, inget upphöjt tillstånd som gör en till en annan. Man kan gifta sig, om man vill, men man ‘blir’ inte ‘en gift’ för det.

Och det är så jag vill tänka på det. För jag är ju precis samma, och det är han med.

Lika glömska som förut, är vi.

Share

3 thoughts on “…om äktenskapet

  1. Vad fint skrivet… Jag kan lätt stressa upp mig för sådana dagar, att man “borde” fira, folk frågar vad man ska göra och så där. Men precis som du säger, så är det ju absolut vardagen som räknas. Den har vi ju mest av :)
    Hittade precis in till din blogg via Scandinavians in USA (jag har nyligen gått med). mvh Jenny

    • Precis! Sen är det klart att det kan vara trevligt att göra något speciellt tillsammans ibland, men det måste ju verkligen inte vara på en speciell, symbolisk allt-eller-inget-dag. Kul att du hittade hit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>