…om moderskärleken

Idag är det mors dag här. Följaktligen steg jag upp halv sex med Lille Vild, som En God Mor. Han leker oftast så himla bra själv på morgonen och det är jätteskönt att kunna sitta ner med en kopp kaffe och kolla mejl och sånt.

Och sen såg jag hur en kompis länkade den här bilden på Facebook med en kommentar om hur gullig den var:

Gullig? I think not.

Jag får anstränga mig för att inte svära här. Alltså, seriöst? Par- och heteronormen i vårt samhälle är så stark att till och med en mammas relation till sitt barn sin son beskrivs i kärleksrelationstermer.

Till att börja med är det freaky med incestvibbarna – det är liksom inte ‘kärlek’ generellt som mammans kärlek ställs upp mot, det är den kärlek som den lille sonen som vuxen kommer att uppleva med en partner kvinna. De hade lika gärna kunnat skriva “You’ll be the first to see him naked” eller “Your breasts are the first breasts he’ll have in his mouth” och det hade varit lika sant och lika obehagligt. Testa att byta ut mamman mot en pappa i bilden. Testa att prata om pappans relation till sitt barn som vi pratar om vuxna i en kärleksrelation. Inte så gulligt längre? Det är för att det ofta är så vi uppfattar incest – som något som pappor snarare än mammor sysslar med – och att beskriva relationen mellan mamma och barn i sådana termer ses därför gärna som oproblematiskt och ‘gulligt’ medan vi sällan tänker tanken att beskriva pappa/barnrelationen på samma sätt.

Testa också att byta ut sonen mot en dotter. Känns det konstigt? Det är heteronormen. Det är liksom ‘okej’ att antyda att mammors relation till sina söner liknar en vuxen kärleksrelation, men om man gör detsamma med mammors relation till sina döttrar så beskriver man en lesbisk relation, och det ses sällan som lika okej.

Nej, nu ska vi åka och äta brunch och sedan ska jag på konferens resten av dagen och prata lexikalitet och turtagning och epistemisk auktoritet och annat kul. Barnen må vara det finaste jag vet, men min hela värld är de faktiskt inte.

…om veckan

Det har varit en bra vecka. Fullt upp, men bra. Jag har bland annat:

1. Ätit kräftor. När man hittar kräftor på sin amerikanska mataffär så måste man förstås passa på. Grasshoppers! utropade det äldsta barnet och vägrade smaka.

2. Sett min kollega Roland Paulsen föreläsa om arbetskritik och hållbarhet på Arbetskritiskt forum (strömmas här). Det är häftigt att man kan bo på andra sidan jorden och ändå ta del av sådana spännande grejer där hemma.

3. Varit på akuten med Harry. A ramlade med honom i selen. Han verkade okej, men var rödlila på halva huvudet så det kändes inte som läge att chansa. Första besöket på akuten med något barn (om man inte räknar med när de låg i magen). Gick bra!

4. Sett The Hobbit, fördelat över två kvällar. Tiden när man kunde se en tretimmarsfilm i ett svep är med all tydlighet förbi. Den var sådär, för övrigt.

5. Läst om Steubenville, igen och igen och igen. Jag blir så ledsen. För den våldtagna flickan, och för hela samhället. Laurie Pennys text om parallellerna mellan Steubenville och Abu Ghraib är tänkvärd – vad säger filmerna, bilderna och kommentarerna om vår samtid? När så många ser, dokumenterar, sprider, men inte ingriper, då är det något som är fel på så många plan att man blir alldeles snurrig. Läs gärna också Ida Ali-Lindqvists text om våldtäktskulturen. Och, sist men inte minst, skriv på protestlistan mot CNN:s rapportering från rättegången, där de valde att fokusera på hur gärningsmännen fått sina liv förstörda, hur fotbollskarriärerna slagits i spillror, hur domen kommer att förfölja dem för resten av livet.

6. Fått hembakade chocolate chip biscotti av min kompis Suzie när hon var här på bebisplaydate…

7. …och sedan paketerat om dem (så får man väl göra?) för att ta med till firandet av Brian som äntligen fått sin PhD. Fabian kallar honom numera för ‘Doctor Brian’.

8. Läst Linda Thompsons artikel om moderskapsnormerna i Sverige och hmmm:at igenkännande. Hon sätter fingret på hur mammors långa föräldraledighet blivit en så stark norm att den kopplas ihop med kärlek till sitt barn, så att den som börjar jobba tidigt riskerar att ses som någon som inte älskar sitt barn lika mycket som andra. Det är en intressant diskussion, särskilt i ljuset av debatten kring hur heterosexuella par fördelar föräldraledigheten mellan sig.

…om bilder av moderskapet

Jag vill ha en chocolate mother! ropar tvååringen i falsett.

Jag tror att han försöker säga chocolate lobster, men helt säker kan man förstås inte vara. I en tvåårings värld är en chokladhummer kanske en bild av det goda moderskapet som är så god som någon.

Söt, med smal midja och vassa nypor, och smälter om man håller henne i handen en stund.

När man blir mamma så är det som en våg av förväntningar rullar in över en. Moderskapsnormerna.

Det finns en bild av hur en mamma är. Man behöver knappast ens prata om en ‘bra mamma’, för faller man utanför normen så utmanas moderskapet i sig. Man är då inte bara en mamma som inte är tillräckligt ‘bra’, utan det ifrågasätts om man överhuvudtaget är någon riktig mamma.

Under graviditeten och alldeles senast i samband med förlossningen så förväntas man nämligen bli en annan. Någon som vill andra saker, tänker på ett annat sätt, känner annorlunda. Som en slags förvandling utan återvändo.

Det låter som någon Frankensteinhistoria, de där förväntningarna på en transformation.

Apropå det så är ett annat svårt ord monster. Eller, åtminstone tror jag att det var det han försökte säga när han såg den här bilden…

 

…och skrek that’s a mother, that’s so scary!