…om veckans meny

Jag har glömt bort det här med veckomenyerna. Och vi behöver dem, för att hålla ihop vardagarna. Både A och jag går in här och bläddrar bakåt för att se vad det var vi skulle äta, egentligen. Så det fungerar, det gör det verkligen.

Om man nu kommer ihåg att skriva den där listan, alltså.

Lite sent in på veckan kommer därför veckomenyn. Jag glömde, och nu kom jag ihåg. Here goes.

Måndag: Lamm med vitlökssmör och ugnsbakade rotfrukter (rester från i fredags)
Tisdag: Gravad lax med kokta ägg
OnsdagStark tomat- och chorizogryta
Torsdag: Ute med mammorna från Fabians föräldragrupp
Fredag: Bortbjudna på middag hos vänner
Lördag: Grillad fisk med grönsaksspett
Söndag: Chili con carne

…om maten

Alltså, det här med maten. Det är nog ändå det viktigaste för att jag ska må bra. Mat, sömn, Facebook.

Skojar bara.

Sömn är överskattat.

Nämen mat hörrni. Det är smaker och minnen och trygghet och kärlek, och så är det en viktig del i hur man bygger en familj. Att äta tillsammans. Prata om dagen. Säga nej det blir ingen glass och inget Mickey Mouse förrän vi ätit färdigt, och sedan ge med sig ibland ändå, för han är ju bara två och får man aldrig någon matro i det här huset?!

Att föra vidare matvanor. Varma mackor i vårsolen, familjefrukostar på helgerna, smörgåstårta med lax på födelsedagar, och en frysbox full med kött och bär.

Jag undrar vad de kommer att minnas från sin barndom, mina små. Smoothies på kafé, chicken nuggets med makaroner och hot dogs på grillen? Fruktsallad på stranden, cheese sticks i bilen, de där små kexen som man får för att neutralisera gommen med när man provar vin? Pizzadag på dagis, alldeles säkert. Och candy canes, som Den Äldre är övertygad om att Tomten kommer att ha med sig varje jul hädanefter.

Det lär jag få leta efter i affärerna den tjugotredje vareviga år.

Hungriga har de inte fått vara hittills, i alla fall. Och då kanske man får vara nöjd?

I väntan på att den Stora Kräsenheten ska lägga sig så fokuserar jag i alla fall på vad jag själv tycker om. Vad jag mår bra av. Vad jag vill ha. Han får väl äta sina chicken nuggets, Den Kräsne, men detta är de vuxnas meny för veckan:

Måndag: Ostgratinerade fläskkotletter och broccoli
Tisdag: Grillad andouille med coleslaw
Onsdag: Ugnsbakad lax med potatissallad
Torsdag: Samma som måndag
Fredag: Boeuf Bourguignon
Lördag: Musslor i kokosmjölk
Söndag: Grillade ostburgare

…om när vissa dikterar avhandlingar och andra dikterar en veckomeny

Måndag morgon, och jag tittar på film och prokrastinerar i största allmänhet. Med ett barn som helt plötsligt bara vill sova i famnen så är det lite knepigt att göra så mycket annat. Vet ni att när de professorer som precis gått i pension en gång i tiden skrev sina avhandlingar så dikterade de dem för en sekreterare som skrev på skrivmaskin?

Kanske vore något för den här bloggen.

Här är i alla fall veckans matlista!

Måndag: Ugnsrostad pumpa och kycklingvingar
Tisdag: Date night!
Onsdag: Köttbullar och potatismos
Torsdag: Middag ute med Fabians föräldragrupp
Fredag: Grillad tri-tip med grönsaksspett och coleslaw
Lördag: Boeuf Bourguignon
Söndag: Grillad sesampanerad tonfisk med bok choy

Förr veckans bästa var nog musslor med linguini och en massa vitlök och persilja.

…om bästa snabbmaten och menyn för veckan

Förra veckans mathöjdpunkt var grillad ribeye med stekt brysselkål, haricots verts och svamp. Och bacon. Alltså, nästan allt blir bättre med lite bacon. Och så en portvinssås som inte var av denna världen. Sen fuskade vi med färdigköpt potatismos, men det är minst lika bra som om vi skulle göra det själv, innehåller ekologisk potatis, smör, grädde, salt och peppar, så inga konstigheter alls, och så är det bara marginellt dyrare än att köpa potatis. No-brainer där.

Och den där köttbiten stod inte med på förra veckans lista, det gjorde den inte. Men ibland blir barn magsjuka och sen verkar de bli friska och sen visar det sig att de inte alls var det, och så kullkastas alla helgplaner bara så där. Och inte orkar man med särskilt avancerad matlagning då. Att grilla kött är ju snabbare än att koka makaroner, liksom.

