…om att vilja spara smaker

Ät efter säsong, läser jag. Då är grönsakerna goda, näringsrika, billiga och mer miljövänliga.

Och då tänker jag att beroende på var man bor så kan det innebära att man under sex månader mest äter… typ snö.

Och jag måste nästan nypa mig i armen ibland – inte för att kolla så att jag inte drömmer, utan tvärtom. Jag glömmer nästan bort hur det var att inte kunna köpa aubergine som skördades i morse. Att som idag kunna gå på farmer’s market och smaka små bitar av nyplockade äpplen och persikor och nektariner för att kunna välja dem som är godast – det är så lätt att vänja sig vid. Och tänka att det är så det är, och ska vara, alltid.

Sen åker jag hem hem, där det bara finns en liten liten hylla med ekologiska grönsaker på mataffären (men elva sorters halloumi – det gäller att prioritera, antar jag). Och då ryggar jag tillbaka inför själlösheten i tomater som besprutats och konstgödslats och skördats alldeles för tidigt och transporterats över hela världen. Och som inte smakar någonting nästan. Är det någon idé med tomater då?

Och så tänker jag att jag måste njuta mer. Passa på.

Som om man kan spara smaker. Som om man – om man äter tillräckligt många persikor direkt från trädet – kan klara sig utan sen.

Det vet jag inte om jag kan.

…om rått kött och snygga omslag

Det går att ana en trend med vrålsnygga kokböcker stylade med rått kött.

Eller snarare – denna trend inom matfotografi är en del av en större trend i samhället. En som betonar naturliga råvaror, matlagning från grunden och rena smaker.

Och det passar förstås som hand i handske med hälsotrender som LCHF och stenålderskost. Men det bygger också på att den typen av klassisk matlagning som framhålls är ett sätt att särskilja sig som person. Genom att vispa sin egen hollandaise, köpa kyckling direkt från bonden och brygga ale i källaren så signalerar man att man är en person med smak, kunskap och samvete.

Dessutom visar man att man besitter något av det lyxigaste man kan ha idag – tid. Att laga sin egen pulled pork är inte särskilt svårt (faktiskt!), men det tar ju några timmar. Förvisso är det inte särskilt arbetsintensivt (man kan till exempel titta på Gossip Girl samtidigt), men det kräver ändå planering.

Fryst pytt på påse kräver inte särskilt mycket planering. Eller tid. Eller kunskap. (Eller smak?)

Samtidigt som det naturliga köttet blivit trendigt är vi på ett mer övergripande plan påtagligt avskärmade från själva råvaran. Visst, det är hippt att göra sin egen korv, men det är knappast något som genomsnittssvensken pysslar med en lördagseftermiddag. Färdigmald köttfärs, styckfrysta laxfiléer och kycklingklubbor i kartong är kanske ett steg närmare det naturliga köket (jämfört med färdiga köttbullar, fiskpinnar eller nuggets), men dessa produkter synliggör inte heller djuret.

Kött är både fint och icke rumsrent på samma gång (och det helt utan att ens blanda in vegetarianism och köttfri måndag-liknande initiativ). Och det är det som gör den nästan makabra matstylingen så kittlande. För den sätter fingret på det där motsägelsefulla som vi upplever när vi tilltalas av den glittriga och tillrättalagda ytan samtidigt som det råa köttet framstår som motbjudande.

Genom att kombinera det glättiga med det råa så väcks associationer som provocerar. Det är fel sak på fel plats, som antropologen Mary Douglas kanske skulle säga. Och därför känns det fel, smutsigt, eller äckligt.

Jag vet inte om den sortens bilder säljer, eller om de mest är avskräckande. Jag vet inte om kokboksläsarna funderar över dem som samtidsskildring, eller om det bara är ett läckert omslag. Men jag kan inte låta bli att känna fascination för de lager som man kan hitta i något så simpelt som några kokboksomslag, om man bara bemödar sig om det.

…om musslor i kokosmjölk

Musslor är ganska fantastiska.

Det är för det första vansinnigt gott med musslor. Och så är de vackra, de där blåskimrande skalen. Det känns alltid som fest med musslor. Det enda besvärliga är väl att skrubba dem, men allt annat är ju enkelt.

