…om att tejpa upp lite julstämning

Mitt favoritverktyg är häftpistolen, att sy är för mig att stryka fast såna där klisterremsor som Ikea säljer till sina gardiner (de funkar till byxor också!), och jag har varit med om både att kakla med messmör (funkade sådär) och att använda silvertejp för att sätta fast en bildörr som ramlat av (funkade bra så länge man inte behövde öppna den).

Jag gillar liksom mer visionen av pysslandet än pysslandet i sig.

Det är kanske inte så konstigt att jag gillar washitejp, med andra ord. Snabbt, enkelt, och lätt att ta bort. Och perfekt när man vill ha lite julstämning utan att köpa en massa prylar.

…om julpynt för resten av livet

Snart är det jul. Och vi ska fira i ett främmande (nåja) land. Utan föräldrar och syskon, och utan snö, och utan sellaksrom och Dufvenkroksglögg och julmust, och utan svensk gran och adventsljusstake.

Och så utan jullådan med alla våra juldekorationer.

Jag skulle gärna köpa nya dekorationer, det skulle jag. Jag har nynnat julmusik och klätt gran i mitt huvud hela dagen, så att få gå loss på Pottery Barn i december vore förstås smått fantastiskt.

Oj oj.

Men jag tycker inte om att köpa saker som inte ligger på resten-av-livet-nivå, eller åtminstone strax därunder. Det känns så slösaktigt och dumt.

Och jag vet att anti-slit-och-släng-trenden knappast handlar så mycket om miljövänlighet och antikonsumism, som om en slags kulturelitistisk distingerande praktik när nu nytt nytt nytt blivit svensson.

Det är okej. Det är ju fortfarande vettigt, egentligen.

Men det innebär att jag inte vill köpa julsaker som jag sen bara ska göra mig av med, när det blir dags att flytta hem. Det kanske bara blir en jul här, vem vet.

O-n-ö-d-i-g-t.

Så jag funderar. Kanske kan vi dekorera utan så himla mycket saker? Lite washitejp kan göra under för ett hyrt, färdiginrett hus – varför inte på julen också?

 

Eller så gäller det bara att jag hittar julsaker som är så fantastiska att jag vill ha dem resten av livet, så att de är värda att skeppa till Sverige sen.

Det är ju också en variant.

…om burkar

Nej, jag handlade inte bara amningsprylar igår. Lite annat blev det också, om än ingen ny garderob.

Inne på Fossil såg vi de sötaste små burkar man kan tänka sig och efter lite vridande och vändande insåg vi att de var presentaskar till deras klockor. Och inte kunde man väl köpa en klocka bara för askens skull? På väg ut från affären frågade jag ändå för säkerhets skull – kan man köpa burkarna? Och kunde inte låta bli att ge ifrån mig ett litet glädjetjut när expediten sa att det kunde man visst.

Och vi valde i en halv evighet och funderade på alla saker man kunde ha burkarna till. Förvaring av chokladtryfflar och gem och hårsnoddar och lavendelsocker och batterier som ska återvinnas.

Den kan du ha dina tejprullar i, föreslog så Andreas när jag stolt mannekängade burkarna det första jag gjorde när jag kom hem.

Han vet vad han ska säga för att få en kvinna på fall, den där mannen.