I veckan ser matplanerna i utgångsläget ut så här:

Måndag: Teriyakilax med bok choy
Tisdag: Pumpasoppa (från förra veckan) med räkor
Onsdag: Varma mackor med fetaost, ruccola och salami
Torsdag: Burritos (takeout)
Fredag: Grillade lammkotletter med ugnsbakade rotfrukter och getostcreme
Lördag: Musslor och linguini
Söndag: Julfest med Fabians föräldragrupp

…om grymmaste burgarna ever och veckans meny

Godast förra veckan var nog den grillade hamburgaren som vi åt i helgen. Vi blandade wagyu och fläskfärs för lite saftigare burgare, och så rostade A paprikor och tomater som vi hade på, med lite fetaost, sallad, bacon och rödlök. På vitlöksgrillad ciabatta.

I veckan blir det nog nåt sånt här:

Måndag: Ugnsbakad lax och gratinerad broccoli
Tisdag: Pumpasoppa med kokosmjölk och ingefära
Onsdag: Grillad bratwurst med coleslaw
Torsdag: Pumpasoppan från tisdagen
Fredag: Tacos
Lördag: Spenatfylld spätta med vitvinssås
Söndag: Julfest med A:s jobb

…om hemmafrudagar och veckans meny

Måndagar är min hemmafruigaste dag. Jag tvättar, städar, handlar och lagar mat. Resten av veckan blir liksom så mycket lättare om man gör undan lite i början av veckan. Dessutom brukar det vara rätt stökigt efter helgen, vet inte riktigt hur det går till…

I veckan äter vi:

Måndag: Tikka masala med fisk och räkor
Tisdag:
Boeuf bourguignon (rester från i lördags)
Onsdag:
 Ute med Andreas jobb
Torsdag:
Tikka masala med fisk och räkor (från måndagen)
Fredag:
Grillad ahi med gurksallad (middag med gäster hemma hos oss)
Lördag:
Grillade hamburgare
Söndag: 
Kycklinggryta med tomater och rosmarin

…om veckans meny

Man kan ju inte organisera upp sig själv och sen bara hålla ut i en ynka liten vecka. Så här är ett försök till en meny för i veckan.

Måndag: Köttfärsbiffar (rester) och stekta grönsaker
Tisdag: Pizza ute med Fabians dagis
Onsdag: Stark tomatgryta med färsk chorizo
Torsdag: Thanksgivingmiddag hos Linda
Fredag: Grillade fisk- och räkspett, sötsur chilidip och basmatiris
Lördag: Boeuf Bourguignon (för förra veckan byttes den i sista stund ut mot utkörd pizza… hrrm)
Söndag: Linssoppa

Skaldjursrisotton var nog förra veckans matmässiga höjdpunkt!

…om veckomenyer

I mitt nya välorganiserade liv (betaversion) så ingår det att planera veckomenyer. Vi gjorde alltid det förr i tiden (allt före vi fick barn tänker jag på som förr i tiden). Sen vet jag inte vad som hände, riktigt. Man borde väl ha blivit mer planerande när man fick barn? Ingår det inte i det där vuxenblivandet som liksom når sin kulmen med egna barn?

För oss gjorde det visst inte det.

Men det kanske kan bli så igen. För det funkar inte att lägga massa timmar på att handla mat varje vecka, bara för att man tänker för en dag i taget. Så står det i min organisera-upp-ditt-liv-bok som jag läser och som utlovar att man blir en bättre människa med oceaner av fritid om man bara gör som de säger. Och då måste det ju vara så.

Men eftersom en lista alltid måste börja med något som man redan strukit över, gjort, och nästan glömt i sin duktighet, så tror jag lite tillbakablickande är på sin plats. Så här åt vi förra veckan:

Måndag: Wok på tacomarinerad kyckling, mangold, paprika, zucchini och koriander.
Tisdag: Chili con carne (från söndagen) med en grönsallad till.
Onsdag: Stekt lax med gräddstuvad spenat.
Torsdag: Wokrester från måndagen.
Fredag: Ute på italiensk restaurang för att fira Maggies födelsedag. Jag åt gnocchi med gorgonzolasås och oförskämt mycket parmesan. Och lite pinot noir från Alma Rosa.
Lördag: BBQ hemma hos Shannon.
Söndag: Grillade lammkotletter med rostade rotfrukter, brysselkål, getostgratinerade rödbetor, rödvinssås och ett ofiltrerat syrah från Santa Ynez. Mm.

Och i veckan är planen:

Måndag: Fiskgryta med aioli î
Tisdag: ”
Onsdag: Kyckling korma
Torsdag: Middag ute med de andra mammorna i Fabians lekgrupp
Fredag: Köttfärsbiffar med svampsås och rostade rotfrukter
Lördag: Skaldjursrisotto
Söndag: Boeuf Bourguignon

Så ja. Det var ju inte så svårt. Friskt vågat hälften lagat, eller hur är det man säger?