Säger jag som oftast sitter vid köksön med ett glas vitt och tittar på.

I veckan gjorde vi i alla fall en thaiinspirerad variant med kokosmjölk, chili, citrongräs och koriander. Det var vansinnigt gott.

Musslor i kokosmjölk
(4 portioner, om man serverar som förrätt räcker det till dubbelt så många)

50 blåmusslor. Det blir 12-13 st per person, men man kan förstås ta fler om man vill
2 citrongrässtjälkar
2 schalottenlökar
1 röd chili
3/4 flaska vitt vin
2 burkar kokosmjölk
1 lime (saft)
1 kruka koriander

1. Skrubba musslorna noga och ta bort skägget. Kasta såna som har trasiga skal och de som inte stänger sig när man knackar på skalet med en kniv. (I färdigpackade nät kan det ibland vara ganska många som man får slänga, så det kan faktiskt löna sig att köpa musslorna på en fiskaffär där de plockar ihop näten speciellt till varje kund.)
2. Hacka schalottenlök och chili fint och fräs lite snabbt i olivolja (det ska bli lite blankt så där) i en stor kastrull.
3. Släng i musslorna och häll sen på vinet och lägg på ett lock. Det är mycket viktigt att det blir över tillräckligt i flaskan för att den som sitter vid köksön och tittar på ska få ett glas.
4. Lyft upp musslorna när de har öppnat sig (det tar några minuter) och lägg dem i en skål.
5. Häll i kokosmjölk i soppan som är kvar i kastrullen.
6. Slå citrongräset mot bänkskivan så att de öppnar sig en aning (då blir det mer smak). Man kan också bryta sönder det lite. Släng ner i kastrullen.
7. Låt soppan koka ihop under lock (lite på glänt). Det tar 20-30 minuter ungefär.
8. Smaka av med pressad lime och eventuellt lite salt om man tycker att det behövs.
9. Vrid av värmen och lägg ner musslorna igen.
10. Lägg i hackad koriander och vänd runt.

Servera genast med ett gott vitlöksbröd och ett glas vitt, gärna Riesling eller Gewürtztraminer.

Vansinnigt gott, som sagt.

…om luriga smoothies

Jag har en tvååring som bara äter grillkorv, bagels och röda äpplen. På ett ungefär. Och så smoothies. Röda smoothies.

Man kan inte tvinga små barn att äta. Men man kan lura dem.

Och det gör jag. Jag gör jordgubbssmoothies och blandar i blomkål, squash, pumpa och andra godsaker som han annars inte skulle röra med tång. Och så klipper jag av ett sugrör så att det blir lagom långt för ett litet barnglas och sen suger han i sig alltihop på tre minuter.

Smoothies är egentligen en sån där grej som man inte behöver något recept för att göra. Man bara mixar ihop frysta bär eller frukt, yoghurt och annat som man vill ha i. Lite juice, lite mjölk, lite grönsaker, lite honung.

Lite så.

Och så smakar man och är det gott så är man hemma. Är det inte det så blandar man lite till. Tills det blir gott.

Ungefär så här såg smoothiereceptet ut som jag lurades med idag. Om jag minns rätt.

Lurig jordgubbssmoothie
(två små glas eller ett stort)

5 frysta jordgubbar
4 frysta små blomkålsbuketter
4 frysta tärningar butternut squash (det går också bra med någon annan sorts squash eller pumpa)
0,5 banan
1,5 dl fet grekisk yoghurt
0,5 dl mjölk

Mixa alla ingredienser och häll upp i glas.

Jag är inte så kaxig ännu. Men jag har planer på ägg, kokosfett, spenat och fiskolja. Men det kanske är att utmana ödet?

…om färgglada industrikvarter, hemliga restauranger och kombucha

Vilken härlig dag vi har haft! Först tog vi en promenad bland industribyggnaderna. Jag tycker om gamla, slitna industrikvarter. Tycker om tycker om tycker om. Och jag gillar hur man hittar så mycket mer färg och form än vad man tänker sig ska finnas där.

