…om portvinsglögg med apelsin

Glöggexperimenterandet fortsätter. I helgen gjorde vi en glögg med portvin och apelsinskal. Jag föredrar nog fortfarande den förra vi testade, men den blev helt okej i alla fall, och det var roligt att variera med lite andra smaker.

Portvinsglögg med apelsin

2 dl portvin
1/2 flaska rött vin
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
3/4 dl farinsocker
Skal av 1 apelsin (bara det yttersta, det vita på skalet gör glöggen sträv)

Blanda ihop allt i en kastrull med lock, värm upp hastigt (utan att koka) och låt sen kastrullen stå med locket på så att kryddorna får dra över natten. Det kan vara bra att smaka av efter några timmar och se så att inte apelsinsmaken blir för stark – tycker man att det smakar tillräckligt med apelsin så kan man fiska upp skalbitarna då.

En annan sak att tänka på med vinglögg är att den inte håller så länge. Vin i öppnad flaska blir ju ganska snabbt sämre, även om kryddorna maskerar en del. Så häll gärna upp i så liten flaska som möjligt och se till att försluta den. Och gör inte för stora satser, det är bättre att göra mer när det behövs. När vi drack upp det sista av den förra glöggsatsen vi gjorde så tyckte vi absolut att det märktes att den blivit sämre, och då hade den stått i en vecka.

…om en riktigt god portvinsglögg

Idag har vi varit på barnkalas, som vanligt, och så har vi julpreppat lite. Köpt adventskalender och lite andra väsentligheter, och så har jag gjort en krans som nu hänger på dörren. Vi har också testat några olika glöggrecept för att se vilket vi gillar bäst. Jag har inte gjort egen glögg så många gånger, Systemets duger bra brukar jag tycka, men här finns det inte att få tag på och då måste vi förstås göra egen. Och den här blev faktiskt riktigt, riktigt bra! Receptet är ursprungligen Anna och Fanny Bergenströms.

En halvflaska portvin (dvs 37,5 cl)
1 flaska rött vin
1 msk hel kardemumma
1 kanelstång
8 hela kryddnejlikor
1,5 dl farinsocker
ev. lite konjak

Man blandar ihop alltihop och låter det stå ett dygn. Den är god både varm och kall och kan spetsas med lite konjak om man vill.