…om att ha en by en liten stund

Vi har haft besök från Sverige över julen. Nästan en vecka av lek, barnskratt, shopping, god mat, samtal, vin, ost, vandring i bergen, fika, surfning, framtidsprat, vinprovning och jag vet inte allt.

Och det har varit som en sådan där by.

‘It takes a village to raise a child’, ni vet. Öppna famnar överallt, många knän att sitta i, massor med händer att ta i sin och dra med in i lekrummet. Fabian grät när de åkte. Ingen fick någon kram. Han är drygt två och nu vet han – man kramas hej då, och sen åker de. Det ville han inte. Följa med, försökte han med, men det gick ju inte.

Jag vill ha en sådan där by runtomkring oss jämt.

…om dan före dan

Dan för dan.

Det är en dag då man umgås, åtminstone i vår släkt. Hälsar på och firar födelsedag och provsmakar skinka och julsnaps. Fixar det sista med julmaten, nödrimmar efter bästa förmåga på klapparna. Bara de mysiga grejerna.

Den här dan-före-dan blev lite annorlunda. Vi har provat vin, kört runt i bergen, pratat om tanniner och tittat på alla fina juldekorationer. Grillat tonfisk och druckit pinot noir, skrattat åt katter som twittrar, och provat tomteluvor.

Umgåtts. Hälsat på. Och firat födelsedag.

Det mysigaste är ändå att få vara tillsammans.

…om dagar som börjar med majonnäs

Jag började dagen med att vispa majonnäs för hand.

Det kan verka märkligt, men jag tycker om att vispa majonnäs för hand. Det finns något nästintill meditativt i det. Att droppa i olja i lagom takt, vispa tillräckligt fort, och som av magi så blir ägg och olja en tjock kräm som man kan göra fantastiska saker med.

Och så är det bra underarmsträning.

Sedan tog jag med det yngsta barnet på outlet i Camarillo. Han skötte sig ypperligt, som vanligt, och jag lyckades inhandla en svart klänning som jag misstänker att jag kommer att använda tills den faller i bitar.

Och så träffade jag hela halva släkten och tog med mig dem hem, där vi dukade honnörsbord och grillade grönsaksspett och majs och sånt. Nu ska vi rå om varann hela julen. Dricka vin och äta god mat och skratta och leka med lego. Slå in vackra paket som en stund senare ska slitas upp. Kanske surfa lite, kanske vandra lite, alldeles säkert dricka vin och äta god mat.

Och bara vara.

…om det overkliga

När man har besökare i stan så blir hela livet som en enda semester. Små resor, middagar på trevliga restauranger, stranddagar och cocktails på uteplatsen. Det blir lite overkligt, nästan. Som någon annans liv.

Idag åt vi lunch på grillen mitt mellan hamnen och piren. Burgare med avocado och bacon, och så sallad till det. Och havsutsikt.

En bra start på veckan.