…om zombielivet

Ikväll har vi funderat, planerat och lagt upp livspusselstrategier. Inte för hela livet, och inte för bara imorgon, men någonstans mittemellan. Jag är trött på att försöka överleva en dag i taget. Jag tror att jag behöver lite bättre rutiner, att vi alla behöver det.

Steg ett är automatiskt synkade kalendrar (check!).

Steg två är att skriva in saker i de där kalendrarna (check!).

Steg tre är att se Walking Dead (check!!!!!).

Detta föranleder två angelägna frågor så här på kvällskvisten:
1. Har ni några smarta organisera-upp-vardagen-tips till oss?
2. Finns det någon som helst möjlighet att zombies kan finnas på riktigt? Vad säger forskningen, liksom? Hur orolig borde man vara?

…om Ugglans Handlingsplan För Att Säga Ifrån Även Om Det Är Obehagligt

Om det nu är så att vi behöver träna på att vara jobbiga, obekväma eller ‘bråkiga’ – att säga ifrån om vi tycker att något är fel eller dumt, trots att det kanske blir spänt och vi riskerar att ses som gnällspikar – hur gör man då? Hur tränar man på det? Om det vore så enkelt som att ‘bara göra’ så hade vi (eller jag) redan gjort det, gissar jag.

Jag tänker att man kan jobba med det här i flera steg.

Voilà – Ugglans handlingsplan till hur man tränar sig att säga ifrån, även när det känns obehagligt eller ‘dumt’:

1. För det första gäller det att vara medveten om hur man beter sig i olika sammanhang och på vilket sätt det går emot hur man skulle vilja bete sig (eller känner att man borde bete sig utifrån sina övertygelser) – som när jag skrev om fotbollströjorna. Men stannar man vid den ‘medvetandefasen’ så är risken att man bara blir frustrerad. Det som händer är att man ser sin egen motsägelsefullhet tydligare, men det i sig ändrar inte något.

2. Steg två blir därför att utarbeta strategier. När jag för några år sedan gick i terapi (KBT) så jobbade vi ganska mycket med det här. Att medvetet och i förväg försöka se hur man kan göra saker som man tycker är obehagliga. I det här fallet kan det handla om att tänka ut vad man kan säga i olika situationer. Det kan vara bra att utgå från en situation där man inte sa något, eller gjorde det och det bara blev fel. Hur hade man kunnat gå tillväga för ett annat resultat? Gör en lista och fundera kring alternativen.

3. Steg tre är att träna. Försök att förutse när det kan bli aktuellt att säga ifrån på ett sätt som kanske uppfattas som ‘jobbigt’. I mitt fall kan jag ju säga att alla mammagruppskonstellationer är sådana situationer. Playdates, lekparkshäng och så vidare. Då kan man ladda lite, och sätta upp mål: om någon säger något som jag ser som ett problematiskt könande i eftermiddag i lekparken så ska jag (på något sätt) säga att jag inte håller med. Då blir det lättare att göra just det, och det är en framgång eftersom målet var ens eget handlande och inte resultatet (det svar man får).

4. Det kan också vara en idé att i någon form dokumentera vad som händer. Jag skrev till exempel dagbok under några veckor, som en del av terapin. Det var bra eftersom jag aktivt var tvungen att formulera att det faktiskt ofta gick ganska bra och att det kändes skönt efter att jag gjort vad det nu var jag skulle göra (det var förstås helt andra saker än vad vi pratar om här, men principerna är ju desamma).

Låter den här modellen som något som kan funka?

…om veckomenyer

I mitt nya välorganiserade liv (betaversion) så ingår det att planera veckomenyer. Vi gjorde alltid det förr i tiden (allt före vi fick barn tänker jag på som förr i tiden). Sen vet jag inte vad som hände, riktigt. Man borde väl ha blivit mer planerande när man fick barn? Ingår det inte i det där vuxenblivandet som liksom når sin kulmen med egna barn?

För oss gjorde det visst inte det.

Men det kanske kan bli så igen. För det funkar inte att lägga massa timmar på att handla mat varje vecka, bara för att man tänker för en dag i taget. Så står det i min organisera-upp-ditt-liv-bok som jag läser och som utlovar att man blir en bättre människa med oceaner av fritid om man bara gör som de säger. Och då måste det ju vara så.

Men eftersom en lista alltid måste börja med något som man redan strukit över, gjort, och nästan glömt i sin duktighet, så tror jag lite tillbakablickande är på sin plats. Så här åt vi förra veckan:

Måndag: Wok på tacomarinerad kyckling, mangold, paprika, zucchini och koriander.
Tisdag: Chili con carne (från söndagen) med en grönsallad till.
Onsdag: Stekt lax med gräddstuvad spenat.
Torsdag: Wokrester från måndagen.
Fredag: Ute på italiensk restaurang för att fira Maggies födelsedag. Jag åt gnocchi med gorgonzolasås och oförskämt mycket parmesan. Och lite pinot noir från Alma Rosa.
Lördag: BBQ hemma hos Shannon.
Söndag: Grillade lammkotletter med rostade rotfrukter, brysselkål, getostgratinerade rödbetor, rödvinssås och ett ofiltrerat syrah från Santa Ynez. Mm.

Och i veckan är planen:

Måndag: Fiskgryta med aioli î
Tisdag: ”
Onsdag: Kyckling korma
Torsdag: Middag ute med de andra mammorna i Fabians lekgrupp
Fredag: Köttfärsbiffar med svampsås och rostade rotfrukter
Lördag: Skaldjursrisotto
Söndag: Boeuf Bourguignon

Så ja. Det var ju inte så svårt. Friskt vågat hälften lagat, eller hur är det man säger?

…om veckoplaneringen

Ny vecka, nya tag. Eftersom vi alla lyckades vara sjuka förra veckan, i tur och ordning, så ser jag fram emot en frisk och lite mer normal vecka! Och eftersom absolut ingenting kommer att bli gjort utan en lista så måste jag förstås göra en sån. Här är veckans to do-list…

  • Outlet-shoppa med Syster Yster. När gravidkläderna är för stora och de vanliga kläderna för små så behöver man helt uppenbart något nytt. Om inte annat så för själsfridens skull.
  • Dricka portvin på uteplatsen. Med tända ljus.
  • Börja läsa första boken på min läslista. Med… portvin.
  • Köpa en kitchenaid. För jag behöver en. Obviously.
  • Promenera mera. Eller, ja, överhuvudtaget.
  • Planera hur den nya uteplatsen ska se ut. Just nu råder en akut brist på kuddar, och så kan vi förstås inte ha det.
  • Grilla lite gräsbeteswagyu. Eller åtminstone äta det.

Det var nog det. På ett ungefär.