…om att göra allt en sista gång

Och de sista skälvande dagarna så var det som om allt koncentrerades till en enda punkt. Det var sommar som bara sommar i södra Kalifornien kan vara och fastän solen lyste precis lika starkt som alla andra dagar så kände de det som att den lyste bara för dem.

Allting gjordes en sista gång.

De återvände till platser där de varit många gånger förut, och de insöp dem och mutade in dem såsom deras. Doften av hav i solnedgången var deras och bruset från motorvägen var deras och bergen och träden och asfalten som brände under fotsulorna var deras.

Platser, känslor och minnen samlades in, märktes upp och sorterades undan.

För att kunna gå därifrån.

För att kunna hitta tillbaka.

…om vanliga dagar

Jag har haft den mest fantastiska helgen.

Och det bästa är att det inte varit några extravaganser, det har bara varit en vanlig helg. Men det vanliga är bara så bra just nu. Så himla, himla bra.

Lördagar är det soccer practice halv nio, sen åker vi hela familjen och äter brunch, och sen är det simskola med bägge barnen. Efter det slocknar barnen i bilen på vägen hem så när vi kommer hem tar vi en cocktail i solen på uteplatsen och sen fixar vi middag tillsammans i lugn och ro (nåja).

Och söndagar har vi oftast barnvakt några timmar på förmiddagen så då kan vi göra nåt kul tillsammans (eller jobba eh…). Igår var det morsdagsbrunch med mina mammakompisar nere i hamnen så vi drack mimosas och hängde och tittade på båtarna i några timmar. Sen på eftermiddagen kom några kompisar över till oss och grillade och så satt vi och pratade hela kvällen.

Kanske är det så att vi uppskattar det mer för att vi vet att vi bara ska bo här i sex veckor till? Men jag vill liksom ha det så här jämt.

Jämt.

…om kulturskillnader

Ikväll har jag varit på bokklubb. Jag ska skriva om boken senare (när jag läst ut den, ehm…), men först två noteringar om kulturen här som jag inte riktigt kan vänja mig vid.

1. Vi pratade om fundraisers som de andra gjort med deras barns förskolor. En av skolorna hade haft auktion och samlat ihop en dryg miljon kronor den kvällen. Vissa familjer hade donerat 160 000 kronor bara sådär (till instrument eller vad det nu var), och andra hade betalat 50 000 för barnens ‘konstverk’ som de gjort. Och nog för att jag älskar Fabians små pyssel som han kommer hem med. Vi sätter stolt upp dem på väggen och så vidare, men inte vet jag om jag skulle vilja betala pengar för dem? Och då kostar ändå förskolan upp till hundra tusen per år, så det är liksom inte så att det är gratis till att börja med. Alltså, jag fattar att systemet är annorlunda och detta är inte på något sätt familjer som har dåligt med pengar eller så, men ändå. Ändå. Jag får lite svårt att andas.

2. De andra försäkrade sig om att jag inte skulle gå hem. Och det skulle jag ju inte för jag tog bilen (eftersom jag är lite rädd för spökena som bor i skogen som jag annars hade behövt passera) men liksom – jag bor fem minuters promenad från där vi var. Och jag hade druckit lite vin. Inte så att jag var över gränsen förstås, men i Sverige hade jag nog fått lämna bilen. Så i min värld skulle kommentaren snarast ha varit ‘du ska väl inte köra?’ och inte ‘du ska väl inte gå?’.

…om att flytta till Sverige

Vi ska flytta. Till Uppsala.

Hem, på ett sätt.

Det känns bra, så klart, men också lite vemodigt. Det är det där med att stänga dörrar. För om vi ska bo där, då betyder det ju att vi samtidigt inte ska bo här. Och jag vill ju liksom bo här också.

Vi har redan börjat bli nostalgiska.

Tänk att vi inte ska sitta på det här fiket och jobba längre, säger vi till varann med allvarliga röster. Tänk att vi inte ska gå på de här gatorna och titta på vitkalkade hus och kakelklädda trappor och kaktusträdgårdar. Tänk att vi inte ska köpa blåmusslor och ahi i hamnen. Tänk att vi inte ska gå på farmer’s market på lördagarna och köpa mandariner och tomater och oliver. Tänk att vi inte ska åka längs Santa Rosa Road och prova pinot noir. Tänk att vi inte ska leka i parken med utsikt över bergen och baseballfälten. Tänk att vi inte ska grilla i solen en vanlig eftermiddag i februari.

