…om friluftsliv som det alltid borde vara

Idag har vi provat vin uppe i Wine country.

Det är som Uppsalavalborg för medelålders par. Man dricker vin i solen en hel dag, sticker emellan med lite picknick, och väl hemma igen tänker man att man ska grilla men råkar somna i soffan istället.

Okej, jag somnade inte i soffan men nog var det bra nära. Han har varit vaken halva nätterna hela veckan, Harry, och det känns i kroppen.

Men vinprovning, hörnini. Det piggar upp.

Den här gången provade vi oss igenom vingårdarna längs Santa Rosa Road i Santa Rita Hills. Tjugo viner hann vi smaka, mest pinot noir, och det var som vanligt alldeles underbart. Vi konstaterade att det är en alldeles utmärkt friluftsaktivitet (ehm…), och det fungerar dessutom helt okej med barn om man bara anpassar sig lite.

Okej mycket.

Men det går.

(Den där diskussionen om barnfria kaféer som var på tapeten i veckan känns för övrigt rätt absurd när man står och sippar åttiodollarsviner samtidigt som man mutar sin vilda tvååring med dvd och de där små kexen man rensar gommen med mellan varje vin.)

…om Alma Rosa, pinot noir och Sidewayseffekten

Vi åker över bergen och provar vin någon gång då och då. Och varendaste endaste gång så stannar vi till på Alma Rosa i Santa Rita Hills.

För att det är så mysigt där.

För att de är så trevliga där.

Och för att de gör så rasande god pinot noir.

Man ska helst ta Alma Rosa först av allt, så att sinnena fortfarande är på helspänn och man förmår uppskatta alla lager av dofter och smaker. Ett vin beskrivs som Julie Newmar in her ‘cat woman’ outfit, ett annat liknas vid den svarta svanen i Svansjön. Jag upphör aldrig att fascineras över hur viner gjorda av samma druva, som växt inom samma lilla område, ändå kan smaka så olika. Hur klonerna skiljer sig åt, hur årgångarna varierar.

Oh its flavors, säger Miles om pinot noir i filmen Sideways, they’re just the most haunting and brilliant and thrilling and subtle and… ancient on the planet. Efter en sådan beskrivning så är det kanske inte så konstigt att försäljningen i USA ökade med 16% bara under de första tre månaderna efter att filmen släpptes. Hade det inte varit för att producenterna inte lyckades matcha efterfrågan så hade ökningen sannolikt varit ännu större. Sidewayseffekten har till och med verifierats av forskare.

All pinot noir är förstås inte bra pinot noir.

Men på Alma Rosa kan de sina saker.

Jag vill nästan flytta dit lite grann, till Alma Rosa. Och jag blir ledsen när jag tänker på att deras viner inte säljs i Sverige, för är det någonstans jag lär flytta så är det ju snarast dit.

Då kommer det dessutom att bli galet långt när vi ska åka över och vinprova.

…om att åka och prova vin

Idag åker vi över till Santa Ynez Valley och provar lite vin. Mitt allra, allra bästa på en söndag! Det ska bli 25 grader så vi preppar för picknick bland vinrankorna.

Och aldrig är jag så nöjd med vår bil som när det vankas vinprovning. Vi skulle köpa en liten, bensinsnål andrabil för några månader sen, men råkade komma hem med en sjusitsig Honda Pilot. Rätt galet, förstås, men väldigt, väldigt bra att man kan klämma in några extra vänner. Ju färre personer som måste köra när man provar vin, desto trevligare!

…om att leka Sideways lite grann

Sideways är en av mina favoritfilmer. Den är liksom mörk och feelgood på en och samma gång, och så utspelar den sig på en av mina favoritplatser i världen – Santa Ynez Valley. Med jämna mellanrum kör vi över bergen för att prova vin i dalen på andra sidan och det är alltid så där outgrundligt härligt att vi vill flytta dit på en endaste gång. Och så kör vi omkring och pekar ut hus högt upp på kullar och säger där, kanske och sen smakar vi viner som är så bra att man nästan går sönder och vill köpa allihop och bygga en gigantisk vinkällare. Eller åtminstone en liten.

Igår lekte vi Sideways lite grann. Vi började på Alma Rosa, för det gör vi alltid. Och de sa grattis till bebisen, vi visste inte ens att du var gravid, och jag blev sådär glad som jag alltid blir för att de känner igen oss och att jag får vara stammis någonstans. Det är trevligt. Särskilt på ett ställe som Alma Rosa som gör den bästa pinot noir man kan tänka sig.

Han som gör vinet är med i filmen, berättade vi för Lillebror och Syster Yster, som om det skulle göra vinet godare eller filmen bättre. Som om det spelade någon roll. Och sen svischade vi förbi Hitching Post och ropade där jobbar Maya. Efter pitstop med glass och ett till pitstop med salametti och oliver och färskost med soltorkade tomater och basilika så fortsatte vi till Kalyra, där vi hoppades att hon som hällde upp skulle hälla lika mycket som Stephanie gjorde i filmen, men det gjorde hon så klart inte.

Jag tror jag måste se om den, Sideways. Kanske är det dags att faktiskt köpa den, istället för att hyra den varje gång?

…om att fira födelsedag, del 2

Att åka till vingårdar och prova vin är typ det bästa jag vet, så det gjorde vi förstås.

Det fanns picknickbord där man kunde sitta och prova mitt bland vinrankorna.

Och så gick det omkring påfåglar bland rankorna. Ibland hoppade de jämfota rakt upp för att få tag i en druva.

Vinet var okej, men inte mer. Men vingården var mysig och härlig! Vi provade längst av alla, andra sällskap hann både komma och gå. Det gäller att passa på att sitta ner när båda barnen sover.

Sen åkte vi vidare in till San Luis Obispo och åt middag på en restaurang med så här fina utelampor.

Först drack vi champagne och åt chèvre med tomatconfit.

Vissa av oss åt spagetti med färgkritor.

Jag föredrog lamm med rotfruktsgratäng och balsamicoreduktion.

Vi satt precis vid en liten bäck. Det var väldigt mysigt.

När vi kom ut från restaurangen hamnade vi mitt i en livlig matmarknad.

Vi var väldigt mätta men när det grillas baby back ribs överallt så måste man förstås smaka.

Vi taktikvilade lite på trottoarkanten innan det blev dags att köra hem till hotellet igen. Där avslutade vi med bubbelpool vid havet och lite överbliven tårta. En bra dag!

…om färgglada industrikvarter, hemliga restauranger och kombucha

Vilken härlig dag vi har haft! Först tog vi en promenad bland industribyggnaderna. Jag tycker om gamla, slitna industrikvarter. Tycker om tycker om tycker om. Och jag gillar hur man hittar så mycket mer färg och form än vad man tänker sig ska finnas där.

Sen blev vi hungriga och hittade en hemlig restaurang som varken hade namn, meny eller gäster. Förutom vi och två personer till, som vi bjöd in till vårt bord. Vi drack kombucha (som är ett fermenterat te), åt gazpacho och panini, och tittade på cyklar och annat fint som trädgården var utsmyckad med. Sen fick vi komma in i köket och prata lite med kocken och få en snabblektion i kombuchabryggeri. Det måste nog provas på, det där.

Efter det provade vi lite vin på Santa Barbara Winery, och sen åkte vi och köpte varsin bit wagyu till middag. Och så drack vi upp den sista flaskan Alma Rosa pinot noir clone 667 från 2009. Jag sörjer den redan lite grann. Men det var en perfekt avslutning på en härlig dag och fina viner hör inte hemma i lådor i en lite för varm garderob. De hör hemma med wagyun. Och med mig.