…om upprördhet, hat och hot

Det finns mycket att uppröras över i världen, om man bara orkar tänka efter.

När jag pratar könsstrukturer till exempel, då kan jag bli lite upprörd. Det finns det också många andra som blir. Men fascinerande nog tycks det som att fler blir upprörda över feminismen i sig än över orättvisorna och diskrimineringen. Charlotte skrev häromdagen om reaktionerna som man får när man diskuterar genus, och visade den här träffsäkra bilden av Basse:

Så vi pratade lite om det här hemma. Jag ser ju de här reaktionerna hela tiden så jag intar ofta en ganska tillbakalutad jo-så-här-är-det-position. Lite avtrubbad så förklarade jag för A att om jag fortsätter att skriva om sådant jag skriver om – privat men också på jobbet – så kommer jag så småningom att få en del otrevligheter, hat och hot riktat mot mig. På mejl, i postfacket på jobbet, hem i brevlådan.

Så är det bara.

Så här skrev Katrine Kielos i en ledarkrönika i höstas:

Jag beundrar Svenska Dagbladets ekonomikolumnist Andreas Cervenka stort men inser samtidigt att om jag själv skrev med lika mycket raljanta metaforer skulle mailboxen svämma över.

En kvinna skulle inte kunna uttrycka sig på det sättet om ett traditionellt manligt område.

Och pratar man om detta riskerar man att få ännu fler hot. Jag hade antagligen inte skrivit den här texten om jag fort­farande hade råkat bo i Sverige.

Och då är jag ändå inte särskilt utsatt.

När man hör om hur mycket brev andra får inser man hur oerhört lindrigt man själv har kommit undan.

41 procent av kvinnliga kolumnister och ledarskribenter får ofta ta emot kommentarer riktade mot sitt kön. Samma siffra för män är fem procent.

Sexismen blir i praktiken ett yttrande­frihetsproblem.

En femtedel av kvinnorna har övervägt att sluta på grund av sexuella kränkningar.

Och om nu någon skulle ha missat trailern för veckans avsnitt av Uppdrag Granskning, som cirkulerat i sociala medier under dagen, så är det alltså på ett ungefär så här det ser ut:

Det här är inte undantag. Det är vardagen för alldeles för många. Men de som säger eller skriver såna där saker är inte värda att ta på allvar, strunta i dem bara, invänder en del. Men ett brev under dörren, med beskrivningar om hur ens barn ska bestraffas för att man är en jävla feminsthora, vem kan strunta i det? Och borde man verkligen? Och nej, män får generellt inte ta emot samma sorts hot som kvinnor. Hatbrev riktade till män är både färre och ser som regel annorlunda ut.

För att villkoren ser annorlunda ut.

…om läsande och sovande

Jag skulle skriva ett inlägg igår kväll (i morse i Sverige, alltså), jag skulle bara läsa klart boken först. Åttio sidor var kanske lite väl mycket så här i efterhand.

För jag somnade redan efter tio sidor.

Det var inte bokens fel, så mycket ska erkännas. Jag läser Stephen Kings On writing och den är verkligen inte tråkig. Inte så spännande och fort-in-med-fötterna-under-täcket som hans böcker kan vara förstås. Det här är ju en biografi och en guide till skrivande, så det vore lite mycket att kräva spänning på den nivån. Jag är dessutom ganska nöjd med att kunna läsa Stephen King och somna. Jag minns när jag läste Stark någon gång under högstadiet. Jag drömde mardrömmar i en vecka.

Men när jag läser om hans uppväxt och skrivandefilosofi så blir jag ju väldigt sugen på att läsa fler av hans böcker, förstås. Och jag borde väl ändå ha mognat lite sedan högstadiet (fastän det var nästan nyss), tillräckligt för att kunna sova om natten trots obehagliga böcker?

Det är i och för sig inte så att jag sover så mycket om nätterna i alla fall.

…om sittatid

Jag tar med mig min laptop var jag än går. Stoppar den under vagnen, i handskfacket, i väskan.

För man vet ju aldrig.

Om de somnar, barnen, då kanske kanske jag hinner smita in på ett fik någonstans. Läsa lite, skriva lite. Det är det jag gör med min egentid.

Jobba, skulle man kunna kalla det. Men jag är ju föräldraledig så jag kallar det inte för det.

Sitta. Det är det jag gör. Jag sitter.

En slags inverterad lattemamma?

…om att blogga

När man skriver i en dagbok med lås, en sån där som man har i byrålådan, under alla tröjorna, så är det värsta som kan hända att någon hittar den. Att någon läser, och ser sakerna som man tänker och känner. Att någon bedömer en, kategoriserar en, fördömer en. För den man är, i den mån en dagbok nu kan sägas reflektera det.

Men när man skriver en blogg så är det där momentet redan inbyggt i själva idén. Att andra än en själv ska läsa det man skriver är liksom underförstått. Man öppnar inte bara upp för andras bedömningar av det man skriver, utan också för andras tolkningar och definitioner av vem man är.

En text är i någon mån alltid frikopplad från dess författare. Visst kan man säga det var inte så jag menade, du missförstod mig. Men i slutändan är andras tolkningar också sanna, för det är i läsarens möte med texten som innebörden slås fast, just då.

Och när någon gör en helt annan läsning än en själv så önskar man kanske att man hade valt en sån där bok med lås istället. En sån man kunde gömma i byrålådan, under alla tröjorna.

Men jag skulle väl bara ha glömt bort var jag hade gömt den och sen hade det inte blivit något mer skrivande.

Alldeles säkert hade det blivit så.

Och det hade varit synd, tror jag.