…om positivt tänkande och sociala medier

Idag kollade jag på den här TED-föreläsningen om positivt tänkande, av Shawn Achor:

Den var bra. Faktiskt. Det är lätt att avfärda självhjälpsprat som kommersiellt dravel, men jag gillade den här föreläsningen eftersom den fick mig att tänka vidare.

Hjärnor som tänker positiva tankar jobbar avsevärt effektivare, sa han. Och man kan lära sig att ’bli mer positiv’ på tre veckor.

(Sa han.)

En grej som man ska göra är att lista tre saker som man är glad och tacksam över, varje dag. Tre bra saker om dagen. Och så ska man skriva dagbok om en positiv erfarenhet, varje dag. Sen efter tre veckor så har man liksom ställt in sig på att fokusera på det positiva, och lärt sig att uppskatta livet lite mer.

(Sa han.)

Det fick mig i alla fall att spinna vidare och fundera på hur sociala medier fungerar idag. Facebook, till exempel, är ju uppbyggt för att i huvudsak vara positivt. Man kan inte ’ogilla’, och vill man få respons på statusuppdateringar är det därför ett säkrare kort att skriva något positivt än något negativt. Något som ens vänner kan ’gilla’. Förhärligande vardagsbeskrivningar har så klart diskuterats och kritiserats en del och det har pratats om hur vi tycks ha blivit besatta av att visa upp en perfekt yta. Men det är sällan som det nämns hur själva tekniken styr oss mot att göra just det.

Och jag tänker att det finns en kommersiell logik i det. Om Facebook kan styra oss mot att göra gladare statusuppdateringar så kan de kanske också få oss att känna oss mer positiva när det gäller vår vardag. Som Shawn Achor pratade om i klippet som jag såg.

Fredagsmys yaaaay!

Ni vet.

Och då kanske vi i förlängningen vill logga in lite oftare, vilket gör Facebookcheferna nöjda.

Och det här är förstås också något som gäller bloggande. Bloggar kan i många fall tyckas vara en enda lång lista av bra saker. Det visas upp hem som ser ut som i inredningsreportage, det äts ’bloggfrukostar’, barnen är söta och ordningssamma och en tv-kväll i soffan kan låta som något alldeles extra.

Ett problem?

Ja, ur en del perspektiv kan det nog vara problematiskt. Säkert skapar det ideal som är svåra att uppnå, vilket ger en del ångest. Varför kan hen men inte jag?

Men jag tror att det också kan fylla en viktig funktion för den som skriver. Åtminstone kunde jag själv känna det så när jag började blogga för ett halvår sedan och då tänkte mig mer av en lifestyleblogg. Det lät så himla härligt när man beskrev sina dagar. Hade vi verkligen sådär kul? Var det sådär fint? Och så känner man att ja, det lär det väl ha varit då. Och kanske är livet rätt bra ändå, fastän jag har bebiskräk på tröjan och fortfarande inte har någon Mulberryväska.

På livsstilsbloggar och i sociala medier som Facebook och Instagram så skapar vi en berättelse om oss själva – ett eget narrativ – och oftast har den berättelsen en positiv ton. Visst formulerar vi något inför andra, men på samma gång så formulerar vi kanske också något inför oss själva.

Och jag tror att skapandet av den berättelsen för många gör precis det som Shawn Achor pratade om. Den positiva berättelsen om vardagen styr in våra tankar på det som just då är bra i livet och fokuserar på det. Den ena dagen är det kanske en trevlig middag med vänner, nästa dag ett par nya skor, ett träningspass som gick bra eller ett barn som precis lärt sig att gå.

Det kan – om man får tro Achor – alltså göra oss både gladare och få våra hjärnor att jobba mer effektivt. Och det kan i sin tur ge ytterligare positiva effekter i livet.

De senaste åren har vi sett ganska många exempel på personer som startat bloggar och sedan blivit framgångsrika, inte bara med bloggen, utan också på andra områden. Tänk om det inte bara har att göra med att de är kompetenta och driftiga personer från början? Kanske är det till och med så att bloggandet i sig har bidragit till att forma och utveckla ett positivt tänkande, på ett sätt som varit produktivt och utvecklande även för andra saker som de tar sig för?

Jag tycker att det är en ganska häftig tanke.

…om tillsammanstid och en Skärmfri Söndag

När vi är tillsammans, är vi verkligen tillsammans då?

Jag vill inte att mina barn, när de tänker tillbaka på sin barndom, ska minnas mig från näsan och upp:

Vi lever en allt större del av våra liv framför skärmar.

Laptop, surfplatta, mobiltelefon. Tv:n har ironiskt nog blivit den skärm som man tittar på minst. (Kanske delvis för att man samtidigt som man tittar på tv även twittrar via mobilen eller läser bloggar på ipaden.) Och jag vet inte hur många gånger som jag sett föräldrar leka med sina barn ungefär så här:

Eller sitta och mysa tillsammans så här:

Sett och sett, förresten. Som om inte jag också gör så lite oftare än vad jag egentligen tycker är okej.

