…om en riktigt god portvinsglögg

Idag har vi varit på barnkalas, som vanligt, och så har vi julpreppat lite. Köpt adventskalender och lite andra väsentligheter, och så har jag gjort en krans som nu hänger på dörren. Vi har också testat några olika glöggrecept för att se vilket vi gillar bäst. Jag har inte gjort egen glögg så många gånger, Systemets duger bra brukar jag tycka, men här finns det inte att få tag på och då måste vi förstås göra egen. Och den här blev faktiskt riktigt, riktigt bra! Receptet är ursprungligen Anna och Fanny Bergenströms.

En halvflaska portvin (dvs 37,5 cl)
1 flaska rött vin
1 msk hel kardemumma
1 kanelstång
8 hela kryddnejlikor
1,5 dl farinsocker
ev. lite konjak

Man blandar ihop alltihop och låter det stå ett dygn. Den är god både varm och kall och kan spetsas med lite konjak om man vill.

…om att överleva

När det blåser upp till storm på den amerikanska östkusten engagerar sig hela världen, tycks det. Det är den där katastrofstämningen som är så medryckande, och trots att det där blåsandet äger rum långt långt bort så låter det i svenska medier nästan som om det är vår kust som blivit drabbad, och inte USA:s.

Men jag tror att vi verkligen behöver höra de där berättelserna om strömavbrott i flera dagar kombinerat med kyla och stängda affärer och människor som utnyttjar de mörka gatorna till mörka saker. För när vi läser om människor som vi identifierar oss med – och de flesta verkar kunna identifiera sig hyfsat med amerikanska storstadsbor, av någon anledning – då väcks tankarna om den egna situationen. Tänk om det hade varit här. Tänk om det hade varit jag.

Och hur förberedd är man, egentligen? Sverige är ju inte särskilt utsatt för naturkatastrofer  om man jämför med många andra delar av världen, men det innebär inte att det inte kan hända riktigt allvarliga saker.

Och när elen försvinner i två dagar när det är trettiofem grader kallt ute, då kan man hålla sig för skratt. Tro mig, jag vet.

Då är man glad att det finns braskamin och ett förråd fyllt med ved och en hel kökssoffa full av värmeljus och blockljus och antikljus och julgransljus och flytljus och tårtljus och räfflade glittriga ljus som man hade tänkt ha på nyårsafton.

Den gången var det där med mat och vatten knappast ett problem – har man fyra frysboxar fulla med kött som håller sig djupfryst utan några större problem under vintern, då kanske man kan se sig som rätt förberedd på den fronten ändå.

Här är det precis tvärtom. Att hålla värmen är inget vi behöver tänka på, men mat och vatten kan bli problematiskt. Det är kruttorrt i markerna och det vatten som finns är salt. Och utan el så åker maten man har i kyl och frys rätt snabbt.

Några dagar klarar vi oss nog utan problem. Men om det skulle bli jordbävning, en stor en, då kanske det skulle ta betydligt längre än så innan allt fungerade som vanligt igen.

Och det är ju inte sådär vansinnigt osannolikt att det skulle kunna hända. Herregud, man har väl sett amerikanska katastroffilmer. 2012. Volcano. Japp.

Jag tror jag måste skriva en lista. Vad behöver man egentligen?

Vatten, konserver, ficklampa, batterier, tändstickor.

Chips, en gitarr och en snygg eldkorg?

Några bra romaner och en flaska portvin?

En fulladdad bärbar DVD-spelare och en sån där fin stickad filt som jag såg på Pottery Barn i helgen?

Hm.

…om en sista måltid

Sista kvällen med Syster Yster. Imorgon far hon.

Jag ska inte säga att det blir tomt. Med två små barn blir det aldrig riktigt tomt, och definitivt aldrig tyst. Men det kommer att bli tråkigare, och jobbigare, och, ja, lite tystare blir det nog också. Och mindre god mat, misstänker jag.

Ikväll lagade hon en sista måltid till oss.

Vi önskade oss pilgrimsmusslor till förrätt, för det var alldeles för länge sen, som vanligt. Till det fick vi en blomkålspuré med tryffelolja, en rotfruktspytt (på rotselleri, palsternacka, morot, schalottenlök, portobello och citronzest), och serranochips. Och så en chardonnay till det. Och det var så gott att vi dog lite grann och sa det här borde vi äta oftare, men det kommer vi ju inte att göra. Om hon inte kommer tillbaka, snart.

Och sen åt vi en boeuf bourguignon som stått på spisen hela eftermiddagen. Och den smakade precis som en boeuf bourguignon ska göra, så där koncentrerat mustigt och lantligt men ändå elegant. Och det fick mig att undra lite över hur Julia Childs boeuf bourguignon smakar. Kanske borde vi leta rätt på receptet och testa, någon dag. Men den kan väl knappast smaka bättre än den här, ändå.

Nu blir det snart ost, och så portvin till det. Vi spenderade nämligen eftermiddagen med att prova dessert- och portviner hos några vintillverkare nere på stan. Och så köpte vi med oss några flaskor, så klart.

Det är ju ändå november.

Portvin hör till i november.