…om sexistisk reklam

Sofia tipsade om den här videon som handlar om sexualiserad och sexistisk reklam. Om ni läser Genusfotografen så har ni säkert sett en del av bilderna där tidigare. Kolla på videon – den är bra! Inte så upplyftande, men bra. (Och titta på hela, ända till slutet, för det är slutet som är starkast.)

Ibland hör man folk avfärda feministisk kritik av reklam med att det ‘bara är bilder. Inte så farligt, liksom.

Men det är inte bara bilder.

Den här sortens reklam kan förstås som yttringar av samhällssynen på kön och sexualitet. Genom att titta på hur de ser ut så kan vi bättre förstå samhället. De snygga våldtäktsbilderna i reklam för dyra märken synliggör den våldtäktskultur som vi lever med, och kan få oss att se att det inte handlar om enskilda händelser utan om ett systematiskt, sexualiserat förtryck.

Men samtidigt så är de här bilderna också en kraft i sig. De budskap som vi ständigt möter i det offentliga rummet nästlar sig in i oss och sätter sig där. Strukturerna bekräftas och förstärks.

Och det är verkligen inte något ofarligt med det.

…om att dansa

Ljudvågor som får luften att vibrera. Kroppar som rör sig i samma takt. Det är mörkt, varmt, och det luktar parfym, svett och cigarettrök.

I don’t care. I love it.

Taktfast bas. Skriksång. Klibbiga golv.

I don’t care. I love it.

Fötter som gör ont, som inte är vana att dansa så här. Sömnbristen i kroppen. Andfåddheten.

You’re from the seventies, but I’m a nineties bitch, sjunger de, och fastän det inte är riktat till mig så får det mig att känna mig gammal.

För jag dansar inte. Vi har visserligen barnvakt några timmar, men jag sitter och jobbar, rör bara på fötterna lite grann under bordet.

Jag minns inte när jag dansade senast, om man inte räknar torsdagsdiscot klockan åtta på morgonen i lekrummet med plastkeyboards, ett bord som förvandlas till trumma och legobitar under fötterna.

I don’t care. I love it.

…om veckan

Söndagar summerar veckan. Det här har jag bland annat pysslat med:

1. Blandat GT i små flaskor som värsta vintagebruden. Det kan ha haft att göra med att alla glas var slut, men det tycker jag inte vi ska låtsas om.

2. Tittat på den här videon om Disneyprinsessornas öde. Fem gånger. I rad.

3.  Funderat över det kloka i att ens överväga att flytta till Sverige när en typisk onsdag i mars spenderas barfota i lekparken.

4. Läst delar av senaste numret av Nature, världens högst rankade vetenskapliga tidskrift alla kategorier. De konstaterade att ‘science remains institutionally sexist’. Upplyftande som alltid.

5. Ätit rökt lax, sparris och hollandaise till middag. Två gånger.

6. Diskuterat hur uppdelningen i produkter för ‘folk’ respektive ‘kvinnor’ är dum.

 

7. Sett filmen Argo. Den var grym.

8. Gymmat utomhus med min Mini-PT.

…om att ha pyjamasdag

Väckarklocka har jag inte använt på väldigt länge. Med två småbarn behöver man sällan ordna det där med väckningen på egen hand. Det brukar liksom fixa sig, ändå.

Men idag ställde jag klockan på halv sju för ett inbokat möte. Och klockan åtta vaknade barnen.

Uppochnervända världen.

Idag blir det pyjamasdag med överblivna chokladbollar från igår. Vi testade  den här nutidsklassikern och sa mamma och pappa åt upp allt halloweengodis så det är slut när F morgonrufsig i sin pyjamas frågade efter det. Men han sa bara äta lunch istället.

Och det kan han ju få. Så blir det mer över till mig.