…om midsommar och mat

Det var tydligen midsommar i helgen.

Det är sådana gånger man blir glad för Facebook. Hur skulle jag ha kommit ihåg midsommar utan alla bilder på folks kransar och grillfester och små grodor och allt det där?

Men vi kom på det lite sent, så vi hann inte riktigt fixa något firande. (Vi missade till exempel det där med att vara lediga på fredagen… borde inte någon påminna en om det?!)

Men ändå – det har varit soligt och somrigt och härligt hela helgen (men det är det ju nästan alltid), och vi har lagat och ätit god mat (men det gör vi ju nästan alltid). Så, precis som midsommar ska vara, tänker jag? Ingen sill och ingen nubbe, men väl caprese, skaldjursrisotto, musslor, pinot gris och mintglass (inte allt på en gång, förstås).

Hoppas ni har haft en fin midsommar!

…om bästa snabbmaten och menyn för veckan

Förra veckans mathöjdpunkt var grillad ribeye med stekt brysselkål, haricots verts och svamp. Och bacon. Alltså, nästan allt blir bättre med lite bacon. Och så en portvinssås som inte var av denna världen. Sen fuskade vi med färdigköpt potatismos, men det är minst lika bra som om vi skulle göra det själv, innehåller ekologisk potatis, smör, grädde, salt och peppar, så inga konstigheter alls, och så är det bara marginellt dyrare än att köpa potatis. No-brainer där.

Och den där köttbiten stod inte med på förra veckans lista, det gjorde den inte. Men ibland blir barn magsjuka och sen verkar de bli friska och sen visar det sig att de inte alls var det, och så kullkastas alla helgplaner bara så där. Och inte orkar man med särskilt avancerad matlagning då. Att grilla kött är ju snabbare än att koka makaroner, liksom.

I veckan ser matplanerna i utgångsläget ut så här:

Måndag: Teriyakilax med bok choy
Tisdag: Pumpasoppa (från förra veckan) med räkor
Onsdag: Varma mackor med fetaost, ruccola och salami
Torsdag: Burritos (takeout)
Fredag: Grillade lammkotletter med ugnsbakade rotfrukter och getostcreme
Lördag: Musslor och linguini
Söndag: Julfest med Fabians föräldragrupp

…om grymmaste burgarna ever och veckans meny

Godast förra veckan var nog den grillade hamburgaren som vi åt i helgen. Vi blandade wagyu och fläskfärs för lite saftigare burgare, och så rostade A paprikor och tomater som vi hade på, med lite fetaost, sallad, bacon och rödlök. På vitlöksgrillad ciabatta.

I veckan blir det nog nåt sånt här:

Måndag: Ugnsbakad lax och gratinerad broccoli
Tisdag: Pumpasoppa med kokosmjölk och ingefära
Onsdag: Grillad bratwurst med coleslaw
Torsdag: Pumpasoppan från tisdagen
Fredag: Tacos
Lördag: Spenatfylld spätta med vitvinssås
Söndag: Julfest med A:s jobb

…om hemmafrudagar och veckans meny

Måndagar är min hemmafruigaste dag. Jag tvättar, städar, handlar och lagar mat. Resten av veckan blir liksom så mycket lättare om man gör undan lite i början av veckan. Dessutom brukar det vara rätt stökigt efter helgen, vet inte riktigt hur det går till…

I veckan äter vi:

Måndag: Tikka masala med fisk och räkor
Tisdag:
Boeuf bourguignon (rester från i lördags)
Onsdag:
 Ute med Andreas jobb
Torsdag:
Tikka masala med fisk och räkor (från måndagen)
Fredag:
Grillad ahi med gurksallad (middag med gäster hemma hos oss)
Lördag:
Grillade hamburgare
Söndag: 
Kycklinggryta med tomater och rosmarin

…om veckans meny

Man kan ju inte organisera upp sig själv och sen bara hålla ut i en ynka liten vecka. Så här är ett försök till en meny för i veckan.

Måndag: Köttfärsbiffar (rester) och stekta grönsaker
Tisdag: Pizza ute med Fabians dagis
Onsdag: Stark tomatgryta med färsk chorizo
Torsdag: Thanksgivingmiddag hos Linda
Fredag: Grillade fisk- och räkspett, sötsur chilidip och basmatiris
Lördag: Boeuf Bourguignon (för förra veckan byttes den i sista stund ut mot utkörd pizza… hrrm)
Söndag: Linssoppa

Skaldjursrisotton var nog förra veckans matmässiga höjdpunkt!

…om att fira sina framgångar

När man får refereerapporter som säger att ens forskning kommer att sätta standarden inom fältet i många år framöver, då måste man bara fira lite grann.

