…om när vissa dikterar avhandlingar och andra dikterar en veckomeny

Måndag morgon, och jag tittar på film och prokrastinerar i största allmänhet. Med ett barn som helt plötsligt bara vill sova i famnen så är det lite knepigt att göra så mycket annat. Vet ni att när de professorer som precis gått i pension en gång i tiden skrev sina avhandlingar så dikterade de dem för en sekreterare som skrev på skrivmaskin?

Kanske vore något för den här bloggen.

Här är i alla fall veckans matlista!

Måndag: Ugnsrostad pumpa och kycklingvingar
Tisdag: Date night!
Onsdag: Köttbullar och potatismos
Torsdag: Middag ute med Fabians föräldragrupp
Fredag: Grillad tri-tip med grönsaksspett och coleslaw
Lördag: Boeuf Bourguignon
Söndag: Grillad sesampanerad tonfisk med bok choy

Förr veckans bästa var nog musslor med linguini och en massa vitlök och persilja.

…om musslor i kokosmjölk

Musslor är ganska fantastiska.

Det är för det första vansinnigt gott med musslor. Och så är de vackra, de där blåskimrande skalen. Det känns alltid som fest med musslor. Det enda besvärliga är väl att skrubba dem, men allt annat är ju enkelt.

Säger jag som oftast sitter vid köksön med ett glas vitt och tittar på.

I veckan gjorde vi i alla fall en thaiinspirerad variant med kokosmjölk, chili, citrongräs och koriander. Det var vansinnigt gott.

Musslor i kokosmjölk
(4 portioner, om man serverar som förrätt räcker det till dubbelt så många)

50 blåmusslor. Det blir 12-13 st per person, men man kan förstås ta fler om man vill
2 citrongrässtjälkar
2 schalottenlökar
1 röd chili
3/4 flaska vitt vin
2 burkar kokosmjölk
1 lime (saft)
1 kruka koriander

1. Skrubba musslorna noga och ta bort skägget. Kasta såna som har trasiga skal och de som inte stänger sig när man knackar på skalet med en kniv. (I färdigpackade nät kan det ibland vara ganska många som man får slänga, så det kan faktiskt löna sig att köpa musslorna på en fiskaffär där de plockar ihop näten speciellt till varje kund.)
2. Hacka schalottenlök och chili fint och fräs lite snabbt i olivolja (det ska bli lite blankt så där) i en stor kastrull.
3. Släng i musslorna och häll sen på vinet och lägg på ett lock. Det är mycket viktigt att det blir över tillräckligt i flaskan för att den som sitter vid köksön och tittar på ska få ett glas.
4. Lyft upp musslorna när de har öppnat sig (det tar några minuter) och lägg dem i en skål.
5. Häll i kokosmjölk i soppan som är kvar i kastrullen.
6. Slå citrongräset mot bänkskivan så att de öppnar sig en aning (då blir det mer smak). Man kan också bryta sönder det lite. Släng ner i kastrullen.
7. Låt soppan koka ihop under lock (lite på glänt). Det tar 20-30 minuter ungefär.
8. Smaka av med pressad lime och eventuellt lite salt om man tycker att det behövs.
9. Vrid av värmen och lägg ner musslorna igen.
10. Lägg i hackad koriander och vänd runt.

Servera genast med ett gott vitlöksbröd och ett glas vitt, gärna Riesling eller Gewürtztraminer.

Vansinnigt gott, som sagt.