Jag tror att de allra flesta skulle behöva en liten skärmdetox, inte bara vi som har barn. Tänk efter hur du umgås med vänner, med din partner, med släkten. För många, många innebär sådant umgänge en smartphone i handen. Och det är väl okej, ibland. Men vad händer med våra nära relationer när det nästan aldrig räcker att bara vara tillsammans?

Jag slår upp laptopen det första jag gör på morgonen, och sedan står den på köksbänken eller soffbordet, tills att jag går och lägger mig igen. Inte så att jag aktivt använder den hela tiden, men lite så där i förbifarten, när jag går förbi.

Mycket skärmtid blir det, totalt.

Men skärmdetox – bara tanken skrämmer mig. Som en missbrukare som inte insett vidden av sina problem så slår jag bakut. Inte behöver väl jag? Men jo. Det gör jag nog. Så jag tänkte att vi skulle testa en dag utan skärmar, en gång i veckan.

En Skärmfri Söndag.

Okej, inte heeela dagen kanske. Lite mejl och nyheter på morgonen kan väl vara okej, men sedan slå igen skärmen. Och inte öppna den igen förrän på kvällen. Inga smartphones. Ingen ipad. Ingen tv.

Vad säger ni?

…om learning by doing

Jag tror på learning by doing. Och det gäller inte bara den sortens kunskapsinhämtning som vi oftast menar när vi säger så. Jag tror på att testa sig fram i livet. Pröva och se.

Och det är väl egentligen det som jag har gjort med den här bloggen. Testat. Skrivit om olika saker hejvilt, utan särskilt mycket tanke eller riktning. Och det har varit trevligt. Jag har lärt mig saker, både om mig själv och om hur man egentligen gör när man bloggar.

Jag utvärderar det mesta i livet just nu (är det en trettioårskris, kanske?), så det är mycket möjligt att bloggen kommer att ta delvis nya former, nya riktningar. Jag vill pröva mig fram, se vad som känns bra i magen och vad som fungerar. Så – kanske kommer bloggen att bli lite, lite annorlunda framöver. Lite mer, lite mindre, på samma gång.

Jag tänker också försöka testa lite nya plattformar och se om det kan vara något för mig. Hädanefter kan ni därför följa mig på Twitter också, där jag heter @MFlinkfeldt. Dessutom tror jag att jag lyckats sätta upp en Facebooksida för bloggen (<– länk).

Möjligtvis.

Allt fungerade inte helt smärtfritt nämligen. När man A måste öppna källkoden till sin min blogg vet man jag att det kommer att bli en lång kväll… Men. Som sagt. Jag tror det ska fungera nu.

Om inte så har jag i alla fall något att göra medan resten av landet tittar på Superbowl.

…om att berätta vad man gör

Någonstans i de där flödena så finns vi, allihop.

Instagram, Twitter, Facebook, blogg – jag vet vilka som är på semester, vilka som vabbar och vilka som tycker saker som jag också tycker. Jag ser till och med vad mina vänner lyssnar på för musik på Spotify, just nu. Och kanske är det för att vi har så många kanaler nu – att vi blir liksom utspridda (like butter spread over too much bread, som Bilbo sa) – kanske är det det som gör att vi nu mera tydligt begränsar sättet som vi syns på.

Mina vänner Jag statusuppdaterar alltmer sällan på Facebook, och jag har funderat över vad det beror på. De Jag finns fortfarande där, kommenterar på andras inlägg, gillar, länkar, konsumerar information. Men statusuppdateringarna har blivit färre, tycker jag. Och om det inte beror på att man inte längre använder Facebook – för det gör man ju – vad beror det då på? Och vad är det som det signalerar? Att man lever ett så ointressant liv att det knappast är lönt att dela med sig av, eller tvärtom – att man har så mycket kul för sig att de där vardagsuppdateringarna är ‘för futtiga/tidsödande för mig’?

Jag tror att det oftare är det senare. Det behöver så klart inte vara medvetet, utstuderat, men det betyder inte att det inte finns där. Katta Kvack skriver om hur andras kommentarer riskerar att begränsa oss, hur det suckas högt över bilder på barn (det är såååå himla tråkigt nu när alla kompisar fått barn, det är ju allt man ser), träningsuppdateringar (ta det lugnt nån gång!), festbilder, semestrar, semlor eller vad som helst. Är det inte tråkigt så är det skrytigt och budskapet blir att det som är vardag inte duger. Vem är du att pracka på mig ditt liv? Tror du att du är något, va?

Det är ‘fint’ att hålla saker för sig själv. Om kungafamiljen hade Facebookkonton, vad skulle stå i de uppdateringarna? Knappast att de druckit kaffe på morgonen, att de är sjuka, eller att det snart är dags att lägga sig, gääääsp. Sannolikt skulle det stå mycket, mycket lite. Och kanske är det så att det är ett sådant informationsminimerande ideal som vi, generellt, håller på att anpassa oss efter i de sociala medierna.

Att inte berätta vad vi gör har blivit ett sätt att berätta om oss själva, hur paradoxalt det än kan låta.