Alltså, det var ju inte min artikel som fick den kommentaren, men bakom varje framgångsrik man person står ju en kvinna annan person med champagnen i högsta hugg, eller hur är det man säger?

I alla fall hade vi en flaska mousserande pinot meunier som vi köpte när vi besökte Mumm i Napa i våras. Jag har längtat efter att få korka upp den, och jag blev inte det minsta besviken. De kan sina grejer på Mumm.

Och så är det fredag, barnen sover, och vi lyssnar på Ella Fitzgerald som sjunger dancing cheek to cheek. Och jag sitter vid bardisken och dricker bubbel och tittar på när A skrubbar musslor.

Man borde fira lite oftare.

…om veckomenyer

I mitt nya välorganiserade liv (betaversion) så ingår det att planera veckomenyer. Vi gjorde alltid det förr i tiden (allt före vi fick barn tänker jag på som förr i tiden). Sen vet jag inte vad som hände, riktigt. Man borde väl ha blivit mer planerande när man fick barn? Ingår det inte i det där vuxenblivandet som liksom når sin kulmen med egna barn?

För oss gjorde det visst inte det.

Men det kanske kan bli så igen. För det funkar inte att lägga massa timmar på att handla mat varje vecka, bara för att man tänker för en dag i taget. Så står det i min organisera-upp-ditt-liv-bok som jag läser och som utlovar att man blir en bättre människa med oceaner av fritid om man bara gör som de säger. Och då måste det ju vara så.

Men eftersom en lista alltid måste börja med något som man redan strukit över, gjort, och nästan glömt i sin duktighet, så tror jag lite tillbakablickande är på sin plats. Så här åt vi förra veckan:

Måndag: Wok på tacomarinerad kyckling, mangold, paprika, zucchini och koriander.
Tisdag: Chili con carne (från söndagen) med en grönsallad till.
Onsdag: Stekt lax med gräddstuvad spenat.
Torsdag: Wokrester från måndagen.
Fredag: Ute på italiensk restaurang för att fira Maggies födelsedag. Jag åt gnocchi med gorgonzolasås och oförskämt mycket parmesan. Och lite pinot noir från Alma Rosa.
Lördag: BBQ hemma hos Shannon.
Söndag: Grillade lammkotletter med rostade rotfrukter, brysselkål, getostgratinerade rödbetor, rödvinssås och ett ofiltrerat syrah från Santa Ynez. Mm.

Och i veckan är planen:

Måndag: Fiskgryta med aioli î
Tisdag: ”
Onsdag: Kyckling korma
Torsdag: Middag ute med de andra mammorna i Fabians lekgrupp
Fredag: Köttfärsbiffar med svampsås och rostade rotfrukter
Lördag: Skaldjursrisotto
Söndag: Boeuf Bourguignon

Så ja. Det var ju inte så svårt. Friskt vågat hälften lagat, eller hur är det man säger?

…om familjefrukostar och kokospannkakor

När jag var liten åt vi alltid helgfrukost tillsammans hela familjen. Dukade upp på köksbordet, kokade gröt och ägg och stekte bacon någon gång ibland. Det är först i efterhand som jag förstått att inte alla gör så. Att en del kör varianten alla-gör-en-macka-när-de-stiger-upp, där man äter på egen hand, läser tidningen eller kollar mejlen istället för att sitta och prata. Och det funkar ju också, så ser ju våra vardagar oftast ut.

Men för mig är de där helgfrukostarna ett så fint minne.

Till och med när jag var sjutton och ibland ramlade hem efter att min mamma redan stigit upp så såg jag till att sitta vid frukostbordet med resten av familjen klockan tio. Eller, det kanske mest var mamma och pappa som såg till att jag gjorde det, men ändå. Jag ville ju det också.

Och nu vill jag ha mina egna familjefrukostar.

Så idag stekte jag pannkakor, goda och nyttiga såna. Och han åt dem, den lille! Varje ny rätt som han vågar smaka på är en vinst, för annars äter han ju mest chicken nuggets och makaroner. Så de här pannkakorna lär vi ju laga till förbannelse, kan jag tänka mig.

Här är i alla fall receptet!

Kokospannkakor med banan och kanel
6 st

4 stora ägg
3 msk kokosmjöl
1 mogen, mosad banan
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
Smör att steka i

Vispa ihop allt och låt smeten stå 5-10 minuter och svälla. Stek sen i smör. Pannkakorna blir hyfsat tjocka, men lite mindre i omkrets, så där som amerikanska pannkakor brukar vara.

Vi åt dem med vispad grädde, mandelsmör och hallonsylt. Gott!