…om kräkreflexen

Vi är lite sjuka. Som vanligt, höll jag på att skriva. Men, det är vinter och vi har en tvååring på dagis och således är allt som det ska vara, om än inte som man skulle önska att det var.

Därför kurar vi ihop oss i soffan och tittar på avsnitt efter avsnitt av Mad Men. Där lever alla smått tragiska liv och det där sextiotalssnygga fungerar mest som en väldesignad kontrast till olyckan, vilket gör den lite lättare att stå ut med men samtidigt får den att framstå så mycket tydligare. Stundtals har jag svårt att titta. Vi får ta paus, andas lite emellanåt. För jag blir så beklämd av Betty och Peggy och Joan, och de patriarkala livsmönster som de kämpar med och emot.

Och det där illamåendet jag känner kanske inte bara beror på rotavirus, slår det mig.

…om drinkvagnar

Visst ser man dem lite överallt nu – drinkvagnarna? De balanserar skickligt på gränsen mellan god och dålig smak, mellan stilfullt och vulgärt. För medan spritflaskor i bokhyllan framför allt hör hemma på tjugoåringens studentrum (om ens där) så surfar drinkvagnarna på Mad Men-vågen där drinkfrenesin tycks gå hand i hand med klänningarna, frisyrerna och soffhånglet.

Och jag vill ha en. Förstås. En med vackra, höga glas som står på rad och en kristallkaraff med portvin och en silverhink med isbitar i. (Ja alltså, isen är inte till portvinet. Herregud.)

Och jag ser framför mig hur den står i matsalen och jag har röda läppar och höga klackar som klapprar så där lagom mot trägolvet när jag går dit för att fixa en dry martini före maten.

Och jag ser framför mig hur Det Vilda Barnet har hunnit före och redan byggt koja i den och haft sönder alla glasen och hällt ut vinet på mattan och ätit upp isbitarna.

Jag tror nog att den får vänta lite, drinkvagnen. Tio år? Femton? Tjugo, för säkerhets skull? Med den cykel som såna här prylar följer så kanske den är trendig igen lagom till dess.

Men alltså, den här är ju i plast, det är väl ändå rätt barnvänligt? (Från Kartell.)