…om veckomenyer

I mitt nya välorganiserade liv (betaversion) så ingår det att planera veckomenyer. Vi gjorde alltid det förr i tiden (allt före vi fick barn tänker jag på som förr i tiden). Sen vet jag inte vad som hände, riktigt. Man borde väl ha blivit mer planerande när man fick barn? Ingår det inte i det där vuxenblivandet som liksom når sin kulmen med egna barn?

För oss gjorde det visst inte det.

Men det kanske kan bli så igen. För det funkar inte att lägga massa timmar på att handla mat varje vecka, bara för att man tänker för en dag i taget. Så står det i min organisera-upp-ditt-liv-bok som jag läser och som utlovar att man blir en bättre människa med oceaner av fritid om man bara gör som de säger. Och då måste det ju vara så.

Men eftersom en lista alltid måste börja med något som man redan strukit över, gjort, och nästan glömt i sin duktighet, så tror jag lite tillbakablickande är på sin plats. Så här åt vi förra veckan:

Måndag: Wok på tacomarinerad kyckling, mangold, paprika, zucchini och koriander.
Tisdag: Chili con carne (från söndagen) med en grönsallad till.
Onsdag: Stekt lax med gräddstuvad spenat.
Torsdag: Wokrester från måndagen.
Fredag: Ute på italiensk restaurang för att fira Maggies födelsedag. Jag åt gnocchi med gorgonzolasås och oförskämt mycket parmesan. Och lite pinot noir från Alma Rosa.
Lördag: BBQ hemma hos Shannon.
Söndag: Grillade lammkotletter med rostade rotfrukter, brysselkål, getostgratinerade rödbetor, rödvinssås och ett ofiltrerat syrah från Santa Ynez. Mm.

Och i veckan är planen:

Måndag: Fiskgryta med aioli î
Tisdag: ”
Onsdag: Kyckling korma
Torsdag: Middag ute med de andra mammorna i Fabians lekgrupp
Fredag: Köttfärsbiffar med svampsås och rostade rotfrukter
Lördag: Skaldjursrisotto
Söndag: Boeuf Bourguignon

Så ja. Det var ju inte så svårt. Friskt vågat hälften lagat, eller hur är det man säger?

…om lax med teriyakiwok

Vi brukar ju försöka köra måndagsmys för att starta veckan på ett bra sätt. Som fredagsmys, ungefär, men utan På Spåret då. Idag lagade vi vildfångad lax med en wok på grönsaker från utflykten till Farmer’s market i lördags. Och så en kall citrussås till det.

Vildfångad lax innehåller mer omega 3 än odlad. En sisådär 200 g per person kan vara lagom. Lax alltså, inte omega 3.

Man måste förstås inte köpa lokalodlade, ekologiska grönsaker, men om man kan så varför inte? Samtidigt som jag skriver det här så ser vi på en dokumentär om ekologisk odling. Bra mat ska vara en rättighet, inte ett privilegium, säger de. Idag körde vi på bok choy, paprika och sockerärter.

Eller vi och vi, förresten. Jag tittade mest på medan A fräste ihop dem med olja i en stor stekpanna. Sen hade vi (det låter bättre med ‘vi’, erkänn) i lite (färdigköpt) teriyakisås med sesamolja och ingefära, och slutligen lite sesamfrön.

Jag (inget ‘vi’ här inte) gjorde också en kall sås på creme fraiche och lime (saft och zest).

Gott blev det!

…om pesto

Jag kommer ihåg första gången som jag smakade pesto. Det var 1996 och jag var tretton år och var med familjen på semester i Stockholm. Jag hade hört talas om pesto, men jag visste egentligen inte vad det var. Och så skulle vi äta lunch i något slags tält på vattenfestivalen. Och de hade spagetti med pesto, så det tog jag. Det genererade både blickar och kommentarer från familjen. Vad var det jag skulle äta, och hur smakade det egentligen? I ärlighetens namn var det inte särskilt gott, så i några år efter det trodde jag att jag inte gillade pesto nåt vidare. Nu i efterhand förstår jag ju att festivalmat kanske inte ger en ny maträtt en särskilt rättvis bild. Men det fattade jag ju inte då.

