…om vinnare och förlorare

Är du en vinnare eller en förlorare? Kanske är vi alla förlorare?

Det kan man åtminstone förledas att tro när man läser tidningsrubriker om höstbudgeten.

Men tänk om det är precis tvärtom? Tänk om vi alla är vinnare, åtminstone i någon mån? Det syns i så fall inte alls i mediernas favoritlek peka-ut-grupper-och-ställa-dem-mot-varandra.

Att människor ständigt lyfts fram som vinnare eller förlorare baserat på ifall inkomstskatten blir två hundra kronor lägre eller fem hundra kronor högre, det är bedrägligt på ett sätt som jag tror att medierna själva knappast ens förstår.

För inte tror jag att det är utstuderat, illvilligt eller ens partibundet.

Det är bara enkelt, publikfriande och lätt att greppa.

När människors förändrade livsvillkor reduceras till att handla om hundralappar mer eller mindre i skatt så utgår det från – och återskapar samtidigt – en ordning där det gemensamma görs till ett aggregat av individernas plånböcker. I en sådan ordning får andra värden mindre plats – som att barn lär sig simma, att färre blir sjuka som en följd av arbetsmiljöproblem, eller att de som bor på ett äldreboende blir lite gladare eftersom personalen fick tid att hjälpa dem att duscha. Allt sådant som är svårare att mäta och värdera.

Samhället är komplext.

Livet är komplext.

Och förenklingar behövs ibland, för att göra det hela begripligt.

Men de där förenklingarna är inte neutrala, och det är det som jag tror att vi håller på att glömma bort. I vad som görs explicit och vad som inte görs det så finns det en ideologisk dimension som kanske är så djupgående att vi slutat att se den som ideologisk.

Museibesökare vinnare i höstbudgeten! Alla som lever i naturen vinnare! Skolbarn vinnare!

Är den pensionär som får en hundring mindre i månaden en förlorare, om hen samtidigt får lite bättre hemtjänst, en bättre fungerande kollektivtrafik och möjlighet att gå och bada i en kommunal varmvattenbassäng?

Jag skulle aldrig säga att hundralappar mer eller mindre in på kontot varje månad inte är viktigt att prata om. Det är klart att det är. Särskilt för den som kämpar med hyran och skjuter upp inköpet av vinterskor till barnen till nästa månad, och nästa, och nästa.

Men när vi ställer olika grupper i samhället mot varandra på det sättet så bör vi också vara medvetna om vad vi inte pratar om när vi utnämner vinnare och förlorare. Vilka dimensioner som vi prioriterar, och vilka som osynliggörs. För att inte tala om vilka grupper som överhuvudtaget ses som intressanta i sammanhanget, och vilka som inte nämns alls.

Och om vi ser den ideologiska dimensionen i detta sätt att tänka så kan vi kanske – med en hyfsad dos fantasi förvisso – försöka föreställa oss ett samhälle där hundralappar plus eller minus för den ena eller andra gruppen inte känns som det viktigaste att prata om varje gång det är dags för en ny budget. Helt enkelt för att det inte behövs.

Tanken är nästan svindlande.

Som universums uppkomst och bortre gräns, ungefär.

Den känslan tror jag säger det mesta om hur vårt samhälle idag ser ut, och hur vårt sätt att tänka sammanhänger med det.

…om att överleva

När det blåser upp till storm på den amerikanska östkusten engagerar sig hela världen, tycks det. Det är den där katastrofstämningen som är så medryckande, och trots att det där blåsandet äger rum långt långt bort så låter det i svenska medier nästan som om det är vår kust som blivit drabbad, och inte USA:s.

Men jag tror att vi verkligen behöver höra de där berättelserna om strömavbrott i flera dagar kombinerat med kyla och stängda affärer och människor som utnyttjar de mörka gatorna till mörka saker. För när vi läser om människor som vi identifierar oss med – och de flesta verkar kunna identifiera sig hyfsat med amerikanska storstadsbor, av någon anledning – då väcks tankarna om den egna situationen. Tänk om det hade varit här. Tänk om det hade varit jag.

Och hur förberedd är man, egentligen? Sverige är ju inte särskilt utsatt för naturkatastrofer  om man jämför med många andra delar av världen, men det innebär inte att det inte kan hända riktigt allvarliga saker.

Och när elen försvinner i två dagar när det är trettiofem grader kallt ute, då kan man hålla sig för skratt. Tro mig, jag vet.

Då är man glad att det finns braskamin och ett förråd fyllt med ved och en hel kökssoffa full av värmeljus och blockljus och antikljus och julgransljus och flytljus och tårtljus och räfflade glittriga ljus som man hade tänkt ha på nyårsafton.

Den gången var det där med mat och vatten knappast ett problem – har man fyra frysboxar fulla med kött som håller sig djupfryst utan några större problem under vintern, då kanske man kan se sig som rätt förberedd på den fronten ändå.

Här är det precis tvärtom. Att hålla värmen är inget vi behöver tänka på, men mat och vatten kan bli problematiskt. Det är kruttorrt i markerna och det vatten som finns är salt. Och utan el så åker maten man har i kyl och frys rätt snabbt.

Några dagar klarar vi oss nog utan problem. Men om det skulle bli jordbävning, en stor en, då kanske det skulle ta betydligt längre än så innan allt fungerade som vanligt igen.

Och det är ju inte sådär vansinnigt osannolikt att det skulle kunna hända. Herregud, man har väl sett amerikanska katastroffilmer. 2012. Volcano. Japp.

Jag tror jag måste skriva en lista. Vad behöver man egentligen?

Vatten, konserver, ficklampa, batterier, tändstickor.

Chips, en gitarr och en snygg eldkorg?

Några bra romaner och en flaska portvin?

En fulladdad bärbar DVD-spelare och en sån där fin stickad filt som jag såg på Pottery Barn i helgen?

Hm.