Sen blev vi hungriga och hittade en hemlig restaurang som varken hade namn, meny eller gäster. Förutom vi och två personer till, som vi bjöd in till vårt bord. Vi drack kombucha (som är ett fermenterat te), åt gazpacho och panini, och tittade på cyklar och annat fint som trädgården var utsmyckad med. Sen fick vi komma in i köket och prata lite med kocken och få en snabblektion i kombuchabryggeri. Det måste nog provas på, det där.

Efter det provade vi lite vin på Santa Barbara Winery, och sen åkte vi och köpte varsin bit wagyu till middag. Och så drack vi upp den sista flaskan Alma Rosa pinot noir clone 667 från 2009. Jag sörjer den redan lite grann. Men det var en perfekt avslutning på en härlig dag och fina viner hör inte hemma i lådor i en lite för varm garderob. De hör hemma med wagyun. Och med mig.

…om mat och identitet

Jag tycker om mat.

Äta, laga, leka, drömma.

Men ibland upplever jag att jag inte riktigt tillåter mig själv att göra det så som jag egentligen vill. All out. Eller all in. Eller hur man nu säger.

När vi ska bidra med en appetizer till grillfesten så fegar jag lätt ur och tar med nachos och salsa, för att det inte ska bli för märkvärdigt. För att vara lite lagom. För att inte våra vänner ska känna sig dumma. Eller kanske framför allt för att inte jag ska känna mig dum. När jag egentligen vill ta med gratinerad chèvre, fyllda kantareller eller havskräftor. Typ.

Du är vad du äter, har jag hört. Och på sitt sätt är det sant. Dels så bygger man förstås sin kropp med mat på ett fysiskt plan. Men jag tänker mer på den sociala aspekten.

Mat och identitet hör ihop. Från barndomen utvecklas vår smak, och vad vi som vuxna sedan föredrar att äta är knappast slumpmässigt. Man kan säga att våra matvanor är ett uttryck för var vi kommer ifrån – vilken generation vi tillhör, hur gamla vi är, vilket land (eller landsände) vi är födda i, vår ekonomiska status och så vidare.

Den andra sidan av myntet är att vi med våra matvanor sänder ut signaler om vilka vi är. Vad vi stoppar i varukorgen på mataffären och vad vi beställer när vi går ut på restaurang formar andras bild av oss och blir på så sätt ett sätt för oss att skapa vår identitet. Alldeles oavsett om det är medvetet eller inte.

På så sätt är mat aldrig neutralt. Och det är just därför det kan kännas lika fel att bjuda hem någon ny bekantskap på femrätters upplagt på varma tallrikar, som att bjuda dem på köpesköttbullar och snabbmakaroner som de får ta själva från spisen. Vad som faktiskt smakar godast är liksom inte poängen.

På senaste grillfesten blev det lite av en kompromiss. Tandpetare med melon, getost och prosciutto. Gott, superenkelt och lite roligare än nachos, men ändå ganska opretentiöst. Väl?

De tog i alla fall slut rätt snabbt.

…om torsdagsärtor 2.0

Igår var det torsdag, och på torsdagar ska man äta ärtsoppa. Har jag hört.

Men det är ju rätt äckligt.

Fast sån här ärtsoppa, på gröna ärtor istället för gula, och med asiatiska smaker och fisk och räkor, det skulle jag gärna äta vareviga torsdag.

Så här gör man:

Grön ärtsoppa med chili, ingefära och lime
(4 portioner)

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
½ röd chili.
1 tsk Sambal oelek
2 cm färsk ingefära
600 g frysta ärtor
1 burk kokosmjölk
Saft och zest av 1 lime
300 g vit fisk
250 g färdigkokta räkor
En kruka färsk koriander. Eller två. Ta två.

Fräs schalottenlök och vitlök i rapsolja. Blanda i frysta ärtor, hackad chili, sambal oelek, riven ingefära och kokosmjölk. Fyll upp kokosmjölksburken med vatten och häll i. Låt koka i ca 10 minuter. Mixa soppan slät. Riv över det yttersta av limeskalet och pressa över saften. Smaka av med salt och späd eventuellt med mer vatten för en lite tunnare soppa. Lägg ner fisken, skuren i tärningar, och låt koka med någon minut. Ta av från plattan, lägg i räkorna och strö över rejält med hackad koriander.