Jag kommer inte ihåg när jag smakade hemgjord pesto för första gången, men det var nog ganska många år efter tältpestoupplevelsen. Först då förstod jag att färdigköpt på burk inte heller gav pesto en särskilt rättvis bild. För hemmagjord smakar så mycket mer. Inte är det särskilt krångligt heller. Och man kan variera peston beroende på vad man ska ha den till, eller vad man har för ingredienser hemma. En klassisk pesto hackas med kniv eller stöts i mortel och innehåller basilika, pecorino, vitlök, pinjenötter och olivolja. Men oftast ser man recept med parmesan istället för pecorino. Och det där med kniv eller mortel… ja, jag har i ärlighetens namn inte provat. Kanske blir det mycket bättre så. Kanske är skillnaden lika stor som den mellan burkpesto och hemlagad. Kanske är det nästan ingen skillnad alls. I väntan på bättre vetande använder jag i alla fall mixer.

Så här gör man peston som vi åt till middag idag!

Först skördar man basilika och persilja. Knipsa precis ovanför där stammen grenar sig, så kommer plantan att skjuta därifrån och bli ännu tätare. Vi använde motsvarande en kruka basilika och ungefär hälften så mycket persilja. Skala en vitlöksklyfta och dela den grovt.

Släng ner basilikan, persiljan, vitlöken och en näve ruccola i en mixer.

Och pinjenötter. Mycket pinjenötter. Vi använde 2, 5 dl. Glöm inte att först rosta dem i ugnen eller i en stekpanna, då kommer smakerna fram mycket mer. Lägg också ner en deciliter riven ost – vi blandade pecorino och parmesan i lika delar. Mixa allt och blanda i olivolja tills peston känns lagom tjock (om den ska vara krämig eller mer såsig beror ju på vad man ska ha den till).

När peston var klar bredde vi den över en bit lax och stoppade in i ugnen. Det finns så klart ingen som helst anledning att snåla på peston, men om det skulle råka bli över lite så kan man spara den i en glasburk i kylen. Häll på lite olivolja högst upp så håller den sig bättre.

Sen åt vi den pestobakade laxen med lite rostade grönsaker och pressad citron.

…om måndagsmys

Egentligen är väl alla dagar i veckan värda en riktigt god middag, ett glas vin och trevligt sällskap. Men dagen som får minst av sån vardagslyx är nog ändå måndag. Alldeles för ofta blir det stressigt.

Jobb, dagis, skola.

Fotbollsträning, pianolektioner, läxor.

Snabbt, billigt, enkelt.

Och så ska det kanske bli lunchlådor också.

Vi har bestämt att måndagar förtjänar lite extra uppmärksamhet. Att vi förtjänar att börja veckan på ett trevligare sätt. Så på måndagar är det måndagsmys. Och det kan vara både snabbt, hyfsat billigt och enkelt. Och bli lunchlådor.

Igår grillade vi en stor bit  tri-tip (en billig, enkel styckdel av nöt som inte brukar finnas i Sverige, men det funkar precis lika bra med rostbiff). Den hade marinerats i chili och vitlök i kylskåpet sedan i lördags. Det tar ju bara några minuter att fixa med marinaden till köttet, men är verkligen värt att göra någon dag i förväg. Till det gjorde vi en enkel tomatsallad med skivad rödlök, hackad vitlök, lite strimlad basilika och fetaost. Och så en bea på det. Bearnaise kan kännas krångligt, men det går snabbt när man väl lärt sig. Bearnaisen och tomatsalladen fungerar inte så bra att spara, men grillar man en stor bit kött så är det perfekt att strimla och blanda ner i en lunchsallad dagen efter.