DN Bostad – hem
Varning för brunröta
Publicerad 2009-03-12 17:10
http://www.dn.se/bostad/varning-for-brunrota/
Bladmögel leder till att frukterna drabbas av brunröta.
Allt fler drabbas av bladmögel på tomaterna. Ofta kommer smittan från potatislandet. Tomater tillhör potatissläktet och är mottagliga för samma slags svampsporer.
Bladmögel leder till att frukterna får brunröta, hårda bruna fläckar. Främst drabbas tomater på friland och i kallväxthus. Så fort du upptäcker mörka fläckar på bladen plockar du bort dem. Har du tur stannar angreppet upp. Men ibland är det kört – tomaterna går inte att rädda.
Viktigast är att förebygga. Främst genom att inte odla potatis, särskilt inte sena sorter, i närheten. Tänk också på att gödsla måttligt. Ta bort de nedre bladen så fort de börjar gulna. Och inspektera regelbundet plantan på jakt efter angripna blad.
I växthus gäller det att vara extremt noggrann med vårrengöringen. Sätt gärna in någon form av värme på nätterna vid låga temperaturer. Temperaturväxlingar gynnar svampen. I uppvärmda växthus är bladmögel sällan ett problem. Behandla blasten som riskavfall – alltså lägg den i soporna och aldrig i komposten.
Andra problem med tomater:
Bladen rullar ihop sig och blir styva. Det beror på för låg nattemperaturen eller för hård beskärning av plantan. Skörden påverkas inte negativt.
Gråbruna fläckar i pistilländen? Det kallas pistillröta och beror ofta på för mycket vatten, men också på ojämn tillförsel av näring.
Mosaikmönster på bladen beror på tomatmosaik, en ovanlig, men allvarlig sjukdom i växthus som minskar skörden betydligt. Bränn angripna plantor, byt jord till hösten, rengör därefter växthuset minutiöst. Odla resistenta sorter nästa år.
Spruckna frukter beror på kraftiga växlingar i temperatur och luftfuktighet.