Det finns så mycket, så mycket som jag kommer att sakna. Så mycket att jag på riktigt tror att om vi inte flyttar tillbaka till Sverige nu på en gång, då kommer vi kanske aldrig att göra det.

Så. Djupt andetag. Och så börjar vi om, igen.

…om friluftsliv som det alltid borde vara

Idag har vi provat vin uppe i Wine country.

Det är som Uppsalavalborg för medelålders par. Man dricker vin i solen en hel dag, sticker emellan med lite picknick, och väl hemma igen tänker man att man ska grilla men råkar somna i soffan istället.

Okej, jag somnade inte i soffan men nog var det bra nära. Han har varit vaken halva nätterna hela veckan, Harry, och det känns i kroppen.

Men vinprovning, hörnini. Det piggar upp.

Den här gången provade vi oss igenom vingårdarna längs Santa Rosa Road i Santa Rita Hills. Tjugo viner hann vi smaka, mest pinot noir, och det var som vanligt alldeles underbart. Vi konstaterade att det är en alldeles utmärkt friluftsaktivitet (ehm…), och det fungerar dessutom helt okej med barn om man bara anpassar sig lite.

Okej mycket.

Men det går.

(Den där diskussionen om barnfria kaféer som var på tapeten i veckan känns för övrigt rätt absurd när man står och sippar åttiodollarsviner samtidigt som man mutar sin vilda tvååring med dvd och de där små kexen man rensar gommen med mellan varje vin.)

…om hel mat och ett trasigt system

Jag mår bra av att gå på marknaden på lördagsmorgnarna. Smaka på frukt, ost, oliver, mandlar. Köpa tomater och vindruvor som har fått mogna i solen någonstans alldeles i närheten, eller örter från kvinnan som bor på andra sidan krönet från vårt hus och som driver upp dem hemma i sin trädgård. Fråga hur hönorna har det, när jag köper ägg, och få höra om hur de försöker hålla rävarna borta så att hönsen ska kunna spatsera runt på gården. Prata om vad grisar egentligen äter och få till svar att våra brukar få överbliven äppelpaj.

Det är ett privilegium förstås, att få ha det så här.

Det är ett privilegium för att det är få ställen som har ett sådant klimat att man kan köpa färskt och lokalt året om, och som dessutom har en så stark kultur när det gäller ekologisk produktion. Det är ett privilegium för att det är dyrt att köpa mat på det här sättet, och alla har inte råd. Det är ett privilegium för att mat som lagas från grunden kräver kunskap och tid, och även det är resurser som är ojämnt fördelade.

De senaste dagarnas debatt om hästkött där man inte trodde att det skulle vara hästkött vittnar om långa kedjor där det är svårt att kontrollera maten i alla led. Där det händer saker på vägen, som kunden inte har en chans att kontrollera.

Det obehagliga i den historien är inte att man kan ha fått i sig häst. Det obehagliga är att man kan ha fått i sig en massa annat, som vi ännu inte fått reda på. Något är trasigt i systemet när de inte ens tycks veta vad som är i produkterna.

Självfallet måste det gå att lita på innehållsdeklarationer.

Men jag tänker också att det vore bra om vi kunde minska behovet av de där innehållsdeklarationerna. Om vi kunde äta mindre av det färdiga eller halvfärdiga och istället äta mer av sådant som knappast behöver innehållsdeklareras.

En morot är lite svårare att trixa med än vad färdiga köttbullar är.

Jag blir ledsen när jag tänker på hur vår matkultur har utvecklats. Halvfabrikat är inga undantag, de är normen. Det ska vara snabbt och enkelt, och det har jag full förståelse för, särskilt om båda föräldrarna slutar klockan fem och ska hämta på förskolan och handla på vägen hem. Klart man hellre steker upp färdiga köttbullar än ställer sig och rullar egna då. Men – hinner man inte rulla egna så kanske man ska äta något annat istället, något snabbt men ändå oprocessat?

Jag tror att vi verkligen måste jobba för att ändra på det här. För det handlar inte bara om att veta vad som är i maten. Det handlar också om att det som är i, som faktiskt deklareras, sällan är så himla vettigt.

Vi måste äta mera oprocessad, eller hel, mat. Sådan mat som inte kommer i färgglada förpackningar.

Sådan mat som man kan köpa direkt från bonden på marknaden, om man skulle ha tillgång till en sådan.